Liisa Sauson upeat nahkakäsineet ovat Hand made in Turenki

Hiljattain turenkilaistuneen Liisa Sauson isosisä oli yksi niistä viidestä suomalaisesta, jotka saksasta saakka saapunut ammattilainen perehdytti nahkakäsineen leikkaustaidon saloihin. Järvenpääläinen paitatehdas, jonka leivissä pappa aloitti käsineenvalmistuksen, ajautui kuitenkin pian konkurssiin. Tehdastyöläinen otti rohkean askeleen, kiinnitti huonekaluja myöten omaisuutensa ja osti tehtaan omakseen vuonna 1929.

IMG_0149

Papasta kaikki alkoi.

– Alku oli aika hurja, mutta niin se pappa vaan sai käsinetehtaansa menestymään, Liisa Sauso kertoo.

Tehtaan varjossa kasvanut Liisa tekee nahkakäsineitä kolmannessa polvessa, mutta nuorelle naiselle ammatti ei ollut mikään itsestäänselvyys.

-Tein kymmenen vuotta ihan muita töitä Helsingissä, mutta sisuunnuin, kun vuonna 1989 perheyritystä oltiin lopettamassa ja veljeni ryhtyi Sauson nimissä tuomaan maahan ulkomaalaisia nahkakäsineitä. Jonkun oli pakko jatkaa pitkää perinnettä kotimaisen käsityön ja laadun nimissä.

IMG_0058

Niin sai alkunsa Liisa Sauso Oy, joka tunnetaan huippulaadukkaista ja värikkäistä, persoonallisilla yksityiskohdilla täydennetyistä nahkakäsineistä. Tarina on vähän samanlainen kuin papalla, arasta alusta menestykseen.

– Muistan vieläkin miten vapisevin äänin soitin ensimmäiselle asiakkaalleni, ostaisiko hän käsineitä, jos minä rupean niitä tekemään. Päivääkään en ole katunut, enkä päivääkään ollut työttömänä.

liisa1

Varsinaisen Hitin – siksi sellaiseksi nimetynkin – naisten käsineen sormien väleissä pilkottaa iloisia värejä. Malli syntyi jo 23 vuotta sitten ja se on edelleen myydyin tuote.

– Suunnittelen kaikki käsineet itse, enkä seuraa kenenkään muun tekemisiä enkä trendejä, niin ei ainakaan syytetä plagioinnista. Asia taitaa kyllä olla vähän toisinpäin, Liisa naurahtaa.

IMG_0072

Liisa tekee käsineitä myös mittojen mukaan sekä asiakkaan väri- tai muut toiveet huomioiden. Jos vaikka uusi vihreä kevättakki vaatii seurakseen käsineet, joissa on samaa sävyä, se onnistuu helposti. Eikä hinta siitä juurikaan muutu.

Jo yhdentoista vuoden ajan nahkakäsineet on leikannut Päivi Kemppainen, kaiken muun Liisa tekee itse: suunnittelun, monivaiheisen ompelun, viimeistelyn, logistiikan, markkinoinnin ja myynnin. Vuosien myötä muodostunut asiakaskunta ajaa pitkiäkin matkoja uuden käsineparin perässä tai tilaa ne postitse. Toki käsineillä on myös jälleenmyyntiverkosto ympäri Suomen.

liisa3

Käsineitä valmistuu vuodessa 3000 – 4000 paria ja ne kaikki tehdään nykyään Turengissa.

– Olimme jo jonkun aikaa etsineet paikkaa, missä voisi yhdistää kodin, pajan ja myymälän. Kun lopulta saimme aikaiseksi tulla katsomaan tätä Kinnalantien taloa, se oli menoa. Tämä oli täydellinen.

Kiinteistöön kuuluu talon lisäksi piharakennus, jossa toimi aikoinaan pyöräliike ja nyt siis nahkakäsineverstas ja myymälä. Liisan siipan Sepon taitavissa kirvesmiehen käsissä niin piharakennus kuin talokin ovat kokeneen täydellisen muodonmuutoksen. Pihan kimppuun käydään, kunhan lumi sulaa.

IMG_0126

Toistaiseksi myymälä on avoinna rennosti, aina silloin kun tienposkessa on kyltti. Käsineiden lisäksi myynnissä on Hämeenlinnassa sijainneesta myymälästä tuttuja laukkuja ja asusteita niin kauan kuin niitä riittää.

– Olin niin monta vuotta myymälän säännöllisten aukioloaikojen vanki, että kävelylenkki keskellä päivää koiran kanssa on aivan käsittämätöntä luksusta, Liisa huokaa onnellisena.

Liisa Sauso sai omakohtaisesti kokea, mitä Hämeenlinnassa tapahtui kauppakeskus Goodmanin tulon myötä: keskusta hiljeni niin, ettei myymälän pidossa ollut enää mieltä.

liisaa

Kesken jutunteon puhelin soi ja työreissuun lähtevä asiakas kysyy, onko Liisa huomenna paikalla, jos hän tulee hakemaan uudet käsineet.

– Olen minä, mihin aikaan vain sovitaan, mutta en enää Hämeenlinnassa vaan Turengissa.

Tyypillistä. Kun sinulla on yhdet Liisa Sausot, haluat toisetkin ja olet valmis tekemään mutkan matkaan niiden vuoksi.

www.liisasauso.fi

Kuvat: Luiza Lehtinen