Koivuniemen talli tarjoaa monipuolisia hevoselämyksiä

Vanhan kolmostien varteen Pohjois-Janakkalaan on ilmestynyt uusi Koivuniemen tallista kertova opaste ja varsin moni on ajanutkin kyltin osoittamaan suuntaan katsomaan mistä on kysymys.

– Itse asiassa yllättävän moni, meidät on löydetty todella hyvin, talliyrittäjä Niina Koivuniemi kertoo eläväisellä pohjalaisella murteella ja nauraa iloisesti päälle.

Niina antaa poneille heinää.

Niina ei ole ensimmäistä kertaa laittamassa tallia pystyyn, vaan peräti kolmatta. Alun perin hänellä oli ratsastuskoulu sisarensa kanssa Pohjanmaalla. Edellinen talli oli Hauholla, mistä hän lähti avioeron myötä etsimään uutta kotia itselleen ja hevosilleen.

–  Tämä paikkahan on kuin tehty minulle! Omakotitaloksi tämä on liian iso ja maatilaksi liian pieni 20 hehtaarin kera. Mutta tähän toimintaan täällä on juuri sopivan paljon rakennuksia hevosten pihatoiksi, tilaa tarhoille ja laitumille, erillinen majoitusrakennus ja iso sauna leiriläisille, jopa oma ranta ja siellä saunamökki viereisellä Lähdelammilla, Niina listaa.

Lisäksi sijainti on mitä mainioin, helppo tulla kauempaakin.

Hevonen tarhassa.

Niina osti tilukset iäkkäältä pariskunnalta ja ehti kuulla monenlaista paikan historiasta asuessaan hetken tilalla yhtä aikaa heidän kanssaan. Muutettuaan Niina laittoi vasaran heilumaan, oli rakennettava tarhat ja laitumet, muokattava rakennuksia pihatoiksi ja autotalli hevostenhuoltotilaksi, tehtävä kenttä ja remontoitava piharakennus majoitustilaksi. Rakennusten maalaaminen jäi vielä tulevaan kesään, samoin kun rannan ruoppaus.

– Jos saisin valita, niin enhän mä muuta tekisikään kuin nikkaroisin ja sisustaisin, Niina nauraa.

Niina ja musta hevonen laitumella.

Mutta talliyrittäjän työhön kuuluu kaikki muukin, markkinoinnista ja laskutuksesta lannanluontiin, hevosten ruokkimisesta leiriläisille kokkaamiseen.

Arkisin tiistaista perjantaihin Koivunimen tallilla pyörivät ratsastusohjaajien ja valmentajien vetämät ratsastustunnit, minkä lisäksi Niina järjestää erilaisia leirejä viikonloppuisin ja loma-aikoina. Myös erilaiset ryhmät ovat tervetulleita viettämään vaikka tyhy-päivää, oli hevosista kokemusta tai ei. Hevoselämysten lisäksi päivää voi ryydittää rantasaunalla ja 12 hengen paljukylvyllä.

–  Vuokrausleireillä saa kokeilla, miltä tuntuu, jos olisi oma poni. Vanhempi-lapsileireillä taas voi viettää aikaa yhteisen harrastuksen parissa. Joskus äidit ovat istuneet tuossa porealtaassa katsomassa kun lapset ratsastavat kentällä, Niina kertoo.

Niina Koivmäki istuu pihalla.

Hevosia ja poneja tallilla on 19, neljässä eri laumassa isoissa tarhoissa ja pihatoissa.

–  Niistä jokaikinen on luonteeltaan erilainen. Paikan ylläpidossa on niin paljon työtä, että harvemmin itse ehdin ratsastamaan, mutta saatan istahtaa kahvikupin kera pihattoon nauttimaan hevosten seurasta.

Vaikka työpäivät tallilla venyvätkin helposti 16-tuntisiksi, Niina nauttii 20 vuoden reissu- ja toimistotyön jälkeen siitä, että työpaikalle ei tarvitse erikseen lähteä.

Niina noutaa postia

Vierailumme loppuessa pihaan ajaa postiauto ja tuo odotettua postia, kyltin joka kertoo Koivuniemen tallin olevan Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli.

Kuvat: Timo Martola

Tallin nettisivuille.