SPR Janakkalan osasto kierrättää hyvää

Kun kello keskiviikkoaamuna lähenee kymmentä, väki kahvintuoksuisessa Turengin Juttutuvassa lisääntyy minuutti minuutilta ja puheensorina kasvaa. SPR Janakkalan osaston vapaaehtoiset valmistautuvat avaaman kirpputorin ja kahvilan keskiviikon kävijöille.

Shoppailija näkee nätisti esille katetut myytävät astiat ja siistit, teemoittain rekkeihin laitetut vaatteet. Tarjolla on kaikkea mahdollista nyt niin trendikkäistä ryijyistä halloween-asusteisiin. Ennen kuin tavarat ovat esillä odottamassa uutta omistajaa, SPR:n väki on paiskinut paljon töitä. Itse asiassa Kauppakujan kellarissa pyöritetään aikamoista kierrätyskeskusta.

Juhani Siira ja Liisa Puranen

–  Saamme tavarat lahjoituksina ja otamme vastaan mm. kuolinpesiä, käymme tyhjentämässä asuntoja esimerkiksi kaukana asuvien sukulaisten puolesta, kirpputorivastaava ja keräyspäällikkö Juhani Siira kertoo.

– Tässä työssä meillä on korvaamattomana apuna vanha ambulanssi, jota Jussi aikoinaan ajoi työkseen, osaston puheenjohtaja Liisa Puranen täydentää.

Juhani Siira(ratissa) ja Pekka Koskinen lähdössä kuorman noutoon.

Parhaimmat lahjoitustavaroista poimitaan kirpputorille myyntiin. Lahjoitettavien vaatteiden toivotaan olevan puhtaita ja ehjiä, sellaisia joita itsekin ostaisi kirpputorilta.

–  Sellaiset vaatteet, joiden ei arvella kirpputorilla kiinnostavan, lähetetään Tampereelle SPR:n logistiikkakeskukseen, mistä ne jaetaan avustuksina eteenpäin katastrofialueille, Liisa ja Juhani kertovat.

– Ja osa toimitetaan Tervakoskelle Suomen Idäntyö UP rylle, sinne menee vaatteiden lisäksi kenkiä, lakanoita, astioita ja pyyhkeitä.

Eikä siinä vielä kaikki.

–  Lumpun toimitamme turenkilaiselle Dafecorille, joka tekee tekstiilijätteestä uusiotuotteita. Meille voi  toimittaa mm. puhtaita vaatteita ja kankaita, joista on poistettu kuminauhat, napit, niitit ja vetoketjut.

–  Ja lisäksi farkkuja lahjoitamme myös kunnan Pajalle, joka ompelee niistä mm. sisustustyynyjä.

Kirpputoria pyörittää 10 vapaaehtoista, kahvilaa 8.  Kaikki ovat eläkeläisiä, joille vapaaehtoistyö tuo elämään merkityksellistä sisältöä, ystäviä ja hyvää mieltä.

– Lisäkädet olisivat lämpimästi tervetulleita mukaan! Ensimerkiksi EA-ryhmää meillä ei tällä hetkellä ole, se sopisi loistavasti harrastukseksi esimerkiksi sairaanhoitajalle. SPR:n toimintaan saa tulla mukaan juuri sillä panostuksella ja ajankäytöllä mikä itselle sopii.

Vapaaehtoiset  Tea Rousi ja Helena Puistola pitävät tiistaisin klo 9-12 Perhekeskuksen tiloissa terveyspistettä, jonne terveydenhoitajien luokse voi mennä juttelemaan ja saamaan neuvontaa ja ohjausta terveyskeskuksen palveluihin.

Ystävätoiminnassa on noin 15 vapaaehtoista ystävää, jotka mm. käyvät ulkoilu- ja juttuseurana yksinäisille vanhuksille. Perjantai-iltaisin Juttutuvan valtaa Roosa Penttilän vetämät lasten ja nuorten ReddieKids- ja Crossie Teens -kerhot.

Juttutuvassa ja kirpputorilla käy kuukausittain noin 500 asiakasta ja sillä mitä he kassaan jättävät, tehdään hyvää.

Taustalla tapahtuu paljon noutoa roudausta, lajittelua ja siistimistä, ennen kuin myytävät tavarat päätyvät kirppikselle.

–  Tänä vuonna, osaston 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi,  lahjoitamme mm. 7000 euroa, 100 kpl 70 euron arvoisia Hyvä joulumieli -lahjakortteja, jotka kunnan sosiaalitoimi jakaa niitä kipeimmin tarvitseville lapsiperheille.

– Ja meidän pyörätuoleilla ulkoilutetaan vanhuksia kunnan hoivakodeissa.

Normaalisti Juttutuvassa pyöritetään myös tapahtumia ja Mallinkaisten leirikeskuksessa järjestetään vuosittain kaikille avoin virkistyspäivä, mutta tapahtumat ovat toistaiseksi koronan vuoksi tauolla.

Juttutupa ja kirpputori ovat avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 10-14, kirpputori myös torstaisin klo 12-17.

Kuvat: Timo Martola

Osaston nettisivuille.

Facebook-sivuille.