Janakkalan polut polveilevat upeisiin maisemiin

Janakkalassa riittää polkuja ja kauniita maisemia. Myös merkittyjen reittien ulkopuolelta löytyy paljon tutkittavaa. Silloin tosin pitää varautua siihen, että auto voi  juuttua kiinni pikkutielle tai voi eksyä lukemattomien polkujen sokkeloissa. Maastokartta-sovellus on ainakin minulle ollut tärkeä apu, joskin senkään kanssa en aina heti löydä oikeaa suuntaa.

Harjun päällä polkuja pitkin

Kolmilamminmäeltä Hausjärven puolelta voi kulkea harjupolkuja pitkin Turenkiin asti. Yksi kiva pätkä harjupolkua on lähteä kulkemaan Hevonojanmäeltä Hausjärventien ja Haukankalliontien risteyksestä pohjoiseen eli Turenkiin päin. Auton voi jättää Haukankalliontien varren metsäparkkiin heti Hausjärventieltä käännyttyä.

Kiipulan koulutuskeskuksen luota pääsee Matinvuoren kauniille rinteille.

Rahitunmäki ja -lammi

Moni on käynyt uimassa Leppäkosken Rahitunlammilla kunnan uimarannalla. Läheisellä Linnamäellä on ehkä käyty keväisin ihailemassa hämeenkylmänkukkia. Rahitunlammin viereisen harjun päällä kulkee kaunis polku mäntyjen lomassa ja kävelyreittejä on alueella paljon. Kunto nousee kulkiessa rinteitä ylös alas. Alueella on myös Kukonnokan hyppyrimäki.

Rahitunlammi on suppalampi, jonka suurin syvyys on 15 metriä.

Toivan lintutorni

Toivanjoki virtaa Lounais-Janakkalassa Alasjärven ja Kesijärven välillä. Joen kosteikkoalueet ovat tärkeitä muuttolintujen levähdyspaikkoja ja kosteikkolintujen pesimäalueita.

Toivan lintutornilta näkee laajasti Toivanjoen kosteikkoalueelle. Tornilta voi bongata mm. kaulushaikaran, ruskosuohaukan, kurjen tai kuovin, jotka pesivät alueella. Lintujen lisäksi voi nähdä vaikka hirven.

Lintutorni sijaitsee Vähikkäläntien varressa. Tieltä voi poiketa pienelle parkkipaikalle, joka kosteampana aikana on melko märkä ja paikalta poispääsy on  haastavaa. Parkkipaikalta lähtee 300 metrin mittainen polku lintutornille.

Tunturivuori Koljalassa

Tunturivuorella Vuortenkylässä on Janakkalan laajin hämeenkylmänkukkien esiintymä. Moni esiintymästä tietämätön ulkoilija on yllättynyt nähtyään kylmänkukan karvaisia varsia ja kookkaita sinisiä kukkia keväällä. Alueella on puolen hehtaarin luonnonsuojelualue, jolla kukkaa esiintyy. Kukat kasvavat harjun rinteillä. Paikalle pääsee polkuja pitkin Myllytieltä, Sääjärventieltä ja Ojalantieltä. Alueelta on harvennettu puustoa jotta kylmänkukan elinmahdollisuudet paranisivat.

Tunturivuorella kulkee kauniita polkuja, jotka ovat käytössä ympäri vuoden.

Sulkusilta Koillis-Janakkalassa

Käänny Lammintieltä vasemmalle Rytkösentorille, aja sitä puolitoista kilometriä ja käänny oikealle Sulkusilta-tielle. Muutaman sadan metrin päästä tie kaartaa jyrkästi vasemmalle ja noin kilometrin päästä olet perillä Sulkusillalla. Paikassa on pohjapato, joka säätelee veden virtausta Kesijärvestä Sääjärveen.

Löyttymäen pato

Löyttymäelle rakennettiin pato jo 1700-1800 -lukujen taitteessa, kun Löyttymäen kartanon perustaja Jonas af Enehjelm rakensi siihen vesivoimaa käyttävän sahan. Kun Johan Lindroos osti kartanon vuonna 1839, hän rakennutti padon nykyiseen muotoonsa. Padon molemmilla puolilla on kaunis näkymä.

Kapealle Patotielle käännytään Löyttymäentieltä.

Lisää Janakkalan luontokohteita.