Ensikertalainen kävijä ei tahdo löytää perille Valajärven luomutilalle Vähikkälään. Suoramyyntiä ei mainosteta eikä satunnaista kulkijaa opasteta ostoksille, koska kauppa käy ilmankin.
– Kaikki myydään sitä mukaan kun ehditään tuottamaan, joskus vaikka kananmunia saattaa joutua jonottamaankin.
Tilamyynnin lisäksi tuotteita saa kesäisin Vähikkälän Suvipuodista ja silloin tällöin torimyyntitapahtumista.
Valajärven tila siirtyi luomuun pian sen jälkeen, kun Juha Valajärvi tarttui kotitilansa ohjaksiin vuonna 2006. Nyt tilalla viljellään luomuvihanneksia ja kasvatetaan Hereford –lihakarjaa. Kuten ennen vanhaan, tilalla on on myös kanoja, hevonen ja poni, kaksi koiraa sekä kolme kissaa.
– Lapsesta asti minulle on ollut itsestäänselvyys ja haave, että tilanpitoa pitää jatkaa. Kokeilin kyllä sähkömiehenkin hommia neljä vuotta. Päivät olivat lyhyitä ( 8 tuntia) ja viikonloput vapaat, mutta ei se tuntunut omalta jutulta, Juha kertaa.
Nykyään työpäivä ei tunnu päättyvän lainkaan, mutta isäntä vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä lukuisten projektiensa keskellä.
– Oman tilan töiden lisäksi lomitan muita tiloja, auraan talvella lumia ja olen Sauvalan kartanolla kylvömiehenä. Uusin hankinta on pyöröhirsisorvi, jolla teen mitä vaan tilataan, kukkalaatikoista hirsirakennuksiin, Juha luettelee.
Puskaradio on toiminut niin, että hirsitöitäkin on jonoksi asti.
Apumies Väinö, Juha ja hirsityömaa.
Lomaa ei juuri ole eikä eläimet päästä kauaksi.
– Oltiin me tänä vuonna neljä päivää Inarissa kalassa. Eihän sitä pitempään missään muualla kuin kotona viihtyisikään, Juha virnistää.
Tavoitteena on, että oman tilan bisneksiä voisi tulevaisuudessa kasvattaa yhteistyötä ja kimppakoneita lisäämällä niin, että maatalouden ulkopuolisia töitä voisi vähentää ja keskittää enemmän energiaa omaan luomutuotantoon. Ilmassa leijuu isoja epävarmuutta aiheuttavia kysymyksiä tulevaisuuden maatalouspolitiikasta, mutta kuluttajien trendit näyttävät lupaavilta. Ihmiset ovat koko ajan kiinnostuneempia siitä, minkälaista ja millä lailla tuotettua ruokaa he syövät.
– Me kehtaamme esitellä, minkälaista elämää meillä kasvanut lihakarja on viettänyt, Juhan puoliso Marika Mäkelä sanoo.
Tällä hetkellä Hereford -emonautoja on 35. Samassa laumassa asustaa massiivinen Tuorlan Kadillak-sonni, joka astuu lehmät omaan tahtiinsa. Sonnivasikat myydään eteenpäin vierotuksen jälkeen, lehmävasikoiden kasvua seurataan tarkkaan ja mm. luonteen ja ruumiinrakenteen perusteella päätetään, mikä jatkaa emolehmäksi ja minkä kohtalona on päätyä lautaselle.
Syksyn kura-aikaan karja viettää aikaansa pihatossa. Juhan ja Marikan lapset Väinö ja Vilja ovat tottuneita isoihin eläimiin.
-Hereford on luontaisesti hyvin rauhallinen ja helposti käsiteltävä rotu. Eikä siitä mitään tulisikaan, jos näin iso eläin ei päästäisi ihmistä lähelleen auttamaan vaikka poikimisessa.
Karja on lähes yksinomaan karkearehuruokinnalla ja suurimman osan vuodesta laiduntaen. Viljely ja karjanpito täydentävät toinen toisiaan: karja hyödyntää metsät ja laitumet ja tuottaa samalla luomulannoitetta vihannesten viljelyyn.
Ja tietenkin Herefordin liha on huippuluokkaa. Lihakarja teurastetaan Paijan tilateurastamolla, mistä liha palaa valmiiksi paloiteltuna ja vakuumiin pakattuna myyntiin.
Kirjoittaja poistuu tilalta vesi kielellä kainalossaan kokonainen sisäfile.