Janakkalan oma Rautarouva Lyyli Helena Aalto

Tänä vuonna 2016 saamme Janakkalassa juhlia Lyyli Aaltoa! Aallon syntymästä tulee nimittäin kuluneeksi sata vuotta.

Mutta kuka tämä Janakkalan oma Rautarouva oikein on? Lyyli Aalto syntyi Ypäjällä vuonna 1916, vuotta ennen Suomen itsenäistymistä. Lyyli vietti turvallisen lapsuuden  rakastavien ihmisten ympäröimänä. Samassa taloudessa asui useampi sukupolvi; Lyyli, hänen äitinsä, tämän veli, sekä Lyylin ukki.

Lyyli kävi kansakoulun, aivan kuten muutkin lapset siihen aikaan, sillä oppivelvollisuuslaki astui voimaan v. 1921. Kuusivuotisen kansakoulun jälkeen Lyyli suoritti Forssassa keskikoulun. Tämän jälkeen Lyyli suoritti erilaisia kunnalliskursseja ja siirtyi myöhemmin Ilomatsin kunnan kirjanpitäjäksi. Sittemmin Lyyli kuitenkin haki ja pääsi Janakkalan kunnan kirjanpitäjäksi vuonna 1937 ja toimi virassa reilut 40 vuotta. Janakkala oli viehättänyt Lyyliä sosiaalidemokraattisuudellaan.

lyyli-aalto

Lyylin 60-vuotisjuhlat 1976

Oikeuden tuntu ja vääryyden vastustaminen ajoi Lyylin politiikkaan. Hän ajoi erityisesti naisten asemaa ja tyttöjen koulutusta, sillä hän oli itse joutunut jättämään koulunsa kesken, minkä Lyyli koki vääryydeksi. Aalto toimi eduskunnassa SDP:n kansanedustajana vuosina 1958-1979 edustaen Hämeen läänin eteläistä vaalipiiriä. Aalto sai myös kunnian toimia presidentin valitsijamiehenä presidentin vaaleissa vuosina 1962 ja 1982. Hän oli myös pitkään Janakkalan kunnanvaltuustossa ja toimi myös muutaman vuoden puheenjohtajana. Tasavallan presidentti antoi kunnallisneuvoksen arvon Lyyli Aallolle vuonna 1979.

lyyli_aalto_kehraamassa

Lyyli kehräämässä 1965.

Useiden luottamustoimen lisäksi Lyyli vietti aikaansa useiden harrastusten parissa. Hän harrasti muun muassa käsitöitä sekä judoa. Lyylin puoliso oli Lauri Armas Aalto ja heillä on neljä neljä lasta. Lauri toimi Janakkalan kunnanjohtajana ja toisinaan poliittisista asioista käytiin keskustelua myös kotona. Kaiken tämän ohella Lyyli ehti myös julkaista oman muistelmansa vuonna 1981 nimellä “Sano Lyyli vaan”. Aalto kuoli Janakkalassa vuonna 1990.

Lyyli_aalto

Lyylistä tuli kunnallisneuvos 7.12.1979

Lyyli Aallolla on siis takanaan kaikin puolin erinomainen poliittinen ura, kun huomioi hänen tärkeän työnsä eduskunnassa, Janakkalan kunnanvaltuustossa sekä kymmenissä muissa luottamustoimissa. Lyyli keskittyi erityisesti puolustamaan heikompiosaisten, kuten vammaisten ja sairaiden asemaa. Hän toimikin epilepsialiiton perustajajäsenenä ja puheenjohtajana kymmenen vuotta sekä ajoi Hämeenlinnan keskussairaalan perustamista.

Aktiivisuus ja toimeliaisuus huokuivat Lyylistä. Pienet vastoinkäymiset eivät tätä sitkeää rautarouvaa lannistaneet. Ja niin hän itsekin kirjansa lopussa toteaa: “Ikävän tällä tavalla purkaannuttua ja mentyä ohi lähden taas virkistyneenä vastaanottamaan uusia haasteita ja uusia harrastuksia, kunnes aika jättää minustakin.”

Tarina on Janakkalan lukion Turengin toimipisteen 3B / HI4 oppilastyö vuodelta 2016.