talvinen järvimaisema

Rehakassa syntyy puista mitä vain

Marko Virtanen on aina tykännyt tehdä käsillään. Oman kaveripiirin pokeripeliporukassa tuli puhe, että kun kerran osaat, tee meille pelipöytä. Marko teki, ja kun hän latasi puisesta pöydästä kuvan pokerifoorumille, tuli tilaus samanlaisesta ja kohta toinenkin. Siitä se sitten lähti, 2003.

pelipöytä.

Marko oli ehtinyt tehdä jo lukuisia pelipöytiä nimellä Max’s Woodcraft, ennen kuin hän ehti opiskelemaan ensin puualan artesaaniksi ja siihen päälle puusepän ammattitutkinnon.  Puutyöt olivat pitkään mielekästä sivuhommaa tietoliikenneinsinöörin töiden rinnalla, mutta sitten kroppa pysäytti.

– Ensin niskastani pamahti välilevy ja vuosi sen jälkeen, kolme vuotta sitten sain aivoinfarktin. Onneksi vaimoni Sanna oli kotona ja hoiti apua paikalle. Pääsin keskimäärin 160 kilometrin tuntivauhtia Hämeenlinnasta Tampereelle leikkaukseen, Marko kertoo.

Marko toipui täysin, mutta tapaus pysäytti pohtimaan, että nyt voisi olla aika siirtyä tietokoneen ruudulta oikeisiin töihin, kokonaan puuntyöstön pariin.

Verstaalla on paikat sekaisin, sillä Marko on parhaillaan lisäeristämässä tilaa.

Vuonna 2020 syntyi Puista, Sannan ja Markon yhteinen yritys. Se tekee puusta mitä vaan mitä tilataan ja siinä rinnalla omaa mallistoa koruista huonekaluihin. Edelleen niitä pelipöytiä, saunan lauteita, keittiönkaappeja tai ruokapöytiä. Marko tekee ja Sanna markkinoi sekä verkostoituu, sillä se on hänen ydinosaamistaan myös toisessa yrityksessä VeraViassa, missä hän on mukana. Vilkkaana verkostoitujana Sanna valittiin myös Janakkalan yrittäjien hallituksen varajäseneksi.

– Koronan ja etätöiden lisääntymisen myötä moni taisi ruveta tutkailemaan keittiönpöytäänsä tarkemmin, sillä viime vuonna tein maalis-heinäkuun aikana 15 keittiönpöytää, Marko kertoo.

Töitä on sen verran paljon, että tarkoituksena on vielä tämän vuoden aikana työllistää lisää apuvoimia puuntyöstöön. Ja niin paljon, että oma keittiöremontti ei etene sitten millään.

– Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, eikä puusepällä keittiönkaappeja, Marko nauraa.
Paitsi työstää puuta, Marko mielellään myös ”tekee” itse puut mitä työstää.

– Olen pikkuhiljaa kuivattanut ja kasannut omaa puuvarastoa, kyllä kiinnostaa, jos saan kuulla, että joku on vaikka tammea kaatamassa. Itse kun tekee, saa paljon parempaa kuin valmiina kaupasta.

Puistan tuotteet syntyvät Rehakassa Rehakanjärven rannalla. Marko ja Sanna päätyivät Janakkalaan vuonna 2015 piirrettyään Hämeenlinnan ympärille 50 km säteen, jonka sisälle asunnonetsintä keskitettiin.

– Tuohon aikaan minä kävin töissä Helsingissä ja Sanna Tampereella. Kävimme katsomassa ainakin 10 paikkaa, mutta palasimme uudestaan ja uudestaan tänne.

Eikä ihme. Alunperin kesäasunnoksi rakennetussa talossa olo on kuin mökillä. Ikkunoista näkyy järvimaisema rantasaunoineen ellei sitten katso toisaalle, naapurin hevoslaitumelle tai hämäläiseen viljavaan maalaismaisemaan.

Puista Oy:n nettisivuille.