Elämä palasi Harvialan kartanoon

Pari vuotta sitten kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja vuokrasi Harvialan kartanon alueelta itselleen työtilan. Paikassa toimi silloin muutamia yrittäjiä vuokratiloissa, mutta itse kartano sekä viehättävä konttorirakennus olivat tyhjillään. Sirpa Haapaoja ihastui alueeseen, ja joidenkin vaiheiden jälkeen hän alkoi kehittää sitä yhdessä muiden kiinnostuneiden kanssa. Kartanon kaksikerroksinen konttorirakennus alkoi myös saada lisää vuokralaisia, kun sana levisi. Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä saatu avustus turvasi kehittämistyötä vuonna 2015.

Mietimme yhdessä yrittäjien, musiikin ja muun taiteen osaajien ja järjestöjen edustajien kanssa, mitä toimintaa paikalle halutaan. Koen tärkeäksi sen, että kukaan ei sanele ylhäältäpäin, mitä tehdään, vaan toiminta lähtee ruohonjuuritasolta.

Kulttuurikonttori

Suunnitelmia ja toimintaa alkoi syntyä. Vuonna 1915 rakennettu konttorirakennus nimettiin Kulttuurikonttoriksi. Maalaustalkoissa ja muissa talkoissa vuoden 2014 alkupuolella kunnostettiin Kulttuurikonttorin tiloja. Vuokralaiset kohensivat myös omia työhuoneitaan. Toiminta alkoi monimuotoisena. Kulttuurikonttorilla pidettiin järjestöjen kokouksia ja tapaamisia sekä sinne perustettiin Galleria Johannan näyttelytila. Kouluista on tehty retkiä Harvialaan ja nuoret ovat tehneet mm. Bändivideon.

kattilankansia3

Porilaisen kuvantekijän Eija Hannuksen sekatekniikkanäyttely ”TARINOITA” on esillä Galleria Johannassa 23.10.-9.12.2015.

– Yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista meillä ovat olleet Johannan päivät heinäkuussa. Johanna von Troil asui kartanossa miehensä Knut von Troilin kanssa 1700- ja 1800 –luvun taitteessa. He juhlivat Johannan-päiviä heinäkuussa, jolloin he viettivät yhdessä aikaa ja musisoivat aamunkoittoon asti. Halusimme elvyttää sen perinteen.

Johannan nimipäivät syntyi pienen joukon ideasta. Siitä kehittyi ohjelmallinen puistopiknik monen esiintyjän voimin. Heti ensimmäisille Johannan-päiville heinäkuussa 2014 tuli piknikille kartanon puistoon lähes 300 juhlijaa.

päärakennus kauempaa

Sirpa Haapaojan mielestä kartanoalueella on valtavat mahdollisuudet kehittyä luovan toimialan ja kulttuurin paikaksi. Kartanolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, jota esimerkiksi Akseli Salokannel on kuvannut teoksessaan Vanhaa Vanajaa. Myös seudun luonto on rikasta. Sieltä löytyy erikoisia kasveja ja mm. ”räjähdysmännyt”, jotka sitkeästi jatkoivat kasvuaan vähän erinäköisinä 1940-luvun ison räjähdyksen jälkeen. Harvialan kartano on mainittu jo 1300-luvulta lähtien historiankirjoituksissa. Kartanonomistajina on ollut arvovaltaisia suomalaisia ja ruotsalaisia sukuja, mm. von Fersenit ja Brusiinit.

Janakkalan kunta on omistanut alueen vuodesta 1989 lähtien. Alueella on toiminut vuosikymmeniä Harviala Oy:n taimitarha. Ruokangas Guitars toimii komeassa autotallissa keskellä kartanoaluetta. Tallissa pidettiin aikoinaan Rosenlewien Rolls Royceja ja siellä olivat myös autonkuljettajan ja puutarhurin asunnot. Harvialan Kulttuurikonttorilta löytyy mm. Harri Kosken yritys Mad Professor Amplification Oy, joka valmistaa kitaravahvistimia ja efektipedaaleja. Yhtiö valittiin Janakkalan vuoden 2015 yritykseksi.

Kartanon pihaa

Sirpa Haapaojan työ Harviala-projektin koordinaattorina loppui vähän aikaa sitten, mutta toiminta alueella jatkuu ja kehittyy edelleen.

– Yllättävän hyvin ihmiset ovat löytäneet paikan. Tänäkin vuonna on ollut jo yli 1200 kävijää.

Sirpan haaveena on, että joku varakas mesenaatti ostaisi rakennukset, korjauttaisi ne sekä vuokraisi edelleen luovan alan yrityksille.

taimitarhaa kuusi pienempi

Janakkalan kunnan kaavoitusarkkitehti Leena Turkan mukaan Harvialan kartanon alue on maakunnallisesti arvokas.

– Aluetta on tarkoitus kehittää niin, että suojeluarvot eivät vaarannu. Melkein kaikki kartanon rakennukset aiotaan suojella. Kunnan suunnitelmana on myydä rakennukset, kunhan asemakaava on tehty. Kaava valmistuu kevään aikana, Turkka sanoo.

– Toivomme, että alueella on jatkossakin monenlaisia yrityksiä ja siellä asutaan. On hienoa, että kartanolla harjoitettu kulttuuritoiminta näkyy kunnan ulkopuolellekin.

Seudulla on tehty useita selvityksiä. Harvialan luonto ja linnusto on tutkittu sekä maisema- ja puutarhainventointi laadittu. Arvokkaat puut on merkitty kyltein maastoon. Lisäksi alueella on tehty asemakaavoitusta varten lepakkokartoitus ja arkeologinen inventointi.

Leena Turkka pitää Harvialan aluetta lumoavana ympäristönä asua. Hänellä itsellään on siitä muutaman vuoden kokemus. Paikalla on Suomen vanhin tenniskenttä ja se on edelleen käytössä. Kartanolta on mukavat ulkoilumaastot mm. Pumppumäen metsään ja Hiidenjoen rannan suuntaan.

Lue lisää
www.harvialankartano.net
Facebook: Harvialankartano