”Meillä on tapana suurennella asioita”, väittää turenkilaisen Jaso Oy:n slogan eikä nyt puhuta mistään turhanpäiväisestä henkseleiden paukuttamisesta.
Kun ongelmana on tutkia asioita, jotka ovat joko pienen pieniä, piilossa tai liian nopeita ihmissilmän havaita, Jaso auttaa. Se toimittaa asiakkailleen optisia tutkimus- ja mittausratkaisuja, käytännössä mikroskooppeja, optisia mittauslaitteita, suurnopeuskameroita, tähystimiä ja kuva-analyysiohjelmistoja.
Janakkalalainen yrittäjäpariskunta Mari Nummenpää ja Jarmo Salonen ovat löytäneet oman menestystarinansa niin kapealta erityisalalta että heidän yrityksensä palvelukokonaisuus on Suomessa ainoa laatuaan. Jaso perustettiin vuonna 1996 Jarmon teknisen osaamisen ja kiinnostuksen ympärille aikana jolloin digitalisoituminen alkoi tosissaan. Myöhemmin tarvittiin myös Marin kokopäivästä työpanosta myynnin ja markkinoinnin saralla ja nyt puhelin soi siihen tahtiin, että alkaa olla aika rekrytoida lisää osaajia.
Toiminnan ymmärtämiseen tarvitaan käytännön esimerkkejä:
Kun televisiosta katsottavassa kuvassa pyörii 25 kuvaa sekunnissa, suurnopeuskamera kuvaa normaalisti 1000, tarvittaessa jopa huikeat miljoona kuvaa sekunnissa. Kun tallennettu kuva hidastetaan katsomisnopeuteen nähdään sellaista, mitä ihmissilmä ei muuten ehtisi mitenkään havaita. Suurnopeuskuvausta käytetään niin tieteessä, tutkimustyössä kuin kehittämisessä. Teollisuus voi esimerkiksi todentaa mitä automatisoiduissa nopeissa prosesseissa oikeasti tapahtuu, paikantaa vikapaikkoja tai kehittää prosessia.
– Olemme myyneet kameroita esimerkiksi pakkausteollisuuden yrityksille, yliopistolle mikroskooppisen pienien kuplien liikkeen tutkimiseen nesteessä, yliopistolle käyttäytymistieteiden laitokselle ihmisen ja kosketusnäytön välisen vuorovaikutuksen tutkimiseen, fysioterapiayritykselle ihmisten liikeratojen analysointiin, ammattikorkeakoululle materiaalien tutkimukseen ja puunjalostusteollisuudelle puuntyöstötapahtuman tutkimukseen, Mari Nummenpää luettelee.
– Kameroillamme on tutkittu sellaistakin, miten lentokoneen rakenteet käyttäytyvät, kun ilmassa olevasta koneesta sysätään ulos avustustyössä käytettäviä tavarapalletteja, Jarmo Salonen kertoo.
Joskus taas tutkittava asia on niin piilossa, ettei siihen päästä käsiksi kuin tähystimellä, samankaltaisella laitteistolla, jota käytetään lääketieteellisissä leikkauksissa. Tarpeen mukaan suurnopeuskamerasta, mikroskoopista ja tähystimestä rakennetaan erilaisia yhdistelmiä.
– Pelkkä kuvaaminen ei kuitenkaan useimmiten riitä, vaan asioita täytyy pystyä mittaamaan, muistuttaa Salonen.
Yksi hänen mielenkiintoisimmista itse rakentamistaan tuotteista on asiakkaan toistakymmentä vuotta tyytyväisenä pitänyt pistelaskuri, jolla mitataan ikääntyvän betonin rakennetta ja siten sen kestävyyttä.
– Myös puolijohdeteollisuus hyödyntää laadunvarmistuksessaan laajasti supertarkkaa mittaamista. Elektroniset mikropiirit, mikro- ja optoelektroniset rakenteet pienenevät jatkuvasti kuluttajien halutessa nopeampia, energiatehokkaampia ja kompaktimpia elektronisia laitteita (kännyköitä, viihde-elektroniikkaa, autoja… kaikki sisältävät integroituja mikropiirejä (IC)). Puolijohdeteollisuudessa mittaustarkkuusvaatimus on viety äärimmilleen; nano- ja pikometriluokkaan! Mittalaitteen pitää aina olla tarkempi kuin mittauksen kohde, olemme todella ylpeitä pystyessämme vastaamaan tähän haasteeseen, joka voidaan ratkaista vain maailman tarkimmilla optisilla laitteilla ja yhtä täsmällisellä osaamisella.
– Pääasiassa toimitamme asiakkaillemme laitteita, mutta teemme myös palvelukuvauksia, mm. puunjalostus- ja puolustusvälineteollisuudelle. Parasta bisnestä on aina se, kun laitteiden ohella pääsee myymään omaa osaamista ja kehittämistyötä.