Mika ja Anna Saarto pistäytyivät muutama vuosi sitten pitämässä pop up -tatuointistudiota Club Paratiisissa Turengissa. Siitä se ajatus sitten lähti muhimaan. Että mitä jos muutettaisiin koko elämä Helsingistä Mikan kotiseudulle Janakkalaan.
Tammikuussa 2022 tulee vuosi siitä, kun Five Star Tattoo avasi ovensa Turengissa. Koti on kävelymatkan päässä studiolta.
– Meillä on suorastaan upea vuosi takana, päivääkään ei olla oltu tekemättä töitä, Saartot kertovat.
Mika ja Anna Saarto.
Koronapandemia laittoi niin Helsingissä, kuin kaksi vuotta Espanjan Malagassakin viihtyneen pariskunnan elämänarvot uusiksi. He totesivat, etteivät voi kaupungin kolinassa ja ruuhkassa tehdä oikeastaan mitään, mistä arjessa pitävät. Kuten lähteä suoraan kotiovelta luontoon lenkille koiran kanssa.
– Turenki vaan on mun veriryhmälle oikea paikka, sopivan kokoinen, ystävällinen ja yhteisöllinen. Luonto on vieressä ja vuodenajat vielä olemassa, Mika kiteyttää.
Mika on tatuoinut melkein koko ikänsä. Tosin taitojen ja menetelmien voi sanoa kehittyneen aika lailla siitä, kun hän perhosneulalla ja rotring-tussivärillä tikkasi 13-vuotiaana ensimmäisen kuvan kaverinsa lapaluuhun.
Mikan oma nahka on toiminut työnäytepohjana mm. kaikille omille oppilaille. Heistä kaikista kulkee muisto mukana.
– Sain yläasteen läpimenosta lahjaksi tatuointikokeiluja peittävän peitetatuoinnin oikeassa tatuointiliikkeessä. Myöhemmin pääsin liikkeeseen työharjoitteluun ja lopulta 3-vuotiseen kisällinoppiin. Vuonna 1994 ostin liikkeen omakseni, Mika kertaa.
Parhaimmillaan hänellä oli 6 omaa tatuointiliikettä eri puolilla Suomea, itse perustettu tatuointilehti toimitettavana, nuorena pojankloppina startannut tatuointivärien maahantuonti pyöritettävänä ja useimmiten myös oppipoika opetettavana.
Vakava sairastuminen laittoi stopin hurjalle tahdille. Kuntouduttuaan Mika on keskittynyt vain omaan yhteiseen studioon Annan kanssa.
Myös kuvataiteista aina tykännyt Anna teki ensimmäiset tatuointikokeilunsa nuppineulalla jo 11-vuotiaana.
– Vuonna 2008 työskentelin ravintola-alalla ja kävin Mikan liikkeessä asiakkaana. Kun kerran sain kokeilla tatuoimista, se olikin sitten siinä.
Annasta tuli Mikan 13:s oppilas ja kuten tarina tietää kertoa, myös vaimo.
Asiakkaat tulevat paikalle ympäri Suomen, Heidi saapui koko päivän kestävään tatuointiin Haminasta.
Nyt intensiivinen työ rytmittää pariskunnan elämää. Ennen kuin haluttu kuva siirtyy studiolla iholle, sitä on suunniteltu ja piirretty pitkään, useimmiten kotosalla.
– Eilen lopetin piirtämisen vartin yli 2 yöllä, Mika kertoo.
Työ vaatii paitsi suurta kuvataiteellista lahjakkuutta, myös sosiaalisia taitoja.
– Tässä ollaan tuntitolkulla sananmukaisesti asiakkaan iholla ja häntä on autettava kohtaamaan myös kipu.
Pekonista vesihanaan
Mika kertoo tatuointialan mullistuneen vuosituhannen vaihteessa, jolloin kuvat alkoivat hiipiä kiihtyvällä tahdilla myös tavisten iholle. Vauhtia antoivat muutamat elokuvat ja mm. Pamela Anderssonin esimerkki.
– Myös internetin tulo toi kaikkien ulottuville mittaamattoman idea- ja kuvakirjaston, Mika sanoo ja muistelee aikoja, jolloin istui vielä oikeassa kirjastossa piirtämässä luonnospaperille kirjoista kuvia läpi.
Myös tatuointivälineet ja -värit ovat tehneet aimo harppauksen ja studiot muistuttavat nykyään kauneussalonkeja.
Keskellä kehyksissä vanha tatuointikynä, oikealla ylhäällä nykyiset ja vasemmalla siitä väliltä.
Suomalaiset haluavat iholleen kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä, eikä enää voi luokitella, ketkä tatuointeja ottavat. Kaikki.
– Ollaan me tatuoitu pekonikin. Mutta se voi olla tuttu ihminen, lemmikki, auto, hahmo, runo, kukka, huonekasvi, maisema, mitä vaan.
Ikäraja tatuoinnin ottamiseen on 18-vuotta, sillä kyse on loppuelämään vaikuttavasta päätöksestä.
– Tämän tekee äärimmäisen mielenkiintoiseksi työksi se, että onnistua pitää joka ikinen kerta, ei voi ottaa uusiksi, Anna sanoo.