Lähdekallio sai uuden elämän Evon luonnon luksushuvilana

Huviloita luonnon rauhassa vuokraava Evon Luonto avasi kesällä 2020 asiakkailleen uuden kohteen, yrityksen ensimmäisen Janakkalassa.  Leppäkoskella sijaitseva Lähdekallion huvila nousi kuin Feeniks-lintu oranssin ja sinisenkirjavasta menneisyydestä vaaleanraikkaaseen kukoistukseen.

– Talo oli päässyt jo todella huonoon kuntoon, mutta se on aikansa arvotalo, arkkitehdin suunnittelema, vuonna 1969 Leppäkosken tiilistä kallion päälle rakennettu täystiilitalo, kertoo janakkalalainen yrittäjä Kaj Järvinen ja jysäyttää järeää tiilistä väliseinää.
– Eihän tämmöisiä enää tehdä!


Punatiilisestä menneisyydestä muistuttaa enää alkuperäisasuunsa jätetty takka.

Rakennuspaikka on aikanaan lohkottu Sipilän kartanon maista ja vaihtanut 1980-luvulla kertaalleen omistajaa. Viimeisen iäkkään asukkaan kuoltua perikunta myi mielellään paikan tietäessään sen saavan Järvisen käsissä uuden elämän.

Ennen kuin huvila oli valmis vastaanottamaan ensimmäiset vieraansa, 4-5 rakennusalan ammattilaista ja iso joukko alihankkijoita paiski 4 kuukautta töitä. Uusiksi meni kaivoa myöden jokseenkin kaikki tasakattoisen punatiilitalon muuttuessa valkoiseksi pulpettikattoiseksi rapatuksi huvilaksi. Pihalla on kaikki vaativankin asiakasporukan herkut; palju, poreallas, tynnyrisauna ja nuotiopaikka. Vanha lato sai uuden elämän pelisalina ja lähdepohjainen lampi on täyttymässä uudelleen puhdistuksen myötä. Lähimaastoon on tulossa vielä laavu ja umpeen kasvaneen metsän raivaus jatkuu. Sänkyjä, ulkopöytiä ja lisää nukkumapaikkoja tarjoavaa aittaa myöten kaikki on tehty paikan päällä käsityönä, luottotimpureiden ja paikallisten yritysten osaamisella.

– Myös joukko Kiipulan opiskelijoita oli täällä työssäoppimassa isona apuna, Järvinen kiittelee.

Vaikka konsepti, vanhan rakennuksen kunnostus vuokrauskäyttöön, onkin Järviselle jo tuttu, viime keväänä meinasi 250 000 euron remontti-investoinnin kanssa tulla seinä vastaa.

– Koronan myötä jokseenkin kaikki varaukset peruuntuivat. Sanoin timpureille, että nyt ei tule rahaa mistään, voi olla, että tämä työmaa joudutaan laittamaan jäihin. He totesivat, että tämä tehdään nyt valmiiksi, maksat kun pystyt, Järvinen kertoo.
Valmista tuli ja nyt on taas helpompi hengittää; Lähdekallion ensimmäinen vapaa viikonloppu löytyy marraskuulta.

Järvinen toteaa, että hänen bisneksessään taskunpohjia on ensi alkuun uskallettava kaivaa niin paljon, että fasiliteetit saadaan heti kättelyssä kuntoon, muuten homma ei lähde käyntiin.


Saunoja on kaksi, sisällä ja pihalla.

Nukkumajärjestelyistä riippuen Lähdekallion huvilaan mahtuu majoittumaan 15-20 henkeä ja sen ovat löytäneet niin yritykset, polttariporukat kuin sukujuhlien viettäjät. Kokoustamiseen on kaikki tarpeellinen wifistä isoihin näyttöihin ja ryhmätyömahdollisuuksiin.

– Tästä on tullut melkeinpä lempilapsemme, remontin värisävyjä myöden yhdessä vaimonsa kanssa suunnitellut Järvinen hymyilee ja viittaa muihin Evon luonnon kohteisiin.

Kaikki vuoteet ovat paikan päällä rakennettuja.

Evon luonto sai alkunsa syksyllä 2012 alkunsa, kun Kaj Järvinen leipääntyi toimitusjohtajan töihinsä ICT-alalla ja päätti hypätä oravanpyörästä jättämällä tarjouksen Metsähallitukselle kahden Evon kämpän, Ruuhijärven ja Syväjärven vuokraamisesta.

Tarjous hyväksyttiin ja siitä se sitten lähti. Nyt kohteita on peräti 15, kiinteistöjä 18 ja niissä 250 vuodepaikkaa ympärivuorokautisessa käytössä ympäri Hämettä, Evolla, Aulangolla, Lopella ja nyt siis myös Janakkalassa. Lähdekallio poikkeaa tyyliltään muista, sillä sinne ei ole lähdetty päälleliimaamaan erähenkisyyttä, mikä on hyvin luonteenomaista muille kohteille.

Entiseen latoon voi vetäytä mm. biljardin tai jalkapallon pariin. Kaj Järvinen testaa.

Olennaista kaikissa on, että ne ovat helposti pk-seudulta saavutettavissa, omassa rauhassaan luonnon keskellä ja mukavuuksin varustettuja. Vuokrakohteissa voi viettää aikaa omatoimisesti tai höystää vierailua ohjelmallisin oheispalveluin tai tarjoiluin.

– Oravanpyörässähän mä olen edelleen, mutta erilaisessa, toteaa Järvinen ja jatkaa huvilan esiteltyään uusien suunnitelmien pariin.

Kuvat: Timo Martola

Evon luonnon nettisivuille.

Katso video remontista: