Linnatuuli ー kohtaamispaikka moottoritien yllä

Sunnuntai-iltapäivä. Minulle ja kaverilleni tuli tarve tehdä jotain. Tapahtumaton viikonloppu kouluviikon jälkeen tuntui tylsältä. Meillä oli auto, avaimet ja yksi kuskikin. Saimme idean retkestä ja saimme idean kohteesta. Sinne pääsisi kätevästi autolla, sillä se on hyvin lähellä moottoritietä. Suuntaisimme siis kohti Linnatuulta!

Lähdimme Turengista kohti Linnatuulta. Minä ajoin ja kaverini istui vieressäni. Aloimme miettimään, kuinka kauan matkakohteemme itse asiassa onkaan ollut olemassa. Ajomatkan ratoksi päätimme hieman selvitellä asiaa. Kaverini luki netistä löytämiään tietoja: “Linnatuuli on Helsinki-Tampere moottoritien päälle rakennettu huoltoasema. Se sijaitsee Janakkalan kahden kuntakeskuksen Turengin ja Tervakosken välillä. Linnatuuli valmistui samana vuonna kuin sen ali kulkeva moottoritie, eli vuonna 1992.”

linnatuuli1

Pian kohteemme alkoi jo siintää edessämme. Kurvasimme ramppiin, sillä tarkoitus ei ollut ainoastaan ajaa alitse. Kumpikaan meistä ei ollut moneen vuoteen käynyt Linnatuulessa. Kaikki oli kuitenkin ennallaan: K-market toisessa päässä rakennusta, Ravintolamaailma, jossa on muun muassa Hesburger, kaksi Take away -pistettä, sekä monelle matkaajalle se tärkein eli WC. Lisäksi Linnatuulesta löytyy huoltoasemat molemmilta puolilta moottoritietä siten, että kummastakin suunnasta tulevat voivat tankata kulkupelinsä. Meillä siihen ei ollut kuitenkaan tarvetta.

Kävelimme sisään ja menimme pöytään istumaan. Hetken siinä istuskeltuamme tajusimme, että ilmassa leijuva ruoan tuoksu oli herättänyt meidänkin ruokahalumme. Ostettuamme hieman purtavaa ajattelimme, että kun tänne asti olimme jo tulleet, niin miksi emme kysyisi ystäväämme Riikka Siivosta Tervakoskelta liittymään seuraamme. Riikka saapuikin luoksemme ilomielin. Jutustelimme hetken niitä näitä ja hetken päästä totesimme Linnatuulen olevan mainio paikka ystävien tapaamiseen! Varsinkin siksi, että sinne on helppo tulla sekä Turengista että Tervakoskelta.

Riikka kertoikin tapaavansa kavereitaan usein Linnatuulessa. Hän saattaa käydä siellä jopa kerran viikossa ystäviensä kanssa. Hän oli samaa mieltä ajatuksesta, että Linnatuuli olisi eräänlainen Turengin ja Tervakosken kohtaamispaikka etenkin nuorten keskuudessa. Se on oikeastaan ainoa paikka, jossa voi viettää aikaa näiden kahden paikan välillä. Siellä voi istuskella, syödä ja muutenkin oleilla. Suuri lisä on myös se, että Linnatuuli on auki 24 tuntia vuorokaudessa, joten siellä voi olla yömyöhään tai käydä vaikka kaupassa.

linnatuuli2

Ensimmäiset muistot Linnatuulesta Riikalla on ala-asteajalta. Hänellä oli välillä tapana pyöräillä kavereiden kanssa Linnatuuleen, sillä matka on vain kuutisen kilometriä. Siitä eteenpäin muistoja onkin kertynyt runsaasti. “Onhan niitä”, Riikka sanoo hymyillen. “Ja taas yksi muisto lisää”, totesimme yhdessä. Kello oli jo sen verran, että päätimme lähteä kotiin päin. Riikka lähti Tervakoskelle ja me Turenkiin.

Kotimatkalla aloimme miettiä, millainen Linnatuuli mahtoi olla vuonna 1992, kun se oli vasta valmistunut. Oliko se nuorten keskuudessa samanlainen tapaamispaikka kuin nykyään? Päätimme, että asiaa on tiedusteltava joltain, joka oli siihen aikaan nuori janakkalalainen. Tiesimme erään koulumme opettajan olevan paikkakuntalaisia ja seuraavalla viikolla menimmekin jo hänen juttusille.

Erityisopettaja Johanna Moller vastasi kysymyksiimme mielellään aiheen kuultuaan. “Muistan kun Linnatuuli rakennettiin ja sitä mainostettiin silloin paljon. Muistan myös, kuinka jännittävää oli, kun menimme ensimmäistä kertaa käymään siellä ja autot ajoivat alitsemme”, kertoi Johanna. Jännityksen ja hämmästyksen ymmärtää, sillä olihan Linnatuuli ensimmäinen laatuaan. Ja edelleenkin se on ainoa huoltoasema Suomessa, joka ylittää moottoritien.

Kun alun viehätys oli laantunut, ei Johannan juuri tullut käytyä Linnatuulessa. Ainakaan hänellä ja hänen kavereillaan ei ollut tapana viettää erikoisemmin aikaa kyseisessä paikassa, vaan kohtaamispaikkoina saattoivat olla esimerkiksi jotkin paikat Hämeenlinnassa. Turenkilaiset ja Tervakoskelaiset eivät kohdanneet siellä ehkä samoin kuin tänä päivänä. “Eivät Turenki ja Terva kohtaa”, Johanna toteaa vitsaillen. Paikkana Linnatuuli ei ole Johannan mukaan juuri muuttunut ja hän toteaa omien ajatustensa siitä muuttuneen ehkä enemmän. “Näin jälkeenpäin ajatellen se on kohtuullisen typerä idea rakentaa tien päälle rakennelma, joka rajoittaa esimerkiksi korkeita kuljetuksia”, Johanna pohtii. “Mutta onhan se samalla oman aikansa kuva”, hän lisää vielä keventäen tunnelmaa.

Ja sehän se todellakin on. Aikansa kuva, joka viihdyttää meitä edelleen. Paikka josta monella janakkalalaisella on paljon kokemuksia ja paikka jonka ali ajaa miljoonia ihmisiä vuosittain. Onhan se hauskaa, että Linnatuuli on juuri meidän kotikunnassamme Janakkalassa. Mielestämme voisimme olla siitä ehkä jopa hieman ylpeitä.