koira agilityesteellä.

Agilityssä ei katsota karvoihin

Torstai-iltana aurinko alkaa jo laskea harjun taakse, kun JANKK-Areenalla Rastilassa on vielä täysi tohina päällä. Janakkalan koirakerholla on edessään vuoden suurin rutistus, perjantaina alkava Janakkala Open 2021, agilitykisaviikonloppu.

Se tarkoittaa sitä, että lukuisat koiraharrastajat ympäri Suomen matkaavat koiriensa kanssa Janakkalaan kisaamaan agilityssä, koirien vauhdikkaassa esteratakilpailussa.

–  Koronan vuoksi ulkomaalaisia kisaajia on nyt vain muutamia, vielä 2019 heitä tuli Espanjasta, Tanskasta, Venäjältä, Saksasta ja Ruotsista, koirakerhon puheenjohtaja Sarianne Lintumäki kertoo.

Sarianne Lintumäki (vas.), Esa Heikkinen ja Päivi Remula.

Sen sijaan kolmesta tuomarista kaksi tulee tänäkin vuonna ulkomailta, Ruotsista ja Italiasta.

– Kansainväliset nimekkäät tuomarit lisäävät kilpailun vetovoimaa, Päivi Remula selventää.

Koirakerholle kisat tarkoittavat ennakkovalmistelujen päälle tulevaa työntäyteistä viikonloppua.

–  Jokaiselle kisapäivälle tarvitaan noin 60 talkoolaista, osa meistä on koko viikonlopun paikalla, osa lyhyemmän pätkän, Päivi kertoo.

koira esteellä.
JanakkalaOpen2020.

Ja mitä kisoissa sitten tapahtuu?

–   Tuomarin ratasuunnitelman mukaan rakennetaan kilpailurata, mikä koostuu erilaisista esteistä. Koirien ohjaajilla on aikaa tutustua rataan noin 5 minuuttia. Rata suoritetaan yksi koirakko kerrallaan. Ohjaaja ohjaa liikkeellään sekä äänellä koiran suorittamaan esteet oikeassa järjestyksessä oikein päin ja vielä annetussa tavoiteajassa. Koiraan tai esteisiin ei saa koskea. Puhtaasti ja nopeiten radan suorittanut parivaljakko voittaa, Sarianne kiteyttää.

koira esteellä.
JanakkalaOpen2020.

Agility eroaa monesta muusta lajista siinä, että sekä harrastajat että tavoitteelliset kilpailijat kilpailevat samassa sarjassa, kisaluokat jaetaan koirien koon ja tason mukaan. Myöskään koiran rodulla ei ole väliä, sekarotuinen on yhtä kelpoinen kisaaja kuin rotukoira.

–  Ensi vuonna järjestämme agilityn SM-kisat alle 18-vuotiaille junioreille, yli 50-vuotiaille senioreille sekä paraurheilijoille, Sarianne kertoo.


JanakkalaOpen2020.

Rakkaudesta koiraan

Janakkalan koirakerho perustettiin 1994. Se on kasvanut reilun 10 hengen perustajaporukasta 300 jäsenen yhdistykseksi, joka kasaa kaikkien lähikuntien koiraihmisiä yhteen.

–  Turengin Kansanpuistossa pidettiin äitienpäivänä 1994 koirien match show, ja siellä pohdimme, että Janakkalassakin pitäisi olla oma koirakerho.

Yhdistys perustettiin vielä saman toukokuun aikana. Ensi alkuun harrastettiin ulkokentillä ja talvisin katon alla milloin missäkin, Turengin ratsastuskoulun maneesissa, Janakkalan Teollisuusalueiden hallissa, Suomen sokerin koetilalla Rastilassa, Turengissa entisessä kalustehallissa ja Laivolan tiloissa Rastikankaalla.

– Ensimmäiset suuret kilpailut järjestimme 2002 Tervakoskella. Haaveilimme omasta hallista ja harjoittelualueesta pitkään ja ilman aktiivisia jäseniämme tämä olisikin jäänyt vain haaveeksi. Sarianne kertaa.

koirakerhon areena ulkokuvassa.

Vuonna 2017 JANKK-areena otettiin käyttöön Rastilassa.

– Pääsimme suunnittelemaan tiloja yhdessä vuokranantajan kanssa ja olemme alueeseen tyytyväisiä. Pystymme järjestämään siellä kilpailuja ja saamme tuloja, millä katamme tiloista aiheutuvat kustannukset.

Puitteet ovat komeat, mutta kaiken ylläpitämiseksi paiskitaan kuukausittain töitä. Tuloja saadaan kisojen lisäksi hallin vuokraamisesta muille koiraharrastajille sekä  jäsen- ja harjoitusmaksuista.

–  Ilman tätä hienoa joukkoa ei mistään tulisi mitään, talkootyö on kuitenkin viime kädessä se, joka mahdollistaa toimintamme. Koirat yhdistävät meitä, Sarianne sanoo ja viittaa hallin ympärillä kisaa valmistelevaan joukkoon.
koirakerholaisia kerhohuoneessa.
Koirakerholaiset eivät osaa olla kuvassa ilman koiraa, sellainen lainataan, jos ei ole oma mukana. Heidi Järveläinen (vas.), Anu Mäenpää, Anne Murtola ja Pia Heikkinen.

Yksi talkoolaisista on Esa Heikkinen, jonka koko perhe on hurahtanut agilityyn.

–  Ensimmäinen koira hankittiin ulkonäön perusteella, seuraavat sillä, että niiden kanssa on hyvä harrastaa, Esa kuvaa.

Nyt perheessä on kaksi espanjanvesikoiraa ja keskikokoinen villakoira. Esa harjoittelee samassa ryhmässä 12-vuotiaan tyttärensä kanssa.

talkoolaiset poseeraavat palkintopalilla.
Pian tässä palkitaan voittajia. Esa, Sarianne ja Päivi.

Agility vaatii hyvää fyysistä kuntoa niin koiralta kuin ohjaajalta ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä näiden välillä. Harrastus ei katso rotua eikä ikää, puhutaan sitten koirasta tai ohjaajasta.

–   Niin, tarkemmin kun ajattelee, niin tämähän on tosi hieno laji!

JanakkalaOpen Facebookissa, Janakkalan koirakerhon nettisivut
JanakkalaOpen 2020 kuvat: Timo Martola