”Se on hymyä, iloa, onnistumisen tunnetta, uuden oppimista ja ahaaelämyksiä! Marttailu lähtee tekemisen ilosta, yhteisöllisyydestä, toisilta oppimisesta ja oman osaamisen jakamisesta.”
Näin kiteyttävät toimintansa Harvialan Martat, Turengin ja Harvialan alueella toimiva marttayhdistys, joka vietti juuri 10-vuotissynttäreitään.
10 vuotta sitten, vuonna 2011 jäätyään eläkkeelle, yhdistyksen perustaja Raija Laitinen palasi kotiseudulleen Harvialaan ja kaipasi samanhenkistä verkostoa ympärilleen. Marttailu oli tuttu juttu, sillä hän oli seurannut äidinäitinsä ja äitinsä marttailua pienestä pitäen ja ollut itsekin toiminnassa mukana Pirkanmaalla 1970-luvulta lähtien.
– Lähdin ihan nollasta liikkeelle, mutta ei tarvittu kuin yksi lehti-ilmoitus ja pari viikkoa sen jälkeen yhdistys oli perustettu, Raija kertoo.
Pirjo Kuisma (vas.) ja Raija Laitinen.
Jäsenmäärä lähti reippaasti kasvamaan, nyt yhdistyksessä on noin 50 jäsentä. Harvialaan viittaavan nimen ei pidä antaa hämmentää, se on ”vain” nimi, jäseniä on paljon niin Turengista kuin Hämeenlinnastakin.
Yhdistyksen tiedottaja Pirjo Kuisma hyppäsi kyytiin viitisen vuotta sitten.
– Olen asunut Turengissa jo vuodesta 1985, mutta käynyt töissä muualla ja paikalliset verkostot ovat syntyneen lähinnä lasten kautta. Myös minä kaipasin samanhenkisiä ystäviä, Pirjo kertoo. Toinen tärkeä syy marttailuun löytyy omasta osaamisesta.
– Olen taustaltani tekstiiliopettaja ja saanut työhön aikanaan laaja-alaisen koulutuksen. Minulle on tosi tärkeää saada jakaa osaamistani myös muille, sillä ohjaamisesta ja yhdessä tekemisestä saa hurjasti energiaa.
– Sama koskee minulla kotitalous- ja ruuanlaittoasioita, täydentää kotitalousneuvojan uran tehnyt Raija, joka on vetänyt mm. lukuisia ruuanlaittokursseja.
Tyypillinen mielikuva Martasta lienee kodin- ja kädentaitojen moniosaajanainen, mutta Pirjo ja Raija toppuuttelevat.
– Mitään ei tarvitse osata! Päinvastoin, olennaista on vain kiinnostus kotoilun ja hyvän elämän ympärillä oleviin teemoihin. Tai sitten voi olla kiinnostunut vain yhdestä aiheesta. Ja miehet ovat yhtä tervetulleita mukaan marttailuun. Marttailussa ei ole ikä- eikä sukupuolirajoja.
Koronapandemian herättämä kiinnostus kotielämään on nostanut marttailun suorastaan trendien aallonharjalle. Toiminta pyörii monipuolisten aiheiden ympärillä puutarhahoidosta käsitöihin ja hyvinvoinnista kotitalouteen, on tapaamisia, retkiä, teemailtoja, kursseja, hyväntekeväisyyttä ja tapahtumia. Sekä tietenkin jokakesäiset Martanpäivän kahvit.
Harvialan Martat ovat myös neuloneet ja lahjoittaneet paikallisille päiväkodeille hurjan määrän varavillasukkia ja –tumppuja sekä osallistuneet monesti Harvialan koulun pajapäiviin pitämällä siellä askartelupajaa oppilaille ja vanhemmille. Yhdistys on ollut aktiivisesti mukana myös Laurinmäen tapahtumissa.
– Viime keväänä meidät palkittiin Etelä-Hämeen Marttapiirissä korona-ajan aikaisesta aktiivisesta etämarttailusta. Koronan vuoksi opeteltiin pitämään Martta-iltoja verkossa, jossa pidettiin myös vuoden 2021 vuosikokous.
Jokainen marttayhdistys kuuluu alueelliseen marttapiiriin, joissa kotitalous- ja puutarha-asiantuntijat järjestävät kursseja ja opetusta sekä jäsenilleen että avoimesti kaikille. Piirit ovat puolestaan keskusjärjestön Marttaliiton jäseniä.
Martaksi ryhtyminen onnistuu netissä muutamalla klikkauksella valitsemalla haluamansa yhdistyksen.
– Jäsenmaksuun kuuluu mm. Martta-lehti, jonka monet arvostavat jo yksistään jäsenmaksin arvoiseksi.
– Ja jokainen saa olla just sellainen martta kuin haluaa ja osallistua niin paljon kuin ehtii, yhdistystoiminta ei saa olla rasite, Raija ja Pirjo toteavat.
Harvialan Marttojen hallitus, oikealta vasemmalle: Johanna Maasto, Sylvi Saarinen (rahastonhoitaja), Raija Laitinen (pj), Anja Berghem, Annikki Saloranta (varapj), Eila Jantunen (sihteeri), Pirjo Kuisma (tiedottaja)
Eikä se siltä kuulostakaan, Raija kertoo joskus lähtevänsä väsyneenä Marttailtaan, mutta palaavansa kotiin aivan täpinöissään.
– Meillä vaan on hirmuisen hauskaa.