Turengin Asemalla aistii tsaarinajan

1800-luvulla Suomessa keskusteltiin kiivaasti siitä, kumpaan liikenneverkkoon maassa jatkossa panostetaan, kanaviin vai rautateihin. Oli lähellä, ettei pääliikennemuodoksi valittu kanavia. Suomessa, jossa vedet ovat jäässä suuren osan vuodesta!

Vuonna 1862 aloitettiin kuitenkin Venäjän keisarin päätöksellä ja senaatin hyväksymänä Suomen ensimmäisen rautatien rakentaminen Helsingistä Hämeenlinnaan. Suomi oli ensimmäisiä maita, joka alkoi valtiojohtoisesti rakentaa koko maan kattavaa rautatieverkostoa. Turengista piti tulla risteysasema tulevalle Pietarin radalle ja siksi myös asemarakennuksesta tehtiin komea, isompi ja hienompi kuin muut radan varren asemat. Sellainen, jossa itse tsaarikin kehtaisi vierailla. Myöhemmin risteysasemaksi valittiinkin Riihimäki, mutta Turenki oli siitä huolimatta vilkas asema 1920-luvulta alkaen. Vaikka lippuja ei asemalla enää myydäkään, paikallisjunat pysähtyvät asemalla.

jihaa

Tänään Arkkitehti C.A. Edelfeltin suunnittelema Turengin asema on parhaiten alkuperäisasussaan säilynyt asemarakennus Helsinki-Hämeenlinna -radalla. Myös harvinainen puinen laiturikatos on säilynyt ja kunnostettu. Koko rakennus on entisöity vanhaa vaalien yhteistyössä Museoviraston kanssa.

290512_525

– Se oli jokseenkin hetkellinen mielijohde, nauraa hersyvästi aseman nykyinen asemapäällikön frouva Marja-Liisa Jäntti muistellessaan vuotta 2008, jolloin hän miehensä Mikko Sammon kanssa osti tyhjillään olleen asemarakennuksen.

Remontoituaan lukuisat salit rakennuksen tyyliin sopivaan viehättävään asuun vuonna 2009 pariskunta avasi ravintola Turengin Aseman. Tänään he tarjoavat herkullisia elämyksiä niin yksittäisille matkailijoille, ryhmille kuin kokousvieraille.  Pihalla lämpiää tilauksesta Topparoikka-sauna ja Ahilammen venesatamaan katsova terassi kutsuu kesäpäivän viettoon. Ravintolaan pääsee niin veneellä kuin junalla.
– Oli kyseessä sitten bisnespalaveri tai syntymäpäiväjuhlat, asiakkaamme saavat keskittyä siihen mitä ovat tulleet tekemään, me hoidamme kaiken muun niin että homma sujuu, Jäntti kuvailee toimintaperiaatteitaan.

Aseman keittiössä häärii ruokawelho Auvo Pyykkönen, jonka annokset hivelevät maku- ja näköaisteja. Raaka-aineissa panostetaan lähiruokaan ja filosofiana on tehdä ruokaa 1800-luvulla käytetyistä ruoka-aineista kuten rukiista, ohrasta, riistasta, kaloista, sienistä ja marjoista.

Nam.

www.turenginasema.fi