Kaverikioskista löytyy ystäviä

Yksinäiset välitunnit Tervakoskella vaihtuivat yhteiseen riemuun koulun pihalla – kavereita lainaavasta kaverikioskista tuli todellinen hitti.

Mistä lähti idea kaverikioskin perustamiselle?

Opettajat Milena Komulainen ja Rita Kannisto ovat Tervakosken koulun kaverikioski-idean takana. Konseptia on kehitelty ja suunniteltu jo pidemmän aikaa. Projekti sai viime keväänä vihreää valoa muiltakin tahoilta.

Idea kaverikioskin perustamisesta lähti Kiva koulu – kampanjan myötä liikkeelle. Tervakosken koulu osallistui keksimällään kaverikioskilla mukaan kilpailuun. Kilpailun idea on aktivoida nuoria ja lapsia liikkumaan koulussa. Välitunnit voivat mennä helposti vaan seisoskeluksi. Tästä opettajat ovat huolissaan ja sen takia oppilaita yritetään saada aktivoitua ja innostumaan liikunnasta.

kaverikioski-3

Tervakosken koulu ei Kiva koulu – kampanjaa voittanut, mutta idea ja runko hankkeelle olivat niin hyvät, että hanke päätettiin silti toteuttaa. Paikallinen pankki piti kaverikioskia myös hyvänä ideana. Hanke sai pankilta tukea myös rahallisesti. Toteutuksesta vastasi nuorten työpaja.

Opettajilla on suurin huoli seinän viertä kulkevista oppilaista, joilla ei näytä olevan leikkikaveria lainkaan välitunnilla. – Heidän ympärillään saattaa leikkiä jopa satoja muita lapsia, mutta he itse ovat kuin näkymättömän seinän takana etäällä kaikesta ja kaikista. Pahimmillaan välitunti menee jonkun osalta siihen, että hän vain tuijottaa kellon viisareita ja toivoo, että välitunti loppuisi pian, Rita Kannisto kertoo.

– No tottakai me opettajat yritämme auttaa näitä yksinäisiä lapsia löytämään tien toisten lapsien luo, mutta ei se ole aina kovin helppoa. Joku lapsista on saattanut olla syrjästäkatsoja niin kauan, ettei oikein osaa edes lähestyä muita. Joku toinen on saattanut tulla torjutuksi niin usein, ettei enää halua tai uskalla tutustua keneenkään tai mennä mukaan leikkimään. Tällaisten lasten kohdalla opettajana kokee usein riittämättömyyden tunnetta, Rita pohtii.

Kaverikioski on uusi konsepti ja todennäköisesti ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tämän jälkeen kysyntää ja kiinnostusta varmasti riittää. Jopa valtakunnallisissa Tv-uutisissa noteerattu kouluhanke on saavuttanut suuren suosion. Tämä konsepti pyrkii auttamaan syrjäytyneitä ja koulukiusattuja lapsia.

kaverikioskikuva

Miten kaverikioski sitten toimii?

Kaverikioski toimii niin, että alakoulun kuudesluokkalaiset ovat kioskissa myyjinä. Heillä on yllään painetut paidat, joissa lukee kaveri. Pienemmät tulevat sitten pyytämään leikkimään heidän kanssaan. Ideana on, että lähde kaikkeen mukaan. Huonoa leikkiä ei ole. Tällä ajattelutavalla yritetään rohkaista ujojakin oppilaita leikkiin mukaan.

kaverikioski-2

Rita Kannisto näkee kaverikioskin matalan kynnyksen paikkana, jonne lapsen on helppo mennä. Kioskin avulla opetellaan myös aitoja kohtaamisia sekä vuorovaikutustaitoja toisten lasten kanssa.

Nykypäivänä kaikki tekeminen on niin vahvasti somemaailman ympärillä, että aitoja kohtaamisia lapsille tulee yhä vähemmän. Voi olla tilanteita, että seistään kaverin kanssa välitunti vierekkäin puhumatta sanaakaan koko välitunnin aikana. Kaikki aika menee puhelinta tuijottaessa. Tästä aikuiset kantavat usein huolta.

– Me harjoittelemme näitä kohtaamistilanteita leikin varjolla kaverikioskilla. Lapsi tulee elämänsä aikana muutenkin asioimaan jos jonkinmoisella luukulla. Onhan tämä myös hyvä harjoitus, kuinka luukulle mennään. Aina sinä saat parempaa palvelua, jos sinä hymyilet, tervehdit ja esität jotenkin fiksusti asiasi, Rita toteaa.

kaverikioskikuva2

– Jos yksikin lapsi on oppinut kohtaamaan toiset lapset kioskiasioinnin myötä, voimme katsoa onnistuneemme. Jos yksikin lapsi on saanut uuden ystävän kioskileikkien myötä, voimme kajauttaa ilmoille HURRAA-huudon, Rita iloitsee.