Kulkurin kyydissä Hiidenjoelle

Maakravun mielestä puut suhisevat siihen malliin, että tuuli on kova, mutta kippari Awe rauhoittelee m/s Kulkurin kyytiin nousevia matkustajia Turengin Suvirannan laiturissa.

– Sanoisin että 5 metriä sekunnissa ja tuossa Hiidenjoella merkitsevä aallonkorkeus noin 3 senttiä.
M/S Kulkuri kuljettaa kolmatta kesää vieraita vesille Hämeessä. Ennen sitä Turengista ei ole päässyt risteilemään sitten vuoden 2000.

– Tämä laiva on kuin tehty näille vesille. Sillä on pieni syväys ja se on niin matala, että mahtuu siltojen ali, kertoo laivan omistaja ja kippari Awe Vilpas.
– Voimme ajaa Turengista myös Kernaalanjärvelle ja Puujokea aina Leppäkoskelle saakka.

M/S Kulkuri valmistui Summassa vuonna 1966 tuuri-laivaksi Kotkan seudun saaristoon. Tuurit hoitivat bussien tapaan saariston reittiliikennettä pysäkiltä pysäkille tietyn aikataulun mukaisesti. Siihen aikaan kun saaristo oli vielä ympärivuotisesti asuttu, laivat kuljettivat niin koululaisia kuin työhön ja asioille kulkijoita. Nykyään lähinnä kesäaikaan turisteja ja mökkiläisiä.

Ennen Vanajavedelle tuloaan Kulkuri on ehtinyt kuljettaa matkustajia myös Pyhäjärvellä, Näsijärvellä ja Helsingissä Korkeasaaren reitillä.

Kesällä 2019 laivan kyydissä pääsee sen kotisatamasta Hämeenlinnasta risteilemään niin Hattulaan kuin Turenkiin. Tilauksesta pääsee tuntiveloituksella mistä ja minne vaan reissun tilannut ryhmä haluaa, vaikka sinne Leppäkoskelle, Suvirantaan keikalle, Turengin Wanhalle Asemalle, Mierolan sillalle syömään, Petäykseen saunomaan tai Lepaalle marjaviinejä maistelemaan.

– Turenki on niin lähellä sydäntäni, että olisipa hienoa jos täältä olisi enemmän lähtöjä, Awe toivoo.

Turengin risteilyt lähtevät Hämeenlinnasta alkaen 30.6. sunnuntaisin klo 12 ja syödä voi joko matkalla tai perillä Suvirannassa. Jos laiva ei ole täyteen buukattu, kyydissä voi matkustaa myös vain toiseen suuntaan.

– Suunnitteilla on Suvirannan lisäksi toinen arkipäivän risteily Ahilammelle ja Turengin Wanhalle Asemalle, Awe kertoo.

Oli sitten kesäturisti tai paikkakuntalainen, niin Hämeen maisemat näyttävät joelta käsin häkellyttävän erilaisilta – ja upeilta. Koska reitti on kapea, matkan varrella pääsee kurkkimaan niin hurmaaville kesämökkeille kuin hulppeiden omakotitalojen pihoille. Hämeenlinna, niin kuin myös itse Hämeen linna ovat näkemisen arvoisia vesirajasta.

http://kuutar.fi/risteilyt/