Sitä mukaan kuin marraskuinen päivä ulkona pimenee, sisällä Kokkosilla syttyy valoja paljasten vanhan hirsitalon tunnelmallisia nurkkia ja yksityiskohtia. Iso, lukuisin yksityiskohdin koristeltu, jyhkeän kivijalan päällä seisova talo on siirretty Leppäkoskelle Saimaan rannalta Puumalasta ja toimisi Kokkosten perheyrityksen loistavana työnäytteenä, jos sellaista tarvittaisiin. Muttei tarvita.
Seppo Kokkonen
Seppo Kokkosen Ukri Oy on lunastanut paikkansa yhtenä Suomen arvostetuimmista ja monipuolisimmista vaativaan korjausrakentamiseen, konservointiin ja restaurointiin erikoistuneista rakennusyrityksistä. Referenssien listalta löytyy jokseenkin kaikki Suomen arvorakennukset Kultarannasta Eduskuntaan, Suomenlinnasta Kansallisteatteriin ja Hvitträskistä Leppäkosken omaan Ida Aalberg-museoon.
– Töitä on puitesopimusten myötä moneksi vuodeksi eteenpäin ja niin paljon, ettemme voi kaikkia tarjottuja urakoita ottaa vastaan, Seppo Kokkonen kertoo.
Arvorakennusten kimppuun päästään harvoin työkalut tanassa, työ sisältää paljon taustatutkimusta ja ongelmanratkaisua. Ukrin 35-vuotisen historian aikana se on kehittänyt lukuisia omia työmenetelmiä ja kehittää edelleen. Ekologisia korjausrakentamisen oppeja noudattaen tavoitteena on tehdä aina mahdollisimman vähän, korjata eikä korvata.
– Olemme esimerkiksi kehittäneet keinon korjata terastirappaus vaihtamatta pintaa kokonaan. Parhaillaan testaamme Seurasaaren Antintalon lampolassa savilattian tekoa. Mielenkiintoista nähdä, miten lattia reagoi talven pakkasiin, Kokkonen kuvaa.
Helsinkiläinen Seppo Kokkonen eksyi alalle kipsikoristeita korjaavasta ja valavasta kesätyöpaikasta 1970-luvulla. Monipuoliset, mutta teoreettiset yliopisto-opinnot saivat jäädä, kun korjausrakentaminen vei nuoren miehen mennessään.
– Varsinaisena kimmokkeena oli se, ettei asioita tehty kunnolla. Oltuani aikani muiden opissa, aloitin ammattinharjoittajana ja kysynnän kasvaessa perustin Ukri Oy:n 1987. Korkea laatu on se, joka on meitä kannatellut eteenpäin kaikki nämä vuodet.
Nykyään Ukri työllistää urakkatilanteesta riippuen 15-20 henkeä ja kattavan alihankintaverkoston eri alojen osaajia. Jos Olvin edustustiloja Iisalmessa ei lasketa, 72 ikävuotta lähentelevä Seppo on pääosin jättänyt työmaat työnjohtajien huomaan ja keskittynyt kotitoimistossa paperitöihin.
– Mutta tämä on niin mielenkiintoista, että niin kauan jatkan kuin vain jaksan.
Työhuoneessa on paikat mullin mallin, sillä myös omaa taloa remontoidaan, sinne on tulossa maalämpö.
Leppäkoskelle Kokkoset toi – mikäpä muukaan kuin vanha talo. Nykyään Kokkosilla on niitä Leppäkoskella monta ja Sipilän entinen tiilitehdas yrityksen varastona ja toimitiloina.
– Leppäkoski ja Janakkala ovat olleet kiva paikka asua. Yritystoiminnan kannalta sijainti on todella keskeinen, niin Helsingin, Tampereen kuin Turun suuntaan on lyhyt matka.
Leppäkosken – tai sitten perheen ja perheyrityksen – vetovoima on ilmeinen, sillä myös Kokkosten kolmesta lapsesta kaksi asuu perheineen kylässä ja työntekijöistäkin naapurustossa neljä.
– Se on mukavaa ja kätevää kun asumme lähekkäin ja pystymme auttamaan toinen toisiamme, Seppo sanoo ja kuin todisteeksi hänen vaimonsa saapuu päiväkodista noutamiensa lapsenlasten kanssa taloon. Ukri Oy:n hallituksen puheenjohtaja taitaa vaihtaa lennossa roolia isoisäksi.
Ukrilaisia työmailla
Kuvat Leppäkoskelta: Ioana Ellyn