Nina Venho oli eläinrakas kaupunkilainen, kun hän yhdeksän vuotta sitten muutti Juha Venhon luokse Mannilan tilalle Heinäjoelle. Tila on alkujaan Harvialan kartanon vanha torppa, jonka Juhan isä 1970-luvulla osti ja yhdisti viljelemäänsä naapuritilaan.
Naudat olivat lähteneet tilalta 1999 ja tyhjillään oleva navetta suretti Ninaa. Sinne hankittiin eläinten turvakodista kaksi lammasta, jotka molemmat poikivat seuraavana kesänä kaksi karitsaa. Sitten se oli menoa.
– Karitsathan ovat niin valtavan suloisia, että niitä piti saada lisää, Nina nauraa.
Nyt lampaita on kaiken kaikkiaan 94 ja tilan vuodenkiertoa rytmittää lampaanhoito karitsoimisineen, keritsimisineen ja teurastamisineen. Peltoja viljellään sen verran itse, että lampaille saadaan rehut, loput on annettu vuokralle.
– Kyllä se oli kaupunkilaiselle kova paikka, kun ensimmäiset pässit laitettiin teuraaksi. Eikä me Juhan kanssa kumpikaan edelleenkään kyetä itse tervettä eläintä lopettamaan, sitten kyllä kun näkee että eläin on sairas ja voi huonosti, Nina kertoo.
Mannilan tilan lampaat kuljetetaan itse Pälkäneelle pienteurastamoon, missä eläinlääkäri käy vielä kaikki eläimet läpi. Käytännössä Pälkäneelle vie nuorten pässien tie, ne vieroitetaan muusta laumasta omaksi porukakseen tullessaan sukukypsiksi. Valikoidut uuhet jatkavat sukua 7-8 vuoden ikään saakka, mutta nykyisestään lauman kokoa ei enää ole tarkoitus kasvattaa.
– Sitten pitäisi jo investoida ja rakentaa lisää, eikä meillä ole tälle touhulle tiedossa jatkajaakaan, Juha sanoo.
Lokakuussa 2019 todentui yksi Ninan haaveista kun pihapiirissä vietettiin PUODIN avajaisia. Uniikissa perhetutun käsin veistämässä hirsimökissä on myynnissä oman tilan lampaista jalostettuja tuotteita, lihaa pakasteena, lammassäilykkeitä ja –makkaraa, taljoja, villalankaa ja käsitöitä, itse tehtyjä mehiläisvahakynttilöitä sekä muiden janakkalalaisten tilojen tuotteita, mm. siirappia, hilloa, juomia ja hunajaa.
Lampaat keritään kaksi kertaa vuodesta ja Pirtin kehräämö jalostaa villat langoiksi.
– Aluksi koitin opetella keritsemään itse, mutta se oli niin hankalaa hommaa, että kävi parisuhteenkin päälle, Nina nauraa.
Nykyään homman hoitaa ammattilainen.
Villasukkia ja muita käsitöitä Nina tekee äitinsä kanssa, talven puhdetöinään.
Puoti on loppuvuoden avoinna perjantaisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14, sydäntalvi huilataan ennen pääsiäisen sesonkia. Ohikulkijat, varsinkin mökkiläiset ovat löytäneet puotiin varsin hyvin, vaikka joskus on päiviä, ettei kukaan poikkea.
– Paitsi pääsiäisenä, suomalaisten lammassesonkina, Juha lisää ja vinkkaa, että jos tänä syksynä haluaa tuoretta lammasta, seuraava erä teurastetaan marraskuussa ja tilauksia otetaan vastaa.
Kuvat: Timo Martola