Kiipulan puutarhoilta on jo vuosia haettu kasvukausien mukaisesti kukkia, taimia ja vihanneksia. Nyt vierailijat saavat nauttia entistä paremmista tiloista, kun Miinantori muutti uuteen avaraan Nurmela-rakennukseen elokuussa 2020.
Rakennuksesta löytyvät nyt kahvila, vihannes- ja kukkamyynti, lahjatavarakauppa sekä eläinten tilat. Kahvilan puolelta ikkunan läpi voi ihastella kaneja, kanoja, viiriäisiä sekä uusimpia tulokkaita riikinkukkoja.
– Uutta meillä on myös juuresten jatkojalostus, joka alkoi viime syksynä, sanoo Henni Koskimäki, joka on kaupallisen opetuspuutarhan ylipuutarhuri.
– Kuivaamme Miinantorin entisissä tiloissa vanhassa navetassa luomuvihanneksista ja -juureksista lastuja ja Borsch-keiton aineksia. Näistä tuotteista on tullut suosittuja. Valmistamme myös hapankaalia. Tämä vatsaystävällinen ruoka-aine on myös ollut kuluttajien mieleen. Suunnittelemme parhaillaan syksyksi 2021 uusia tuotteita.
– Tomaatit ovat paraikaa kasvamassa. Sadonkorjuuseen päästään toukokuun alkupuoliskolla. Kurkut tulevat myyntiin kesäkuussa. Isoin juttu vuosittain ovat kesäkukat, joita myymme yleensä kymmeniä eri lajeja ja lajikkeita. Miinantorilta pääsee kasvihuoneeseen valitsemaan kesäkukkia ja taimia, kun niiden aika on, Koskimäki kertoo.
Kiipulan Ammattiopiston opiskelijat tekevät työtä puutarhalla opetushenkilökunnan ja puutarhurien ohjauksessa. Myös kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat pitkäaikaistyöttömät työskentelevät vihannesten ja kukkien parissa.
– Opiskelijat ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat pitävät siitä, että saavat nähdä työnsä tuloksen. Se on monen mielestä “kunnon työtä”. Työ vaatii ja kehittää myös sorminäppäryyttä ja luovaa ajattelua, kuvailee Henni Koskimäki.
Kiipula on saanut yhteiskunnallisen yrityksen merkin. Se tarkoittaa, että yrityksellä on yhteiskunnallinen tarkoitus ja sen voitosta suurin osa kanavoituu yhteiskunnalliseen hyvään. Ylipuutarhuri Koskimäki toivoo opiskelijoiden kokevan onnistumisia puutarhatyössä. Hän haluaisi nähdä niiden, jotka ovat jääneet yhteiskunnassa vähemmälle, saavan Kiipulassa hyvän otteen elämästään.
Henni Koskimäki on tehnyt Kiipulassa töitä vuodesta 2009 asti. Hänen uransa kukkien ja puutarhan parissa alkoi aikoinaan jo 15-vuotiaana perhetuttujen kukkakaupan kiireapulaisena.
– Opiskelin Lepaalla hortonomiksi. Sen jälkeen toimin Puutarha ja kauppa -lehdessä toimittajana sekä itsenäisenä yrittäjänä puutarha-alalla. Yrittäjänä työpäivät ja -viikot venyivät ja päädyin hakemaan työpaikkaa Kiipulasta, jossa on pääsääntöisesti säännöllinen työaika ja mahdollisuus pitää lomaa. Työni täällä muistuttaa yrittäjyyttä. Olen iloinen, että taustastani on paljon apua tässä työssä.
Kuvat: Henni Koskimäki, Kiipulan arkisto ja Terhi Kyrölä-Roivainen