Tuhannet valot palavat taas Viralassa

Kymmenennen kerran janakkalalaiset ja kauempaakin tulevat saavat ihailla lukuisia valoja Viralan Siankärsäntiellä.

talo sivulta – Kopio

Led-valoja on tontilla ainakin 40 000 kappaletta.

tieltä1

– Tämä on minun talvilajini, nauraa ”Valotalon” emäntä Satu Pudas.

SatuPudas

– Tänä juhlavuotena olen halunnut laittaa paljon lisää valoja. Tosin olen joutunut taistelemaan omaa terveyttäni ja luonnonvoimia vastaan. Viime viikolla eräänä päivänä kytkin johtoja yhdeksän tuntia vesisateessa pihalla. On hyvä, että olen saanut myös apua näihin töihin.

parvekeköynnökset

Monelle paikalliselle ”Valotalon” luona vierailusta on tullut mieluinen jouluperinne. Jouluaattona talon ohi ajetaan hautausmaalta tullessa tai käydään varta vasten pyörähtämässä ja hakemassa tunnelmaa omaan joulunviettoon. Satu kertoo kummityttönsä laskeneen viime vuoden jouluaattona, että ennätys oli 20 autoa yhtaikaa tiellä talon edessä.

oravat

Valojen laittaja on iloinen siitä, ettei alueella ole katuvaloja, koska silloin talon valot eivät pääsisi oikeuksiinsa.

vaalea kuusi – Kopio

Valoinnostus alkoi, kun Satu vieraili 11 vuotta sitten Vantaalla vanhassa omakotitalossa. Talo oli valaistu kauniisti runsain valoin.

– Silloin päätin, että haluan tehdä samanlaista. Ja minun luonteellani moni asia lähtee lapasesta, kun ryhdyn siihen.

käpykranssi

Ensin Satu laittoi valoja sisälle omakotitaloon. Kun sisätila loppui, hän siirtyi laittamaan valoja ulos. Hehtaarin tontilla on tilaa vielä riittänyt hyvin.

vihreää

Satu Pudas on löytänyt suurimman osan valoistaan Nekalasta Tampereelta. Hänen miehensä on auttanut hankinnoissa myös etsimällä led-valoja netistä. Monet tutut soittelevat, kun ovat nähneet jossain hyvän tarjouksen.

keittiö1

Satu on asunut osan elämästään ulkomailla ja on saanut sisustamiseen vaikutteita sieltä. Jouluaskareita on mukava tehdä kauniisti valaistussa keittiössä.

Kuvat:  Luiza Lehtinen