totte, omenapuu ja keltainen talo

Citymaalainen Totte: Tämä puutarha tekee niin hyvää

Jos on työaamu, Totte istuu nojatuoliin vanhan mansardikattoisen torppansa olohuoneen nurkassa ja alkaa näpytellä taloushallinnon etätöitä. Jos ei ole työaamu, ”laitan kahvin tippumaan ja lähden yöpaidassa puutarhakierrokselle.”

Ensin hän katsoo kasvihuoneen, sitten yläpihan penkit ja istutuslaatikot. Yhteen penkkiin kasvaa parsaa. ”Se kasvattaa ensin neljä vuotta juuria, vasta sitten voimme pitää parsabileet. Mutta sitä kestääkin sitten kolmekymmentä vuotta.” Sitten hän kiertää piharakennuksen ympärillä olevat penkit. Kierros päättyy tyrnipensaisiin. ”Tämä on kolmas vuosi kun yritän pitää pensaita hengissä.  Vielä en ole onnistunut, mutta nyt näyttää siltä että pian saamme omasta pihasta myös tyrnimarjoja.”

Puutarhanhoito on se mihin Totte, kaupunkityttö, hurahti. Ensin vuokramökillä, ja sitten täällä Janakkalassa.

Puutarhassa kasvaa niin paljon syötävää, että kesäisin ruoka tulee melkein kokonaan omasta maasta. ”Kun olimme asuneet täällä noin vuoden, tajusimme että hei, tännekin voi tilata pitsaa!” Niin käy kuitenkin aika harvoin. Sekä Totella että hänen miehellään on ravintola-alan tausta, ja he valmistavat lähes aina ruoan alusta asti itse, paljolti oman pihan tuoreista antimista. ”Siskon 18-vuotias lapsikin haluaa vielä tulla meille kylään ja jäädä yöksikin, ehkä juuri ruuan takia.”

Totte rakastaa myös hyötykasvien käsittelyä. ”Kuivatan, hilloan, marinoin, etikoin, säilön ja pakastan.”

On vaikea uskoa, että ei Totte, vaan hänen miehensä, oli se joka kaipasi Vallilan kaksiosta maalle. ”Minä olen meistä rauhattomampi ja sosiaalisempi. Minulla on laaja ystäväpiiri ja mietin että tulenko mökkihöperöksi. ” Mutta nyt hän ei enää haluaisi palata kaupunkiin asumaan. ”Tämä rauha ja puutarha vain tekee niin hyvää mielenterveydelle. Jotain siinä mullassa on, ja siinä kun saa seurata kasvien kasvamista.  Siitä tulee mielettömän hyvä olo. Usein työskentelen pihalla koko päivän. Illalla kun menen nukkumaan, olen aivan puhki, hyvällä tavalla.”

Maaseutuelämä on myös kasvattanut Toten kärsivällisyyttä. ”Kasvitkin kylvetään kuukausia ennen kun ne alkavat kunnolla tuottaa satoa. Ja voi olla, että ensimmäiseen satoon menee kaksikin vuotta. Elämän rytmi on hitaampi. Tuntuu myös siltä että aikaa on nykyisin paljon enemmän kuin ennen.”

Kun Totte ja hänen miehensä alkoivat etsiä maaseutukotia, he piirsivät harpilla ympyrän 100 kilometrin säteelle Helsingistä. Hämeen suunnalla oli jo vuokramökki, ja sinne päin he halusivat myös kotinsa. Sen he ostivat ensinäytöllä.

”Minulle on tärkeää liikkua julkisilla, ja se että tänne pääsee junalla, vaikutti päätökseen. Menen asemalle joko autolla, pyörällä, tai kävellen.”

Taloudellisesti ratkaisu muutti elämää huomattavasti rennommaksi. ”Vallilan kaksion hinnalla olisi voinut ostaa tämän tontin ja talon 2,5 kertaa. isommankin tontin. ” Rahaa jäi vielä mukavasti säästöönkin.

Nyt myös kaupunkilaiset ystävät ja sukulaiset voivat viettää aikaa maalla, Toten ja hänen miehensä luona. ”Kyllä mä luulen että tää on antanut paljon myös heille”, Totte kertoo. Vanhempiensa kanssa Totte vaihtaa aina välillä kotia. Hänen äidillään on kangaspuutkin Janakkalan kodin piharakennuksessa.

Kun pariskunnalla on vieraita, lähdetään usein porukalla jompaankumpaan yhteisistä suosikkikohteista: Turengin huippusuosittuun huutokauppaan, josta Totte ja hänen miehensä ovat ostaneet paljon kierrätettyjä huonekaluja uuteen kotiinsa, tai Iso-Hiiden Kartanon marjatilalle. ”Meillä on kaikilla sukulaisilla pakkaset täynnä tilan marjoja. Iso-Hiiden Kartano on mahtava paikka, jossa on kotieläimiäkin.  Etenkin lapset viihtyvät siellä, vaikka koko päivän.”

Vastaavasti Totte ja hänen miehensä ovat tuttuja vieraita sukulaisten ja ystävien kaupunkikodeissa. Pariskunta on aitoja citymaalaisia. ”Vanhempani asuvat siellä Punavuoressa, me olemme heillä niin paljon usein, etteivät he ainakaan voi valittaa että emme kävisi tarpeeksi kylässä”, Totte nauraa. ”Meillä on myös paljon ystäviä joiden luona voimme yöpyä. Tässä kuussakin olemme viettäneet Helsingissä jo kaksi viikonloppua.”

Ja nyt kaupungista osaa nauttia enemmän kuin silloin kun siellä asui koko ajan.

”Saatamme buukata useammat kaveritreffit samalle päivälle, niin lounaalle kuin illalliselle. Ja meistä on kiva pyöriä Punavuoren kahviloissa ja gallerioissa. Meillä on kaupunkireissuilla tosi hauskaa. ”

Citymaalaiseksi Janakkalaan? Tutustu lisää.