– Tultiin vain käymään Helsinkiin 1979, baarimestarikouluun. Mies on Turusta, minä Etelä-Pohjanmaalta, ja tavattiin Raumalla. Mutta vasta eläkkeellä, vuosi sitten, lähdettiin, tänne Janakkalaan, kertoo Sirkka-Liisa.
Sirkka-Liisa ja hänen miehensä ovat päässeet tutustumaan ihmisiin uudessa kotikunnassaan.
– Ihmiset ovat täällä auttavaisia, ja vastaantulevia tervehditään aina. Tuossa Turengin Wanhalla asemalla käydään esimerkiksi viininmaisteluilloissa. Oletko nähnyt sen aseman? Se on upea ja omistajat mukavia.
Janakkala valikoitui, koska sieltä on lyhyt matka Espooseen ja Helsinkiin lasten ja lastenlasten luo. Vaikka varsinkin lastenlapset tulevat mieluiten itse kylään isovanhemmille.
– Ostimme kodin maiseman perusteella Hiidenjoen rannalta. En ollut ennen näiden maisemien näkemistä tajunnut miten hienoja joenrannat voivat olla, ja miten leveitä joet. Tässä on myös paljon vesiliikennettä ja pääsee pitkälle. Aiomme hankkia veneen.
Aluksi tähtäimessä oli vanha puutalo. Janakkalan alueella on paljon historiallisia rakennuksia. Mutta Sirkka-Liisan haluaman vanhan mansarditalon samalta alueelta ehti ostaa toinen citymaalainen.
Sirkka-Liisa ja mies ostivat sitten 1978 rakennetun tasakattoisen rivitalohuoneiston.
– Tämä on toiminut hyvin. Meillä taloyhtiössä on rantasauna, laituri ja ihana hiekkainen ranta, jossa harrastimme kesällä vesijuoksua. Saatiin koti ja kesämökki samassa.
– Helsingissä tällainen talo tällaisessa ympäristössä olisi maksanut yli miljoonan.
Elinkustannuksia laskee hyvä lähiruoka.
– Täällä saa esimerkiksi tuoretta kalaa paljon edullisemmin kuin Helsingissä. Liityimme tietysti heti Reko-ruokarinkiin
Osa ruoasta kasvaa omalla pihamaalla.
– Jo ensimmäisenä kesänäkin mulla kasvoivat perunat.”
Yksi asia on citymaalaisuudessa saanut odottaa, koronan vuoksi: teatterimatkat.
– Paikka valittiin myös siksi, että tästä pääsee helposti teatteriin Tampereelle, Turkuun, Lahteen, Helsinkiin ja Hämeenlinnaan.