Suomalaista superfoodia

– Ylivoimaisesti terveellisintä öljyä, monipuolista ja suomalaiseen ruoanlaittoon sopivaa lähiruokaa, kiteyttää Kankaisten Öljykasvit Oy:n toimitusjohtaja Perttu Korolainen kylmäpuristetun rypsiöljyn edut.
Virgino-nimellä myytävä superfoodia puristetaan Turengin Rastikankaalla, mistä rypsiöljypullot jatkavat matkaansa vähittäiskauppoihin ympäri Suomen.
Kankaisten Öljykasvien ensimmäinen öljynpuristamo sijaitsi yrityksen perustajan Timo Kämärin kotitilan navetassa Hämeenlinnassa. Ajatuksena oli myydä rypsiöljyä pienesti Hämeenlinnan seudulla, mutta homma lähti pian käsistä.  Yrityksestä tuli ensimmäinen, joka tuotti ja myi kylmäpuristettua rypsiöljyä maanlaajuisesti. Menestyksessä auttoi tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston kanssa. Kylmäpuristetun rypsiöljyn todettiin alentavan niin huonoa LDL-kolesterolia kuin kokonaiskolesterolia. Seuraava tutkimus Tampereen Yliopiston kanssa vertaili kreikkalaisen oliiviöljyn ja suomalaisen rypsiöljyn vaikutuksia. Tästäkin kisasta rypsiöljy selvisi voittajana.
rasvahappograafi
Kämäri myi yrityksen Karl ja Jan Fazerille, kun sille ei löytynyt omasta perheestä jatkajaa, eivätkä vanhat tilatkaan enää olisi riittäneet. Uusi puristamo rakennettiin Rastikankaalle, Helsinki-Tampere moottoritien varteen.
– Sijaintimme on osoittautunut vieläkin paremmaksi kuin osasimme ajatella, Korolainen toteaa ja kiittelee alueen teiden viimeistelyä uudella asvaltilla.
Rastikankaalla puristetaan vuosittain puoli miljoonaa pulloa öljyä. Kylmäpuristus on menetelmä, joka säilyttää rypsin arvokkaat ominaisuudet ja ravintoaineet. Öljy irrotetaan siemenistä mekaanisella puristuksella ja suodatetaan. Näin rasvahappoketju säilyy ehjänä ja E-vitamiini, K-vitamiini, lesitiini sekä ubikinoni säilyvät öljyssä.

Rypsipelto, Ravattula

Tuotannosta on luomua 40 %.
–  Kiinnostus luomua kohtaan kasvaa koko ajan, vaikka luomutuotteiden myynti on Suomessa vielä lapsenkengissä moneen muuhun maahan verrattuna, Korolainen sanoo.
Yhä enemmän on kuitenkin niin kuluttajia kuin elintarviketeollisuutta, jota kiinnostaa raaka-aineiden alkuperä, puhtaus ja laatu. Ne ovat Virginon kilpailuvaltit, joilla se tähtää myös vientiin.
Suurin osa Virginoon käytettävästä rypsistä hehkuu pelloilla keltaisena hämäläisten ilona 100 kilometrin säteellä, luomurypsiä joudutaan keräämään kauempaakin.
– Rypsi on viljelijälle kohtalaisen vaativa kasvi, se vaatii osaamista sekä teetättää töitä muita kasveja enemmän, tietää Korolainen.
Ruuanlaittaja pääsee sen sijaan helpolla. Rypsiöljy käy niin paistamiseen, kuin salaatinkastikkeeseen. Siitä tulee ihanaa levitettä leivälle ja aromikasta pestoa. Maistuisiko vaikka Virginolla ryyditetty samettinen maa-artisokkakeitto?

www.virgino.fi