Napialan koululla juonitaan kivoja omaksi ja vieraiden iloksi

– Ihmisten kohtaaminen on vaan niin kivaa.

Sillä Jyri Lindblom perustelee, miksi Napialan Wanhalla Koululla taas kerran paiskitaan töitä tulevan tapahtuman eteen. Napialan Aarteet kokoaa 30.7.-1.8.21 toistamiseen vanhaan tavaraan hurahtaneet myyjät ja ostajat viehättävälle koulunmäelle.

Vanhoja tavaroita.

– Tapahtuma sai vuosi sitten alkunsa siitä, kun koronan vähän hellittäessä piti keksiä jotain kivaa, Jyri kertoo.

–  Sille oli selvä tilaus ja taisi olla ihan sama mikä teema olisi ollut, kun kaikilla oli vain tarve mennä johonkin ja viettää aikaa yhdessä.

–  Oli hauska seurata, miten ihmiset jäivät nurmikoille hengailemaan ja juttelemaan, vaikka ostokset olikin jo tehty, Jyrin vaimo Johanna Lindblom lisää.

Pariskunta kahvilla kotiterassilla.Jyri ja Johanna omalla kotiterassillaan koulun kupeessa.

Kuten uusilla tapahtumilla on tapana, ne kasvavat. Tänä vuona myyjiä on edellisvuotta enemmän ja myyntipisteitä peräti 8 eri puolella koulunmäkeä.

Samanlaisesta ideoinnista sai alkunsa ukuleletapahtuma Napulele, joka puolestaan soi Napialassa elokuussa jo neljättä kertaa.

– Kerran tammikuisilla Leppävirran ukulelefestareilla istuimme iltaan, kun Johanna heitti idean, että järjestetään mekin omat. Ei ollut vielä hajuakaan siitä, koska, miten ja kenen kanssa, kun naapuripöytään sattui istumaan UkuLissut. Energinen naiskokoonpano lupautui silmää räpyttämättä mukaan ja siitä se sitten lähti, Jyri muistelee.

Ukulelekonsertti ulkona.
Tunnelmia kesän 2020 Napulelesta. Kuva: Helene Lindfors

Maksuton hyvän mielen ukuleletapahtuma tarjoaa konsertteja, hulatanssia, työpajoja ja rentoa yhteisöllistä olemista. Vieraita palvelee tietenkin puffetti.

– Tänä vuonna Antti Ahonen ukulelebändi Leipomosta pitää rockhenkisen työpajan, jonka päätteeksi kaikki osallistujat kiipeävät saman tien lauteille esittämään taustasoittajien kanssa muutamia kappaleita.

Johanna lisää, että ukulele on siitä hauska soitin, että se taipuu mihin tahansa musiikkiin klassisesta heviin. Pieni, suuri soitin on ottanut paikkansa myös Johannan sydämestä. Jyrin musiikillista polkua on puolestaan viitoittanut heräteostos kontrabasso. Vaikka molemmilla on palkkatyö toisaalla, musiikki näyttelee tärkeää roolia pariskunnan elämässä.

Ukuluelen soittajia ulkolavalla.
Napulele 2020. Kuva: Helene Lindfors

Koulu- ja kauppamuseo saman katon alla

Kun koulunmäelle tapahtuu, yleensä aina avoinna on myös Jyrin isosiskojen Heli Lindblomin ja Päivi Hakoman ylläpitämä koulumuseo. Se on saanut rinnalleen toisen nostalgisen museon, pikkuisen kaupan, johon yleisö pääsee nyt ensimmäistä kertaa kurkkaamaan.

–  No päähänpistostahan se tämäkin syntyi, Jyri ja Johanna nauravat.

Kauppamuseon tiski.

Jyrillä oli veljensä kanssa varastotilaa vievänä ”taakkana” vanhempiensa aikanaan keräämä kauppamuseoksi taipuva kokoelma vanhoja tavaroita. Se oli aikanaan ollut esillä Riihimäen Hyttikorttelissa. Yrityksistä huolimatta kokoelma ei mennyt kaupaksi kokonaisuudessaan.

–  Kun muutimme tähän koulurakennuksen katon alle, keksimme perustaa kauppamuseon meille ylimääräiseksi jäävään huoneeseen.

Jatkosuunnitelmakin on jo valmiina. Kunhan suunniteltu kesäkoti liiterirakennukseen valmistuu,  Johanna ja Jyri muuttavat kesäksi sinne ja pitävät kodissaan kauppamuseota ja kesäkahvilaa avoinna yleisölle.Vanhoja tavaroita kauppamuseossa.

Jyriä ei kiinnosta niinkään vanhat tavarat itsessään, eikä varsinkaan niiden arvo, vaan tarinat, muistot ja silloinen elämä niiden takana.

– Näitä tarinoita toivon kaupalla kuulevani, jotta pääsen kertomaan niitä eteenpäin.

Napialan Wanhalla Koululla on aivan oma tunnelmansa, joka syntyy hurmaavan miljöön ja yhtä hurmaavan isäntäväen yhteisvaikutuksesta. Koulunmäellä asuu Lindblomin sisaruksista kolme, neljännellä ja viidennen sisaruksen lapsilla on liiterissä kesäasunnot.

– Me kutsumme tätä kaikkea plantaasiksi. Kiinteistöstä huolehtii perustamamme taloyhtiö, kun taas tapahtumat tuottaa Napialan Wanha Koulu ry, Jyri valottaa.

Napialan koulurakennus.

Koska tapahtumia tuotetaan omaksi ja muiden iloksi, ne ovat maksuttomia. Puffetista saadaan jonkun verran tuottoja, jotka käytetään kulujen kattamiseen ja jos jotain jää, yhdistyksen kehittämiseen.

Napialan Aarteet vol 2
Napulele 2021