Kolme miestä ison traktorin edessä

Maanrakennus Jalon työmaat sijaitsevat ympäri Etelä-Suomea

Maanrakennus Jalon rekkoja ja työkoneita näkyy tiiviiseen tahtiin Janakkalan seudulla ja etelämpänä. Toimitusjohtaja Juuso Jalo liikkuu myös paljon, työmaalta toiselle ja välillä Rastikankaan hallille. Ennen haastattelua hän on juuri opettanut yrityksensä työntekijöille putkihitsausta.

– Vastuullani on työnjohto, laskutus, laskujen maksu, markkinointi ja paljon muuta. Välillä ajan kaivinkonetta. Siinähän se aika meinaa loppua kesken, Jalo sanoo.

Rekka-auto hiekkakuopalla

Janakkalalainen Juuso Jalo perusti maanrakennusyrityksensä vuonna 2001, ja viisi vuotta myöhemmin hän muutti sen osakeyhtiömuotoiseksi. Vuosien varrella yritys on kasvanut tasaisesti ja nyt Jalolla on 17 työntekijää.

Yrityksen toimenkuvaan kuuluvat maanrakentamisen kokonaisurakat eli kaivuut, kuljetukset, pohjarakennustyöt ja raivaukset. Näitä kokonaisurakoita yrityksellä on eniten. Sesonki alkaa vuosittain huhtikuun alusta ja kestää vuodenvaihteeseen.

Koneita tekemässä tien pohjaa

Omasta sorakuopastaan he toimittavat kiviaines-, täytemaa- ja multatoimituksia yhdessä Taivasmäen Sora Oy:n kanssa.

Yritys tekee myös perinteisiä maanmittauksia sekä loadman-mittauksia eli kantavuus- ja tiiveysmittauksia.

Säiliöautosta vettä toiseen säiliöautoon

Jalo hoitaa vedenjakelua omistamallaan säiliöautolla. Hän tekee lisäksi kiinteistöhuoltoon kuuluvia töitä kesällä 2020 perustamansa sisaryrityksen JSM Kiinteistöhuollon kautta. Näitä töitä ovat mm lumen auraus, hiekoitus ja lumenajo sekä kesäisin mm ruohonleikkaus.

Iso konehalli

Maanrakennus Jalo OY:lle valmistuivat vuonna 2017 halli ja toimitilat MOREn yritysalueelle Rastikankaan puolelle. Alue on kasvanut huomattavasti viime vuosina, sen on huomattu olevan toiminnalle otollinen ja sopiva.

Keltainen työkone ja suursäkit täynnä kiviainesta

– Sijainti on keskeinen. Tänne on helppo tulla moottoritietä pitkin sekä etelästä että pohjoisesta. Työmaamme ovat pääosin Janakkalasta etelään sijoittuvalla alueella sekä Hämeenlinnassa, Juuso Jalo sanoo.

Firma on tehnyt Janakkalassa paljon urakoita. Kysyttäessä Jalo mainitsee Tervakosken Teeritien ja Turengin Vartiotien saneeraukset sekä Turengin tekonurmikentän.

Tarinmaan kylästä lähtöisin oleva Juuso Jalo kiinnostui jo lapsena isoista koneista. Vaarilla oli maanviljelystila. Jalo kävi ammattikoulun talonrakennuslinjan ja perusti yrityksen pian sen jälkeen. Yrittäjänä hän suoritti lisäksi näyttökokeina kahden vuoden aikana maa- ja vesirakennusalan tutkinnon.

Mies traktorin ovella

Hämeen yrittäjät valitsi Jalon vuoden 2020 Janakkalan Yrittäjäksi.

– Työn suurimpana haasteena on löytää osaavaa henkilökuntaa ja että työt menevät niinkuin pitää. Saamme työntekijöitä ammattikoulusta valmistuvista ja myös toisista firmoista. Pidämme ammattitaitoa yllä erilaisilla kursseilla ja suoritamme lakisääteistä jatkokoulutusta. Tällä alalla pitää olla suoritettuna monenlaisia kortteja, esim. työ-, tuli- ja tieturvakortit sekä vesihygieniapassi.

Kaksi nuorta miestä tutkimassa traktoria

Kuvassa Tuomas Aintila ja Simo Jalo tutkivat traktorin tekniikkaa.

Yrittäjän pitää tehdä nopeita liikkeitä. Kausivaihtelun takia on siirryttävä nopeasti työmuodosta toiseen. Pitää olla hereillä ja seurata aikaansa.

– Viimeisen viiden vuoden aikana koneisiin ovat tulleet 3D -mittauslaitteet. Tämä helpottaa mittauksia ja säästää ajan lisäksi kustannuksia, Juuso Jalo kertoo.

3D-tekniikka on hyvä työkalu esimerkiksi paikoissa, joissa tarvitaan erityisen tarkkoja mittaustuloksia, tai vaikeasti siirreltäviä kohteita mitattaessa.

Mies kuorikatekasan edessä

Jokakeväiseen tapaan Rastikaari 35:stä löytyy pienasiakkaille kuorikatetta noudettavaksi. Perjantaisin ja lauantaisin avoinna olevalla noutopihalla on myynnissä on myös murskeita ja multaa. Kotipuutarhuri voi ostaa säkin, ämpärillisen tai vaikka kottikärryllisen.

Kuvat: Maanrakennus Jalo OY:n arkisto ja Terhi Kyrölä-Roivainen

Maanrakennus Jalo OY:n nettisivuille