Vuodenajat vaihtuvat Janakkalassa

Janakkalan luonnossa riittää katsottavaa ja tarkkailtavaa ympäri vuoden. Luonnonkauniita paikkoja löytyy ympäri kuntaa sekä myös tutustumisen arvoisia rakennettuja ympäristöjä.

Kylmänkukat

Janakkalan tunnetuin kasvi hämeenkylmänkukka kukkii aikaisin keväällä, jolloin sen sinipunaiset kukat erottuvat hyvin maastosta. Tätä rauhoitettua kasvia voi löytää Leppäkoskentien varrella olevalta harjulta tai Turengin suunnalta Vuortenkylän Tunturivuorelta.

Maisemaa Linnavuorelta052003

Hakoisten linnavuorelta läheltä Tarinmaan kirkonkylää aukeavat hienot näkymät joka ilmansuuntaan. Kuvan rakennukset ovat Tarinmaan koulu ja Janakkalan Pyhän Laurin kirkko.

Pyhämäentietä kevät

Pyhämäentie Turengissa on kunnan vanhaa keskustaa.

Valajäeven uimarannalla

Etelä-Janakkalassa Vähikkälässä sijaitseva Valajärven uimaranta Rantatiellä on ainakin alkukesästä melko hiljainen. Valajärven toisen uimarannan löytää Tanssilavantieltä. Uimaan voi pulahtaa puretun tanssilavan rannasta.

062016 sateenkaari – Kopio

Vanhat asuinalueet Janakkalassa voivat olla hyvinkin reheviä.

Ahilammen veneitä

Onkija Ahilammella

Turengin Ahilammelta löytyy suosittu uimaranta vierasvenesataman tuntumasta. Paikalla on laituri ja pukukoppi. Ahilammella on myös erillinen uimapaikka koirille.

Määkynmäeltä

Määkynmäeltä Tarinmaalta näkee kauas ympäröivään maastoon. Kuvassa taustalla häämöttää Kernaalanjärvi, josta lähtee useampi melontareitti ja jonka läpi kulkee myös venereitti. Määkynmäki on Laurinmäen torpparimuseolta lähtevän luontopolun varrella.

Pyykkikärjen luona Hiidenjoella

Turengin Hiidenjoen mutkassa on kaunis uima- ja soutupaikka vanhan matonpesupaikan luona. Paikka ei ole kunnan virallisia uimarantoja. Kauempana rannasta pitää varoa ohi ajavia moottoriveneitä.

mallinkaisten kukat

Monilla kyläyhdistyksillä on tapana istuttaa kukkia kylän keskeiselle paikalle. Mallinkaisten kylän pieni silta on koristeltu keltaiseksi.

Alasjärveä

Alasjärvellä Tervakoskella on kaksi hoidettua uimarantaa, Suruton sekä Tietyn uimaranta. Tietyn uimarannalta voi myös laskea kanootin veteen. Suruttoman rannassa on nuotiopaikka ja laavu. Rantaa sekä talvella paikalla olevaa avantoa ylläpitää Suruton ry.

Mallinkaisten peltoja elokuu

Elonkorjuu on tehty Mallinkaisten suunnalla.

lehtikuusi Harvialassa

Lehtikuuset Harvialan kartanon lähellä loistavat kellertävinä alkusyksystä.

Kirkonmäeltä syksyllä

Tarinmaan kirkon ja koulun seutu hehkuu ruskan väreissä syksyisin.

Lastujärveltä syksyllä

Lastujärvi Turengin taajaman kupeessa on rikas lintujärvi. Syksyllä järvellä on havaittu runsain määrin alleja, joukisorsia, uiveloita ja lapasotkia. Mustalinnut ja pilkkasiivet ovat jokasyksyisiä.

20151001_123219

Kun haluaa kokea rauhaa, kannattaa mennä Kesijärven ja Leppälammin seudulle Koillis-Janakkalaan. Sieltä löytyy erämaarauhan lisäksi hyviä marjastus- ja sienestysmaastoja. Kesijärvellä on myös yksi Janakkalan vesistöihin tehdyistä pohjapadoista, jotka mahdollistavat kalojen kulkemisen järvien ja purojen välillä.

hiihtäjä Konttilan ladulla012010

Janakkalassa voi hiihtää lumisina talvina kymmeniä kilometrejä eri latuja. Kuvan hiihtäjä nauttii Konttilan virkistysalueesta.

vanhat kuuset Konttila012010

Konttilan metsän vanhat kuuset saavat alueen näyttämään paikoin satumetsältä.

Konttilan kartanon rakennuksiam022016

Turengin Kuumolan pellolla hankikannon aikaan kävelevä tai hiihtävä näkee mm. Konttilan kartanoon kuuluneet vanhat hyvinhoidetut talot.

Koskenjoen koski Viralassa

Viralan kylässä yksi nähtävyys on Koskenjoen koski, joka virtaa Viralantien ali. Koski pysyy talvellakin sulana ja houkuttelee koskikaroja.

Auringonlasku Hyvikkälänjoella – Kopio

Laskeva aurinko värjää tulenpunaiseksi taivaan ja Hyvikkälänjoen.

Hangastenmäki012016

Hangastenmäen linnavuori löytyi vuonna 2013 ja vuotta myöhemmin se hyväksyttiin muinaisjäännökseksi. Hangastenmäki sijaitsee vain kilometrin päässä Hakoisten linnavuoresta Tarinmaan kirkon, Räikälänjoen ja museoalueen tuntumassa.

lumikuva Konttila012010 – Kopio

kuvat: Hannu Roivainen ja Terhi Kyrölä-Roivainen