Tervakoski Oy:ssä luotetaan tulevaisuuteen

Tervakosken paperitehdas Janakkalassa täyttää vuonna 2018 kaksisataa vuotta. Miten tehdas on pärjännyt kovassa kilpailussa niin hyvin, että toiminta on pysynyt Suomessa?

Tehtaan toimitusjohtajien Andreas Rauscherin ja Ilkka Saarisen mukaan salaisuus on siinä, että tehtaalla valmistetaan hyvin monenlaisia papereita, erityisesti ohuita paperilaatuja, jotka ovat asiakkaille räätälöityjä erikoistuotteita. Siten tehdas eroaa paperin massatuotantotehtaista joustavuudellaan ja ketteryydellään.

Tervakoski Office Entrance Photo small

– Olemme ylpeitä sitoutuneesta henkilökunnastamme, jolla on korkea ammattitaito. Omistajat ja työntekijät osallistuvat yhdessä tehtaan toimintojen jatkuvaan kehittämiseen. Olemme hyviä tässä työssä! kehuu itävaltalainen Andreas Rauscher, joka on luotsannut tehdasta yhdessä Ilkka Saarisen kanssa kolmen vuoden ajan.

Aiemmin muun muassa Suomen Pankin omistuksessa ollut Tervakoski Oy on kuulunut vuodesta 1999 lähtien itävaltalaisen Delfortgroupin omistukseen.

– Keskeinen sijainti Etelä-Suomessa on suuri etu. Lähistöllä on kouluja, yliopistoja ja muita koulutuspaikkoja, joista valmistuu tehtaalle uutta työvoimaa. Myös asiakkaiden ja työntekijöiden kannalta sijainti moottoritien varrella Tampereen ja Helsingin puolivälin vaiheilla on mainio, sanoo Ilkka Saarinen.

Tervakoski Mill Photo small

Tervakosken taajama kehittyi aikoinaan paperitehtaan ympärille.

Nykyisin tehtaalaisista vähän yli puolet asuu Janakkalassa. Kaukaisimmat käyvät töissä Tampereelta tai Helsingistä asti.

Tehtaalla on työskennelty joistakin suvuista jopa seitsemän sukupolven ajan. Tervakoskelta löytyy myös Suomen vanhin toimiva paperikone, se on PK3 vuodelta 1905.

– Tälläkin hetkellä meillä on perheitä, joista kaksi sukupolvea työskentelee tehtaallamme. Myös pariskuntia löytyy. Tämä on luonnollista, kun peilaa historiaan. Kylä rakentui tehtaan ympärille, jolloin lähes kylän joka perheestä oli joku tehtaalla töissä, kertoo johdon assistentti ja viestintäpäällikkö Merja Hakarauta.

Tehtaan henkilökunta koostuu 330 ammattilaisesta. Paperitehtaalla valmistetaan tuotteet ja myös myydään ja markkinoidaan niitä. Siksi siellä on lukuisia ammatteja niin ostossa, tuotannossa, kunnossapidossa, logistiikassa, myynnissä kuin hallinnossakin. Tehtaalla työskentelee henkilöitä ammattikoulun käyneistä ylemmän korkeakoulu- tai tohtoritutkinnon suorittaneisiin saakka.

IlkkaSaarinen AndreasRauscher2

Keski-Euroopassa kahden toimitusjohtajan käytäntö on tuttua, Suomessa se ei ole vielä yleistynyt. Ilkka Saarinen ja Andreas Rauscher kehuvat työyhteyttään mutkattomaksi.

– Toisen ymmärtäminen on vuorovaikutuksen ja yhteistyön perusta. Meiltä se onnistuu hyvin, sanoo Rauscher.

– Tämä on kuin avioliitto. Kemiat pelaavat ja täydennämme hyvin toisiamme, lisää Saarinen humoristisesti.

Ilkka Saarinen kulkee Tervakoskelle asuinkaupungistaan Espoosta. Hän on tehnyt työtä tehtaan hyväksi kahdeksan vuotta. Ennen Tervakoskea hän työskenteli paperiteollisuudessa sekä Suomessa että ulkomailla.

– Aloitin urani metsäteollisuudessa Kemissä vuonna 1993. Janakkala muistuttaa jollakin tavalla sitä seutua. Kun ensimmäisen kerran tulin Janakkalaan, koin olleeni täällä jo ennenkin. Ihmiset ovat samalla tavalla suoria täällä eivätkä pelaa mitään pelejä, sanoo Ilkka Saarinen.

Tervakoski Oy syksykuva

Andreas Rauscherilla on parinkymmenen vuoden kokemus paperiteollisuudesta. Hän on tehnyt töitä myös suomalaisessa UPM:ssa. Hän asuu Tervakoskella.

– Viihdyn Janakkalassa. Olen asunut maaseudulla Itävallassa ja pidän maaseudusta. Kävin Suomessa jo opiskeluaikanani. Eräs kokemus bussimatkasta jäi hyvin mieleeni, kun linja-auto pysähtyi yhtäkkiä tielle keskelle metsää. Katsoin ulos ikkunasta ja näin hirven, joka seisoi tiellä, Andreas Rauscher kertoo.

Merja Hakarauta on asunut Tervakoskella jo usean vuoden ajan.

– Pidän kovasti luonnonläheisestä Tervakoskesta asuinpaikkana ja arvostan sitä, että työpaikka on lähellä. Olen onnekas, sillä minulla on todella mukavat työtoverit ja mutkaton työilmapiiri.

 tehdas ulkoa traktori

Tervakoski Oy:n liikevaihto on 130 – 140 miljoonaa euroa vuodessa. Tuotannosta menee vientiin 95 prosenttia. Tuotteita viedään kaikkiin maanosiin. Tehtaalla toimii neljä erikoispaperikonetta, jotka tuottavat vuosittain noin 100 000 tonnia erilaisia paperituotteita. Lisäksi tehtaalla on pilottipaperikone, jota käytetään tuotekehittelyssä. Tehtaan 330 työntekijän joukossa on useita kansallisuuksia edustettuna, jopa eri maanosiakin. Kansainvälisestä työntekijäjoukosta johtuen työpaikalla puhutaan paljon englantia käyttökielenä.

Tervakosken tehtaan päätuotteena ovat päällystetyt ja päällystämättömät ohuet painopaperit. Muita tuotteita ovat irrokepaperit, savuketeollisuuden suukappaleosan paperit eli tippipaperit, sähköeristepaperit, pakkauspaperit, design paperit ja käsintehdyt paperit.

– Yksityinen kuluttaja näkee Tervakoski Oy:n tuottamaa paperia mm. pikaruokaketjujen ravintoloissa hampurilaiskäärepaperina, mainitsee Merja Hakarauta.

Setelipaperia valmistettiin aiemmin Tervakoskella, mutta sen valmistus loppui samaan aikaan kuin Suomen markan elinkaarikin.

Tervakoski Oy:n juhlavuosi on tulossa vuonna 2018. Yhtiö juhlistaa syntymäpäiviä ansaitusti henkilökunnan ja sidosryhmien kanssa sekä julkaisee Tervakoski Oy:n 200-vuotisjuhlakirjan.

Kuvat: Tervakoski Oy ja Luiza Lehtinen