Puu taipuu soittimeksi Annan ja Kain käsissä

Kun Anna Ambrusin oli 16-vuotias helsinkiläinen teini, hän pääsi TET-harjoitteluun viulunrakentajan luokse. Ja sillä tiellä hän on edelleen.

– Huomasin, että itse asiassa soittimien rakentaminen on paljon kiinnostavampaa kuin soittaminen, Anna kertoo.

Anna valmistui ensin puusepäksi ja sen jälkeen soitinrakentajaksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Tänään hän valmistaa tervakoskelaisen omakotitalon kellarissa ukuleleja.

Ukulele – tuo pieni suuri soitin elää hurjaa nousukautta. Ukulelea soitetaan erilaisissa soittoryhmissä, soittoa opetetaan kansalaisopistoissa ja soittimen ympärille on rakentunut festivaaleja ympäri Suomea. Niin myös Janakkalaan, jossa hyväntuulinen Napulele soi elokuussa 2020 jo kolmatta kertaa Napialan Wanhalla Koululla.

– Ukulele tekee iloiseksi, vaikka se voi näyttää lelulta, sillä voi soittaa ihan oikeasti, Anna nauraa.
Anna rakentaa itse suunnittelemaansa ukulele-mallia ja on ristinyt yrityksensä Kanaleleksi, yksinkertaisesti siksi, että pitää kanoista.

– Haaveenani on, että tuossa takapihalla on vielä joku päivä kanoja.

Janakkalassa on valtakunnankin mittakaavassa huikea soitinrakentamisen keskittymä.  Kunnassa pitävät majaansa mm. Ruokangas Guitars, KUMU-rummut, Mad Professor, Finlandia Instruments sekä Porthanin urkurakentamo. Annan lähin kollega löytyy kuitenkin samasta kellarista.  Puoliso Kai Seppälä on niin ikään paitsi muusikko myös mestarisoitinrakentaja, mitä todistaa verstaan seinällä varsin tuore mestarinkirja.

Kain yritys Aurora Guitars valmistaa asiakkaan toiveen mukaan räätälöityjä sähkökitaroita. Uransa aikana Kai on ehtinyt tehdä niitä satoja ja jokainen on erilainen.

– Toisilla on tarkka näkemys siitä, minkä näköisen haluavat, toisille taas ulkonäkö ei merkitse juuri mitään, kunhan on hyvä.

Ja nehän ovat. Kai kertoo parhaan myyntitykkinsä seisovan verstaan lattialla. Se on hänen oma jo 10 vuotta palvellut kitaransa, jota kokeiltuaan lähes jokainen kitaranostaja sanoo, että JUST tällaisen haluan. Kai on itse soittanut kitaraansa mm. Jani & Jetsettersien riveissä.

– Me teemme kaiken alusta asti itse, emme käytä soittimissa lainkaan valmiita osia, Anna ja Kai kertovat.

Verstaana toimivasta kellarista löytyykin häkellyttävän paljon erilaisia huoneita täynnä erilaisia toimintoja, työkaluja ja materiaaleja. Kai on myös ottanut kokemuksistaan opiksi, tunnetustakin kitaramallista tuppaa kaula helposti katkeamaan aina samasta kohtaa, joten Kai tekee omiinsa valmiiksi vahvikkeet juuri siihen.

Yhden kitaran rakentaminen kestää parista kuukaudesta puoleen vuoteen ja hinta lähtee 2500 eurosta. Annan rakentaman ukulelen saa halvimmillaan 700 eurolla.

Haminasta kotoisin oleva Kai päätyi aikanaan 1980-luvulla Tervakoskelle saatuaan paperitehtaalta työpaikan. Nyt Kai ja Anna asuvat ja työskentelevät paperitehtaan insinöörille rakennetussa talossa ja viihtyvät paikkakunnalla edelleen erinomaisesti.

– Tämä on mittasuhteiltaan just sopiva, ei ihan mutta melkein maalaiskylä, silti palvelut ovat lähellä ja joka paikkaan pääsee nopeasti.
Molemmat myös huoltavat soittimia, sijainti on niin keskeinen, että muusikoiden on helppo jättää soittimensa ohi mennessä huoltoon.

Kuvat: Timo Martola

Aurora Guitarsin nettisivuille.

Kanalele Instagramissa