Ei tullut kitaravirtuoosia, tuli virtuoosimainen kitaranrakentaja

16-vuotias Juha Ruokangas oli coolin rockstaran elämästä haaveileva näpräämistä rakastava nuorimies, jota ei opiskelut juurikaan kiinnostaneet. Bändipaita ja poninhäntä kuuluvat edelleen 43-vuotiaan Ruokankaan habitukseen, mutta tänään hän luotsaa Janakkalan Harvialaan kotiutunutta menestyvää, omassa genressään maailmankuulua yritystään Ruokangas Guitars. Varsin uniikki butiikki rakentaa käsityönä sähkökitaroita, joita Suomessa soittavat esimerkiksi Eppu Normaali, Stratovarius ja Nightwish.

– Muistan vieläkin sen tunteen, kun valistunut ammatinvalintapsykologi kysyi työvoimatoimistossa, että tiedänkö Ikaalisten soitinrakennuskoulutuksesta. Oli käänteen tekevä hetki tajuta, että se mitä olin harrastanut ja mistä pidin, voisi olla ammatti. Siihen asti olin ajatellut työn olevan lähtökohtaisesti jotain tylsää, mitä on vaan pakko tehdä, Ruokangas kertaa.

RuokangasTeam_25-10-2012_

Ruokangas on juuri palkannut tiimiinsä kuudennen soitinrakentajan ja se on paljon alalla, jossa työskennellään lähes poikkeuksetta yksinyrittäjänä. Kukaan kahdenkymmenen vuoden aikana tiimiin tulleista ei ole lähtenyt, mikä kertoo paljon sekin.
– Olemme poikkeuksellisia siinäkin, että meillä ei tehdä lainkaan sarjatyötä eikä yhdenkään nippelin tuotantoa ole ulkoistettu. Sama rakentaja tekee kitaran alusta loppuun.
Verstaalla rakentuu noin 120 kitaraa vuodessa, niiden hinnat vaihtelevat 3 000 – 40 000 euron välillä. Tilaaja saa varautua vajaan vuoden odotukseen, sillä tilauksia on jonossa.
– Jono on turvallinen puskuri, joka tasoittaa tilausten aaltoilua ja luo hyvän pohjan suunnitella tulevaisuutta.
Ruokangas on juuri ostanut omakseen Harvialan kartanon entisen autotallirakennuksen, missä hän aikaisemmin toimi vuokralla. Verstasta laajennetaan parhaillaan viehättävän rakennuksen tyhjillään olleeseen toiseen päätyyn.

RuokangasWorkshop

Menestyksen nälkä

Ruokangas löytää menestykseensä muutamia syitä, mutta myöntää onneakin olleen matkassa sen lisäksi että kitaroiden itsensä täytyy tietenkin olla huippuhyviä.
– Minulla on alusta asti ollut suuruudenhulluksi naureskeltu tavoite päästä tällä alalla maailman kärkeen. Mutta kun tavoite on tarpeeksi korkealla, sitä kohti tulee vääjäämättä kuljettua ja mitoitettua toimenpiteet tavoitteen mukaan.

Ruokangas Guitars perustettiin 1995 ja jo seuraavana vuonna sillä oli omat nettisivut. Tänään ajatus tuntuu hupaisalta, mutta silloin uutiskynnyksen yli pääsi uutisella, että Suomessa on kitaraverstas, jolla on omat nettisivut.  Netti räjäytti markkinat kertaheitoilla globaaliksi, nyt 80% kitaroista menee vientiin. Ruokankaan nettisivuilla voi virtuaalisesti rakentaa itselleen mieleisen kitaran – ja tietenkin tilata sellaisen. Myös markkinointi perustuu pitkälti jatkuvaan, aktiiviseen läsnäoloon netin eri kanavissa.

RuokangasEntrance

Ruokankaan houkutteli aikanaan Janakkalaan toinen musiikin alan menestyjä, monilla vientipalkinnoilla palkittu Mad Professor Amplificationin Harri Koski.
– Kun toinen yrittäjä sanoo, että tuu tänne, täällä on hyvä meininki, se puree paljon paremmin kuin mikään mainos.

Hämeeseen on luontaisesti syntynyt vireä musiikkialan keskittymä, joka ruokkii itse itseään ja kenties kasvaa entisestään. Käsityötä tekevät soitinrakentajat eivät oikeastaan koe kilpailijoiksi toisiaan vaan teollisen tuotannon. Yhteistyö on poikinut mm. Tonefest-tapahtuman, soitinrakennuksen messut, joita vietetään syksyisin Turengin Asemalla.

Kuvat: Emma Elftorp

www.ruokangas.com

IMGP3871