nainen kalliolla

Uusia luontokokemuksia tarjolla

– Jos haluaa liikkua luonnossa, mutta ei tiedä hyviä luontokohteita, kannattaa liittyä Janakkalan Luonto ja Ympäristöön, vinkkaa Johanna Sahila, yhdistyksen puheenjohtaja.

– Täältä saa myös hyvää seuraa, jonka kanssa teemme lyhyitä ja pidempiä retkiä ympäri vuoden. Joukossamme on monen alan asiantuntijoita, jotka voivat kertoa kohteesta, eläimistä, linnustosta tai muusta.

ihmisiä menossa laavulle järven rannalla

Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry (JLY) perustettiin vuonna 1975. Järjestö kuuluu Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiriin ja samalla myös Suomen luonnonsuojeluliittoon. Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden 2021 taittuessa oli 138 jäsentä.

jäkäläisiä kiviä, puita ja takana erämaajärvi

Lukiessa JLY:n toimintakertomusta huomaa, että kyseessä on hyvin aktiivinen järjestö. Vuosien varrella on retkeilty Janakkalan kohteiden lisäksi myös mm. Kotkassa, Ahvenanmaalla, Kolilla ja Lieksassa, Porkkalanniemellä, Nauvossa Seilin saarella, Hattulan Retulansaaressa, Lammin Evolla, Ruoveden Siikanevalla ja Virossa.

tuvan pöytä, ikkunasta kesänäkymä

Kansallispuistokäyntien lista on myös pitkä: Seitseminen, Nuuksio, Saaristomeri, Tammelan Liesjärvi ja Torronsuo, Rautavaaran Tiilikkajärvi, Itäinen Suomenlahti, Lohjan Karkali, Päijänne, Patvinsuo jne.

hiekkainen kannas, jolla vesitaso ja kävelevä ihminen

Johanna Sahilan omaan taustaan ei kuulu luonnonläheistä lapsuuudenkotia maaseudun sydämessä. Hän asui lapsuutensa ja nuoruutensa kerrostalossa Turengissa. Luontoon hän tutustui serkun luona Tanttalassa ja myös tuttujen kesämökeillä.

– Lapsuuden kesistä maalla ovat jääneet mieleen pihalla oleilu ja leikkiminen, metsämansikat, kissanpennut ja metsäretket. Merkittävää luontosuhteelleni oli myös toiminta opiskeluaikana Tampereen yliopiston Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksessa luontokerho Kuukkelissa. Lisäksi OKL:n biologian ja maantiedon lehtori Martti Raekunnas vaikutti innostavalla opetuksellaan siihen, että kiinnostuin luonnosta ja sen suojelusta.

vanha silta ja tie
cof

Sahila on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana loppuvuodesta 2019 lähtien. Häntä aikaisemmin puheenjohtajana vaikutti kymmenisen vuotta Ari Lehtinen ja sitä ennen moni muu ansioitunut puheenjohtaja. Johanna Sahila on ollut mukana toiminnassa jo lähes parikymmentä vuotta ja hallituksessakin 15 vuotta.

ihmisiä polttopuutalkoissa

– Pidän tärkeänä sitä, että yhdistyksen hallituksessa jaetaan tehtäviä niin ettei kukaan väsy. Yhdistyksen hallitukseen olisi tulossa enemmän väkeä kuin voidaan ottaa ja siksi kierrätämme hallituspaikkoja.

Lastentapahtuma ja Laurinmäen kesänavaus museoalueella ja lähimetsissä on JLY:n isoin tempaus vuoden aikana. Se on myös koko maan mittakaavassa merkittävä tapahtuma. Silloin yhden päivän aikana alueella vierailee jopa 300 kävijää, osa tulee myös Janakkalan naapurikunnista.

ryhmä eri ikäisiä askartelemassa

Ohjelmassa on erilaisia pajoja, mm linnunpönttöpajassa nakutellaan ahkerasti kotipihaan viemisiä. Johanna Sahila on esittänyt miehensä Mikko Sahilan kanssa luontoaiheisia näytelmiä. Visailuissa testataan luontotietoutta, voidaan pyytää tunnistamaan eläinten jätöksiä tms.

– Olen tosi iloinen tämän tapahtuman saamasta suosiosta ja siitä, että olemme saaneet joka vuosi parikymmentä talkoolaista pitämään pajoja ja muihin tehtäviin, Johanna Sahila sanoo.

kulleron kukka ja hämähäkki

Janakkalan Luonto ja Ympäristö järjestää vuosittain useamman päiväretken lähiympäristön luontoon. Joka kesä suunnataan viikonloppureissulle saaristoon tai johonkin kansallispuistoon. Pidemmät retket ovat pääosin jäsenille. Keväisin yhdistyksessä seurtaan lintujen muuttoa. Elokuun lepakkoretket ovat olleet suosittuja, niissä on Sahilan mukaan oma jännittävä tunnelmansa . Syksyisin ohjelmassa on toisinaan karpaloretken lisäksi sienikurssi tai -retki.

karpalo ja suokasveja

Yhdistyksen yhtenä tärkeänä tehtävänä on pitää huolta Laurinmäen luontopolusta ja Räikälän niitystä yhteistyössä Tarinmaan kyläyhdistyksen kanssa. Talkoissa niitty niitetään pari kertaa kesän aikana, jotta niittykasvillisuus pysyy elinvoimaisena.

JLY:n toimintaan kuuluu myös kannanottojen tekeminen. Se on Johanna Sahilan mukaan toiminnan raskas puoli.

– Jokin aika sitten laadimme kannanoton yhdessä useamman järjestön kanssa liito-orava- ja lepakkoalueen puolustamisesta Mallinkaisilla. Suruksemme siellä hakattiin metsää vuonna 2019 kunnan retkeilyalueelle kaavoitettuja tontteja varten. Jo tapahtuneista asioista ei kannata valittaa. Toivomme, että kuntalaiset olisivat mukana puolustamassa näitä suosittuja  retkeilyreittejä. Onneksi meillä on aina näissä suojeluasioissa myös Suomen luonnonsuojeluliiton tuki selustanamme.

linnunpönttöjen myyntikoju

Sahila mainitsee myös Turengin keskustan viheralueen puolustamisen ns. market-kiistassa. Hänen mukaansa keskustassa on muutenkin asvalttia niin paljon, ettei pölyttäjille riitä siellä ravintoa ja linnuille levähdyspaikkoja. Viheralueiden lisääminen taajamissa tukisi myös valtion monimuotoisuustavoitteita.

– Haluamme vaikuttaa positiivisen kautta. Pyrimme olemaan avoimella mielellä ja olemaan tekemisissä kunnanvaltuutettujen kanssa jatkuvasti. Jotkut valtuutetut ovat kysyneet meiltä etukäteen neuvoja johonkin luontoasiaan. Kannanotoista on pääsääntöisesti hyötyä.

yhdistyksen logo, jossa vettä ja saimannorppa

Miten Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry:hyn pääsee mukaan? Klikkaa Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla “liity jäseneksi” ja valitse paikallisyhdistykseksi Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry.

Kuvat: Kimmo Hurri, JLY:n arkisto, Anna-Milla Vainio, Terhi Kyrölä-Roivainen

JLY:n nettisivuille

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivuille