Turenki Records syntyi intohimosta musiikkiin

Topi Salmi on 44-vuotias levytuottaja ja sanoittaja. Hän on pitkänlinjan musiikki-ihminen ja ollut koko elämänsä tavalla tai toisella musiikin parissa. Topille syntyi idea omasta levy-yhtiöstä ja vuonna 2010 hän sitten perustikin sellaisen nimellä Turenki Records.

Mistä kaikki sitten alkoi?

– Kaikki alkoi siitä, kun muutin Turenkiin. Olin ollut 90-luvulla Flamingo Music levy-yhtiöllä töissä. Sieltä jäi artistituttuja, joiden kanssa yhteydenpito jatkui. Kerran juttelin Markojuhani Rautavaaran kanssa. Rautavaara oli tekemässä uutta musiikkia, eikä tiennyt kuka hänen levynsä julkaisee. Markojuhani sanoi, että perusta sä Topi levy-yhtiö, niin hänen ei tarvii miettiä. Seuraavana yönä uni ei tullut silmään, joku jäi kytemään. Ja mietin, että mitä jos perustankin, Topi kertoo.

Ensin Topi otti yhteyttä Turenkilaisiin ystäviinsä Harri Koskeen, Pekka Tiilikaiseen ja Esa Silvennoiseen, jotka ovat kaikki eri tavoilla musiikin kanssa tekemisissä.  Yhteinen intohimo musiikkiin, johti yhteisen levy-yhtiön perustamiseen vuonna 2010. Turenki Recordsin ensimmäinen albumi oli Johnny & The Dodgersin Matkaa teen.

Topi kertoo, että on ollut kyllä äärimmäisen hienoa ja etuoikeutettua tehdä musiikkia jo 60-luvulla uransa aloittaneiden muusikoiden kanssa. – Olen saanut tehdä musiikkia esimerkiksi Matti Eskon ja Eero Raittisen kanssa. Paljon on hienoja muistoja vuosien varrelta. On aika vaikea nostaa yhtä ikimuistoista hetkeä. Muistan kyllä, kun itse olin 16-vuotias ja olin juhannuksena vuonna -88 Padasjoen intiaanirokissa katselemassa Peer Güntia lavan edessä. Vuonna 2013 meille tarjottiin julkaistavaksi Peer Güntin entisten jäsenten DDR –bändiä. Se oli kyllä yksi mieleenpainuva hetki, Topi muistelee.

IMG_6245[1]

IMG_6247[1]

Topi Salmi pitää Turenkia ihanteellisena asuinpaikkana ja yritysseutuna. – Tämä on mielettömän hyvä molempiin. Tämä on pienehkö paikkakunta ja täällä on hyvät yhteydet kunnan päättäjiin. Tästä pääsee alle tunnissa isompiin kaupunkeihin, Topi kertoo.

IMG_6235

Topin mukaan ala elää oman historiansa suurinta myllerrystä tällä hetkellä. – On isoja kysymysmerkkejä mikä on se tulevaisuuden formaatti, millä sitä musiikkia levitetään. Vielä se ei ole löytänyt lähellekään lopullista muotoansa. Sellainen Spotify-tyyppinen streemaus ei palvele sitä asiakaskuntaa, joille me suuntaamme musiikkia pääsääntöisesti.

Topi kuvailee alan olevan tietynlaista kutsumustyötä. – Mitä 2010-luvusta jää muistoksi, on ollut hieno olla siihen vaikuttamassa. Tässä kokee olevansa mukana luomassa tämän ajan kulttuurikuvaa ja kulttuurihistoriaa, Topi miettii.