Mummonmökin uusi elämä

– Kuljin vuosien ajan mökin ohi koiran kanssa ja ajattelin, että kerran haluan asua tuossa! muistelee Sirkka Viitanen.

Kaunis punainen mökki seisoo kumpareella Lammintien varrella lähellä Turengin keskustaa. Viisi vuotta sitten Sirkka Viitasen toive toteutui, mutta se ei käynyt kovin helposti. Sirkka sai ensin kuulla mutkan kautta, että mökissä asuva lapsiperhe oli rakentamassa taloa ja ehkä muuttamassa pois.

talo tieltä pieni

– Kerran vesisateessa, kun taas oli mustaa mustan päällä ja olin lenkillä Jumbo-koirani kanssa, rohkaisin mieleni ja menin koputtamaan mökin ovelle. Kun rouva tuli avaamaan, esittelin itseni ja sanoin: ”Mulla olis pieni kysymys: koska te muutatte täältä pois? Haluaisin ostaa tämän talon.” Rouva kutsui paikalle miehensä, joka omisti mökin. Hänen kanssaan puhuin asiasta lisää. Muistutin itsestäni jatkossa hienovaraisesti laittamalla joulukortin ja muitakin kortteja joskus postilaatikkoon ohi kulkiessani.

DSC_0054

Siitä lähti prosessi, joka päättyi kahden vuoden päästä niin, että mökin omistaja soitti Sirkalle ja kertoi mökin vapautuvan kohta vuokralle.

– Hieno ajoitus, kun olin juuri edellisenä päivänä laittanut asunto-osakkeeni myyntiin! Sirkka iloitsee.

olohuonetta vasen pieni

Pikkutalon ostaminen omaksi ei onnistunut, mutta vuokralainen sai luvan tehdä itse remontin taloon. Sirkka uusi alakerran 35 neliön lattiapinnat, maalasi ja tapetoi. Suurimman osan työstä hän teki itse, osaan hän sai ystäviltä apua.

sauna pieni

– Sain vapaat kädet tehdä mitä halusin. Mökin hirsiseinät haettiin esiin. Pihalla olevan saunaan ja pukuhuoneeseen tuli uudet pinnat. Kaikki saunan remonttitarvikkeet ovat kierrätettyjä, paneelit ja muut. Saunasta tulikin tosi ihana.

Alkuvuosina kaverina mökissä oli vielä Jumbo-koira, joka oli onnellinen saadessaan viettää viimeisiä aikojaan aidatussa pihassa ulkona.

lähikuva talosta

Asuminen pikkutalossa on ollut Sirkalle unelmien täyttymys.

– Paikka on rauhallinen ja minulla on täällä hyvät naapurit, Sirkka kehuu.

pöytä ja tuolit

Pienistä tiloista huolimatta mökissä ja tontilla on pari kertaa yöpynyt lähes kymmenen ihmisen joukko. Sirkan tyttären Emmin puoliso Imran Lontoosta ja ystäviä useammasta maasta ovat mm. viettäneet grillijuhlia pihassa. Yöpymiseen löytyy mökin ylä- ja alakerran lisäksi saunarakennuksen vintti sekä myös telttamajoitusta.

uunin nurkkaus pieni

Joulunajan Sirkka Viitanen viettää mökissään Emmi-tyttärensä ja lapsenlapsensa Eliaksen kanssa. Pikkutalon sisustus on ennen konttausikäisen pikkupojan tuloa mennyt osittain uusiksi.