Keltainen puurakenteinen kioski.

Tavataan Leppäkosken kioskilla!

Talkoovoimin ja rakennusrahastoon kerätyin lainavaroin rakennettu Leppäkosken Woiman kioski avautui palvelemaan leppäkoskelaisia kesäkuussa 1956. Kesäaukioloajat olivat kunnianhimoiset, arkisin klo 9-21 ja sunnuntaisin klo 9-21.30. Ensimmäisenä kesänä rakennuksessa ei ollut sähköjäkään, vaan jäätelöt säilytettiin jäiden avulla.  Kioskilla oli palkattu kioskinhoitaja 1960-luvun loppupuolelle saakka, kunnes myynnin hiipuessa toimintaa aloitettiin pyörittämään talkoovoimin. Sellaisenaan kioskin toiminta päättyi 1990, mutta kesäkioskin on sen jälkeenkin herättänyt eloon useampikin eri yrittäjä.

Nyt keskellä kylää sijaitsevalla kioskilla on taas elämää. Sitä on viime kesästä saakka emännöinyt Hallakorvessa asuva Liisa Halme.

Liisa kioskin terassilla.
Liisa kioskin katetulla terassilla, jossa on hyvä kahvitella sateellakin.

–   Kaikki sai oikeastaan alkunsa siitä, kun tyttäreni ja siskontyttäreni viimekesäinen kesätyöpaikka peruuntuikin viime tipassa. Työllistääkseni heitä, pidin Tervakoskella K-kauppiaan tarjoamissa puitteissa kesäkahvilaa. Sieltä minua käytiin houkuttelemassa Leppäkoskelle, Liisa kertoo.

–  Yksi torstai-ilta kävin sitten tätä kioskia katsomassa ja perjantaina se oli jo auki.

Tänä vuonna kioski on ollut satunnaisesti auki jo helmikuusta alkaen ja kunhan koulu päättyy, se on avoinna päivittäin.

–  Itse olen aikoinani aloittanut työt 15-vuotiaana, haluan antaa nuorille mahdollisuuden samaan ja näyttää, että yrittäjyyskin on mahdollisuus työllistyä, Liisa kertoo. Kokin ja kirjanpitäjän taidolla varustettuna hän tiesi, mihin ryhtyi.

Vaikka kesällä tytöt ottavatkin myyntiluukun haltuun, myös Liisa on aina vastuuhenkilönä paikalla.

Liisa kioskin luukulla.

– Eihän tästä itselle jää juuri muuta kuin hyvä mieli, mutta sekin on tärkeää. Tässä huomaa ruokkivansa hyvän kierrettä aika laajalla alueella.

Ihmisiä yhteen kokoava kylän keskipiste, jonne tullaan kauempaakin nauttimaan niin kahvista kuin seurasta. Sellaisen paikan ylläpitämäinen palkittiin viime vuonna Vuoden mielenterveystekona.

–  Leppäkoskelaiset ovat aivan ihania ja iloisia siitä, että kioski on taas auki. Koululaiset tulevat suoraan koulusta katsomaan, mitä on tarjolla, joku kipaisee hakemassa letut kotiin jälkiruuaksi ja monesti tähän jää porukka juttelemaan, vaikka itse jo lähdenkin kotiin.

Nainen ja lapsi jäätelöllä.Jonna ja Tinka Toikko tulivat jätskille Tervakoskelta. -Pehmistä ei monesta paikasta saa ja kun luin että täältä saa, pitihän se tulla!

Kioski houkuttelee kulkijoita kauempaakin, pullakahvin kiilto silmissä on kiva fillaroida tai moottoripyöräillä pidempikin matka.

Kioskilla on tarjolla muurinpohjalettuja ja pannukahvia, vohveleita, kotileivonnaisia, virvokkeita, makeisia ja jäätelöä, nyt myös pehmistä. Kioski on avoinna 3.6. -10.8.2022 joka päivä klo 12-20.