Viralan alpakat tarjoavat pehmoista villaterapiaa

– Ohiajavat autot ovat aina hidastaneet vauhtia kohdallamme ja sen jälkeen kun alpakat tulivat pihaan, ne hidastavat vielä enemmän, Karoliina Ahokas nauraa hurmaavalla vihreällä pihalla Janakkalan Viralassa.

Syy jarrutukseen on koristeelliset karjalaistyyliset hirsirakennukset, torppa, talo, leikkimökki, talli/verstasrakennus, pihasauna ja paja, josta löytyy kesäkeittiö. Ne on rakentanut hirren veistosta koristeisiin kokonaan itse Karoliinan isä Mikko Koivuniemi, joka ihastui karjalaistyyliin kartoittajan työssään rajan pinnassa. Ensimmäiset talot rakentuivat 70-80-luvun vaihteessa, Helsingistä Viralaan muuttanut perhe asui ensi alkuun torpassa kantoveden varassa. Isompi, mukavuuksin varustettu talo valmistui 80-luvun puolivälissä.

–  Taloista käytiin aikanaan kovaa polemiikkia, voiko Hämeeseen ylipäätään rakentaa karjalaistyyliin, Maija Koivuniemi muistelee.Kuvassa vasemmalta Maija, Mikko, Timo ja Karoliina

Tänään paikka on kolmen sukupolven koti. Torppaa asuttavat Maija ja Mikko, toista asuinrakennusta Karoliina ja Timo kahden lapsensa kanssa. Piha on hirsirakennusten lisäksi täynnä hauskoja luonnonmateriaaleista tehtyjä yksityiskohtia sekä upeita kasveja. Karoliinalle paluu lapsuudenkotiin oli rauhoittava elämänmuutos.

– En tiedostanutkaan mikä mätti, ennen kuin muutimme tänne vilkkaan kadun varrelta Hämeenlinnasta. Ilman katuvaloja, hälinää ja kiirettä on vaan niin paljon helpompi hengittää, Karoliina kuvaa.

Myös lapsuudenkaverit löytyivät uudestaan avuksi ja iloksi. Timon työmatka Hämeenlinnaan sujuu Viralasta nopeammin kuin toiselta puolen kaupunkia lukuisten liikennevalojen läpi.

Myös alpakat liittyvät elämänmuutokseen. Ensi alkuun tuntui katastrofilta, kun Karoliina jäi työttömäksi, mutta se olikin ovi uuteen mielekkäämpään elämään.

–  Eläimistä olen aina tykännyt ja pääsin työkokeiluun Ylitalon tilalle Hattulaan, missä oli alpakoita.

Lyhyt työkokeilu piteni puoleen vuoteen ja sen jälkeen se oli menoa. Pian uutta kotia etsinyt pieni alpakkalauma muutti Viralaan ja autotalli muutettiin alpakkatalliksi. Siitä tuli Nalpakka.

–  Lauman omistaja halusi lopettaa kasvatustoiminnan ja oli kuullut rauhallisesta tavastani käsitellä eläimiä. Hän toivoi laumansa saavan luotani rakastavan loppuelämän kodin. Kun vielä yksi lauman alpakoista tuli oma-aloitteisesti ja hyväksyvästi haistelemaan kasvojani, se oli siinä.

Nalpakka-nimeen liittyy tarina; perheen Nala-nimisen cornishrex – kissan kasvattaja lähetti valokuvan alpakalla ratsastavasta kissasta, jolla on kruunu päässä. Kun Nala sattuu vielä olemaan johtajatyyppiä, ruvettiin vitsailemaan Nalan alamaisista, Nalpakoista, ja niin syntyi alpakkatalli Nalpakka.

Karoliina kuvaa alpakoita mystisiksi ja kiehtoviksi eläimiksi. Muut asiat huolineen unohtuvat ihan vaan lauman touhuja seuratessa. Alpakka on hyvin itsenäinen laumaeläin, johon pitää rakentaa luottamus pitkäjänteisellä työllä. Ne elävät yli 20-vuotaiksi ja kuten tiedetään, sylkevät, mutta yleensä vain toisiaan kinastellessaan ruuasta.

–  Olen kerran joutunut vahingossa tulilinjalle ja se on tosiaan kamalanhajuista mahassa käynyttä mönjää.

Alpakat keritään kerran vuodessa, mikä onkin aikamoinen urakka, sillä siinä hommassa ne eivät ole kovinkaan yhteistyöhaluisia. Nalpakan alpakoiden villaa on hyödynnetty kotona käsitöihin, peittoihin ja huovutettuihin koruihin.

Toistaiseksi Viralan alpakat ovat perheen lemmikkejä, joihin pääsee tutustumaan silloin tällöin pop up –kahvilapäivinä, mutta Karoliinan tavoitteena on rakentaa pikkuhiljaa eläimistä ja kotipaikasta kokonaisuus, joka tarjoaa myös ulkopuolisille mahdollisuuden tulla hengähtämään ja nauttimaan hämäläisen kyläelämän parhaista puolista. Hän haluaa tarjota muille sitä samaa hyvää oloa, mitä itsekin saa niin alpakoista kuin maaseudusta.

Alpakoita käytetään paljon myös terapiaeläiminä, mutta se vaatii kasvattamista kosketteluun ja kuljettamiseen vasasta alkaen. Tavoitteena onkin jossain vaiheessa kasvattaa laumaa nuorilla yksilöillä.

Nalpakan kuulumisia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.