Hyvä sahti on sellaista, että sitä tekee mieli lisää

Kun Raija Laine-Löyttyniemi tuli miniäksi Harjulan tilalle Saloisille, anoppi totesi, että sahdinteon taito olisi hyvä opetella. Sillä taidoilla kun on Itä-Janakkalassa varsin pitkät, vahvat perinteet.

– Tällä kylällä oli silloin paljon muitakin nuoria emäntiä, jotka eivät olleet taitoa perineet. Nuorisoseura järjesti sahtikurssin, jossa meitä opetti tunnettu sahdinteontaitaja Aholan Eeva, joka oli silloin jo hyvinkin iäkäs, Laine-Löyttyniemi kertoo.

raija

– Kaikkien muiden kurssilaisten sahti taisi hapantua, muttei meidän, kun me ehdittiin juoda se pois, hän nauraa.

Raija tekee sahtia yhdessä naapurinsa Päivi Välilän kanssa, koska kaksin se vaan on paljon hauskempaa. Kerta kerralta taidot karttuvat, tähän astisista paras sahti valmistui juhlavasti Päivin syntymäpäiville. Mutta ei niissä varhaisemmissakaan vikaa ole ollut, sillä Janakkalan sahtimestaruus on ollut lähellä useana vuonna ja kesällä 2015 sekin sitten napsahti kohdalle. Elokuussa kaksikko edusti Janakkalaa sahdinteon SM-kisoissa Pertunmaalla.

SMsahti
SM-kisoissa Pertunmaalla elokuussa 2015

Jokaisesta sahtierästä otetaan opiksi; koko prosessi kirjataan aina ylös eri vaiheiden lämpötiloja ja maltaiden tuotekoodia myöten. Samalla opiskellaan oppikirjoista lisää kemiallista teknologiaa.

– Silti lopputulos on aina vähän yllätys, varsinkin kun teemme sahdin saunamökissä muuripadassa elävän tulen kanssa. Jokainen mallaseräkin on erilainen, Raija kertoo.

Nykyään maltaat ostetaan valmiina, mutta muuten sahdinteko on huolellisuutta vaativa käsityötä monine eri vaiheineen. Viimeiset kaksi viikkoa sahdintekijä joutuu malttamattomana odottelemaan ennen kuin pääse maistamaan millaista tuli.

– Hyvä sahti napsuu ja pirskahtelee suussa. Sitä tekee yksinkertaisesti mieli lisää, Raija kuvailee onnistunutta sahtia.

hyvola2

Paitsi sahdintekijä, Raija Laine-Löyttyniemi on myös maatilan emäntä, matkailuyrittäjä ja kokki, palveluvastaavana tervakoskelaisessa päiväkodissa.

Vuonna 1784 perustettu Harjulan tila on yksi Saloisten kantatiloista. Kun vanha päärakennus jäi tyhjilleen vanhan emännän muutettua taajamaan, Raija ja miehensä Olli Löyttyniemi muuttivat sen matkailukäyttöön. Yläkerrassa on kaksi majoitushuonetta ja alakertaa vuokrataan vaikka perhejuhlien pitopaikaksi.  Vanhaa keittiötä on remontoitu sen verran suurkeittiön suuntaan, että siellä valmistuu pitopöydän herkut isommallekin joukolle. Muuten talo on alkuperäisessä asussaan vanhoine tapetteineen ja huonekaluineen

makuutilat

Niin ikään navetan ylinen on kunnostettu kesäjuhlien pitoon sopivaksi kantrivintiksi ja vanhaa saunamökkiä vuokrataan saunailtoihin ja majoitukseen. Valkoiseen taloon mahtuu 30 hengen seurue juhlimaan ja Kantrivintille 120 henkeä.

vintti

– Taidamme olla Janakkalan ainoa puhdasverinen matkailumaatila, Raija pohtii.

Matka Harjulaan on monen mutkan takana, mutta voi hyvin kuvitella vaikka fillariretkeläisen huokaisevan tyytyväisenä, kun pääsee perille rauhallisen kauniin pihapiirin rauhaan odottamaan puusaunan lämpiämistä.

Kuvat
Harjulan tilalta: Luiza Lehtinen
SM-kisoista: Milja ja Konsta Löyttyniemi

Harjulan tilan nettisivuille.