Cleantech on nimetty Suomen talouskasvun keihäänkärjeksi. Turenkilainen Dafecor on ympäristöä säästävien tuotteiden ja tuotantoteknologian edelläkävijä.
Läjittäin kirjavia kankaita ja säkeittäin käytöstä poistettuja hotellipyyhkeitä. Massiivia koneita, joista yksi repii, toinen kasaa ja loput ompelee. Tai jos ihan tarkkoja ollaan niin tiloissa lajitellaan, tilkutetaan, kuidutetaan, laskostetaan, neulataan, leikataan ja jälkikäsitellään.
Dafecorin Turengin tehdas toimii niin kuin tehtailla on tapana, sisään tulee raaka-ainetta, joka jalostetaan erilaisiksi tuotteiksi. Omintakeiseksi toiminnan tekee se, että raaka-aine on lähes yksinomaan jätettä, käytöstä poistettua tai ylijäämätekstiiliä.
– Vanhoja rippipukuja emme kuitenkaan huoli, naurahtaa toimitusjohtaja Risto Saha.
Prosessi ei kestä yhtäkään nappia, joten raaka-aine on erityisesti tekstiiliteollisuuden ylijäämää ja leikkuureunoja tai armeijan ja pesuloiden poistotekstiilejä.
– Kotitaloustekstiiliäkin hyödynnämme, mutta emme ota sitä vastaan suoraan yksittäisiltä kuluttajilta. Vaatteiden vastaanottamisesta vastaa monet yleishyödylliset tahot, esimerkiksi Janakkalassa Suomen Punaisen Ristin kirpputori. Nämä kumppanit lajittelevat ja esikäsittelevät vaatteet tuotantoon sopivaksi.
Paitsi menestyvää bisnestä, yritys tekee ympäristötekoja monella eri tasolla, sillä sen tuotteilla myös ennaltaehkäistään ympäristövahinkoja. Yksi sen päätuotteista on erityisesti teollisuuden käyttämä Oilstop-öljynimeytysmatto, joka voi ylpeillä markkinoiden parhaalla imukyvyllä, 18 kertaa oma paino.
Tekstiilijätteestä syntyvien tuotteiden ja käyttötarkoitusten kirjo on häkellyttävän laaja, erilaisten imeytys- kiillotus- ja siivousliinojen lisäksi kuohkeita ja/tai imukykyisiä tuotteita hyödynnetään mm. puutarhoilla taimien kasvatuksessa, huonekalujen verhoilussa, hirsirakentamisessa ja parkettien alusmattoina.
– Liikeideamme on entistä ajankohtaisempi, sillä se vastaa vuonna 2016 tiukkeneviin yhdyskuntajätemääräyksiin, joka edellyttää tekstiilien talteenottoa ja kierrätystä tai hävittämistä, kaatopaikoille vieminen kielletään, kertoo Saha.
Tehtaanmyymälää yrityksellä ei ole. Tuotteita kannattaa kysellä hämeenlinnalaisista teollisuustuotteita myyvistä liikkeistä.
– Yrityksen tulevaisuus näyttää positiivisessa mielessä haastavalta. Raaka-ainevirta on lähes ehtymätön ja yritykset motivoituvat entistä enemmän ympäristömyönteisiin tuotevalintoihin ja silloin olemme vahvoilla.