Äiti ja tytär vanhalla sohvalla.

Vähikkälän Seuratalolla joogataan. Jos jotain kaipaa, sen voi toteuttaa itse

Vuonna 2018 Laura Vanamo asui Tervakoskella, kun hänen silmiinsä osui ilmoitus Olavi Uusivirran keikasta lähikylässä Vähikkälässä.

–  Ajattelin, että jos näin lähellä jotain tuollaista tapahtuu, sinne täytyy mennä, Laura kertoo

Vähikkälästä Nurmijärveltä kotoisin oleva Laura ei tiennyt yhtään mitään, mutta tuo konsertti kylän Seuratalolla muutti hänen elämänsä.

–  Konsertissa saattoi vieraskin aistia todella hyvän hengen ja yhdessä tekemisen meiningin. Laitoin heti tapahtuman jälkeen Facebookiin ilmoituksen, että etsin Vähikkälästä vuokra-asuntoa.

Ei tärpännyt heti, sillä vuokra-asuntoja ei kylässä yksinkertaisesti ollut tarjolla.

– Tein todella töitä ja käänsin kivet ja kannot päästäkseni tänne. Lopulta Tori.fin kautta löysin etsimäni ja kesällä 2020 muutimme tyttöjen kanssa Vähikkälään.

Laura ja Sylvi Seuratalolla.

Laura on yrittäjä, joka tarjoaa sekä kampaamopalveluita että eläintenhoito- ja lomituspalveluja ja hänellä on kaksi tytärtä, 5-vuotias Sylvi ja ekaluokkalainen Ada. Lapset olivatkin yksi syy muuttoon, Laura halusi heidät pieneen kyläkouluun.

– Opettajat tuntevat kylän perheet ja kantavat lapsista kokonaisvaltaista vastuuta, Laura kertoo.

Vähikkälän kyläläiset järjestivät Lauran elämän mullistaneen Uusivirran konsertin joukkorahoituskampanjalla. Loppuunmyydystä huikeasta tapahtumasta tuli legenda kylän historiassa. Artisti ihastui kylään niin, että järjesti Seuratalolla seuraavat levynjulkkarinsa peräti kolmen konsertin voimin ja on nyt kylän kummi.

Tekemisen meininki on tarttunut myös Lauraan. Hän on aktiivisesti mukana kylän yhdistystoiminnassa sekä kyläkoulun tukijoukoissa. Lisäksi hän järjesteli kylälle mahdollisuuden joogaan.

–  Kävin aikanani joogassa, mutta tässä elämäntilanteessa on vaikea lähteä kauas harrastamaan. Kysyin, voisiko Seuratalolla joogata ja sain vastaukseksi, että siitä vaan, senkun järjestät.

Nyt tunnelmallisella Seuratalolla joogataan perjantai-iltaisin kynttilänvalossa jo toisen kurssin verran ja jatkoa seuraa ensi vuonna. Ohjaaja maksaa tilasta vuokraa ja perii osallistujilta osanottomaksut.

Seuratalo onkin yksi Lauran lempipaikoista kesäisen Suvipuodin ohella. Ensi visiitillä saatu mielikuva Vähikkälästä on pitänyt pintansa läpi pimeiden talvien ja arjen.

– Ihmiset tuntevat toisensa, mutta jokainen saa olla omassa rauhassa oma itsensä, jos niin haluaa. Tiedän, että jos tarvitsen apua, minulla on monta paikkaa mihin soittaa.

Sylvi tietää mistä narusta vetää, jotta Seuratalon salin verhot aukeavat.

Laura pitää myös siitä, että lapset otetaan mukaan kaikkeen toimintaan ja myös heille järjestetään ohjelmaa ja puuhaa. Kuten vaikka kesäisille Heinäpäiville, joista on tarkoitus tehdä kylään uusi kesäperinne.

Lauran yrityksen nettisivuille.

Vähikkälän Väljämän sivuille.

Kuvat: Ioana Ellyn