Tanttalan rouva Harmaa on aika värikäs

Ei jää epäselväksi, mikä on Marju Koskivaaran lempiväri, kun astuu sisälle hänen kesäkotiinsa Tanttalan ja Jokimaan rajalla. Lukuisat eri harmaan sävyt, joukossa tuhti tujaus hopeaa tulvivat vastaan eri materiaaleissa. Ehkä näyn olisi voinut aavistaa talon kauniisti harmaantuneesta ulkokuoresta.

– Naapurini Intiassa kutsuukin minua nimellä Queen of Gray, Koskivaara naurahtaa.

IMG_6535

Mutta näillä harmailla ei ole mitään tekemistä käsitteen arjen harmaa kanssa. Päinvastoin. Pikkutien perällä puuston siimeksessä piilotteleva talo piharakennelmineen on enemminkin kuin sadusta. Runsaita yksityiskohtia, erilaisia kierrätysmateriaaleja kuten talonpäädyn upeat ristikkoikkunat, kauniita kankaita ja poikkeuksellisia tila- ja rakenneratkaisuja.

Sekin näkyy, että talon emäntä viettää puolet vuodesta Intian Goalla. Mm. sohva ja sänky ovat muurattuja kiinteitä rakenteita.

IMG_6512

– Siitä olen ylpeä, että keksin laittaa niihin molempiin lattialämmityksen, Marju kertoo.

Mutta miten pienestä, 40-luvulla rakennetusta mummonmökistä Heinäjoen rannalla rakentui boheemi paratiisi?

– Janakkala on minulle tuttu paikka lapsuudesta, meillä oli mökki Mallinkaisilla. Vuonna 2005 olin laittamassa huoneistoani Hämeenlinnassa myyntiin ja etsin tilalle kesäpaikkaa. Tähän aurinkoiseen paikkaan ihastuin välittömästi ja itse asiassa ostin sen käymättä edes sisällä, Marju kertoo.

IMG_6540

Marju teki pitkän työuran fysioterapeuttina Hattelmalan mielisairaalassa ja oli mukana joukossa, joka alkoi Suomessa kehittää kokonaisvaltaista psykofyysistä hoitoa.

– Kun ennen hoidettiin yksinomaan polvia tai selkiä, niin nykyään otetaan paljon enemmän huomioon ihminen kokonaisuutena.

Hattelmalan lopetettu toimintansa Marjun asemapaikka vaihtui keskussairaalaan, mutta siellä hän ei viihtynyt, kun jo työasu oli niin ahdistava, ettei käsiäkään voinut nostaa luontevasti ilmaan. Säännöllisen leipätyön korvasi fysioterapian rinnalla tanssin opetus itämaisen liikekielen ja musiikin tahtiin. Sitä hän opettaa edelleen, omilla kursseillaan sekä Vanajaveden opistossa.

– Taidan tanssiakin opettaa ihan eri tavalla kuin kukaan muu, pääperiaatteena on tuntea oma ruumis, ”Be aware of your body.”

IMG_6521

Eikä siinä vielä kaikki. Marju tekee myös vaatteita. Rentoja, mukavia itämaisvaikutteisia paitoja, mekkoja, tunikoita ja haalareita luonnonmateriaaleista. Käytännössä hän metsästää mielekkäät kankaat, värjää ne tarvittaessa ja leikkaa kappaleet, jotka kaksi nepalilaista luottomiesompelijaa ompelee valmiiksi. Vaatteita on myynnissä siellä missä Marju itse on sekä säännöllisesti talvikaudella Goan keskiviikkomarkkinoilla, missä myydään jokseenkin vaikka mitä.

IMG_6520

– Tykkään ihan hulluna niistä markkinoista.

Goa tuli Marjun elämään vähän vahingossa.

– Kävin siellä ensimmäisen kerran lomalla 20 vuotta sitten 4-vuotiaan tyttäreni kanssa ja ensivaikutelma oli niin kuuma, likainen ja kamala, että ajattelin, ettei ikinä enää. Mutta joka vuosi palasin ja jossain vaiheessa aloin haaveilemaan talon rakentamisesta Goalle.

Kun rintasyöpä antoi muistutuksen elämän rajallisuudesta Marju päätti toteuttaa haaveensa ja rakensi kuin rakensikin talon. Sen hän tosin myöhemmin menetti, mutta se on oma tarinansa, johon ei nyt mennä. Nykyään Marju viettää talvet lokakuusta huhtikuuhun Goalla vuokralla pienessä kylässä meren rannalla, jossa ilta-illan jälkeen voi seurata auringonlaskua avaraan maisemaan.

IMG_6525

Tanttalassa horisontti on paljon lähempänä, tiheässä kuusikossa kapean joen toisella puolella. Joki ja vesi ovat silti olennaisia elementtejä täälläkin.

– Tämä paikka vaan on niin tärkeä minulle. Kaiken maailman mahdollisuuksia täynnä ja sopivan keskeneräinen, liian valmis se ei saakaan olla.

Tanttalan taloon ei ohikulkijat pääsee eksymään, mutta ystävät ympäri maailmaa ja sukulaiset löytävät sinne usein tiensä. Kuten myös Marjun mies, jonka kanssa hän on ollut yhdessä 36 vuotta, mutta ei oikeastaan koskaan asunut saman katon alla.

– Ei minun sisarenikaan oikein ymmärrä, miksi viitsin tiskata ulkona, kun kaiken voisi tehdä helpomminkin.

IMG_6505

Nyt on valmisteilla musiikilliset 65-vuotisjuhlat. Kun kirjoittaja poistuu vaikuttuneena mukanaan uusi mekko, joka silittämisen sijaan rypistetään (ihanaa), talon emäntä lähtee poimimaan mustaherukan lehtiä Louhisaaren juomaan.

findia.fi

Ps. Marjun ja Findie-vaatteet tapaat Janakkalan kesämarkkinoilla 22.6.

IMG_6542