Lapset käyvät edelleen Napialan Wanhassa Koulussa

Pääsiäisen alla Napialan Wanhalla Koululla käy kova tohina, kun talon emännät valmistautuvat avaamaan ovensa yleisölle. Luokkahuoneeseen on raivattu tilaa askartelulle, tarinoinnille ja kahvittelulle, sisään kannetaan pajunkissoja ja hurmaavia nostalgisia puuleluja viimeistellään myyntikuntoon. Kaikkea säestää taukoamaton puhe, jonka sävystä vieras aistii lämpöä, innostusta ja saumatonta yhteistyötä.

napiala
Sisarukset Päivi Hakoma ja Heli Lindblom ovat energiset naiset vanhan koulun uuden elämän takana. Kun koulunkäynti 1970-luvulla loppui suuressa ja koristeellisessa koulurakennuksessa heidän vanhempansa ostivat rakennuksen ja pitivät siinä yli 10 vuotta Kesäkisälli –nimistä matkailuyritystä.
– Sunnuntaisin oli tarjolla hämäläinen pitopöytä ja sen valmistamiseen oli valjastettu myös kaikki me lapset. Syötiin joka kesä, joka sunnuntai samaan ruokaa.  Jossain vaiheessa totesimme yhteen ääneen, että nyt tämä ei ole enää kivaa.

Koulu jäi tyhjilleen, kun vanhemmat muuttivat Riihimäelle uusien haasteiden pariin.
–  Isä oli tavattoman idearikas ja hän innostui aina uudesta asiasta. Joskus vain edellinen juttu jäi vähän kesken, kun uusi vei mennessään.

Lankalauantain trullitulet 2014

Leipätyönsä, askarteluohjaajaopiston lehtorin viran ohella ahkera Yrjö Lindblom kehitteli ja rakensi jatkuvasti myös itse mm. leluja. Hän myös osti aikanaan Niemen lelutehtaan jäämistön, lukuisan määrän puulelujen osia. Näillä leluilla on tänäkin päivänä oma roolinsa Napialan elämässä, mutta palataan vielä menneeseen.
Tyhjillään oleva kaunis talo suretti Lindblomin sisaruksia ja he päättivät kunnostaa sinne asunnot itselleen. Kahteen suureen luokkahuoneeseen toteutettiin Maire-äidin haave, loputtomalta tuntuneen purkamis-, vasaroimis- ,sahaamis- ja maalausurakan tuloksena syntynyt koulumuseo, jonka avajaisia vietettiin koulun 100-vuotisjuhlavuonna 1998. Siitä asti Napialan Wanha Koulu on toiminut näyttämönä mitä erilaisimmille tapahtumille. Tontilta löytyy jopa kesäteatterikatsomo, jota vuokrataan edelleen halukkaille.  Kesällä 2015 lavalla nähdään Sanna Saarelan ohjaus Muovikassissa kaikki.
Nykyään sisarukset tarjoavat keväisin ja syksyisin ennakkovarauksella retkiä koulumuistoihin sekä järjestävät tapahtumia, joihin kuka tahansa on tervetullut. Teemoitetuista kouluretkipäivistä suosituin on Lehmäpäivä, jolloin tutustutaan koulumuseon lisäksi naapuritilan lypsäviin.

Lapset piirtävät lehmän (6)

Isän puusepänverstaasta jäi laatikoittain puulelujen osia ja viimeistelemättömiä leluja. Niitä sisarukset kasaavat, maalaavat ja myyvät talon ylläpidon ja kunnostamisen kustantamiseksi.
– Vaan on niillä lämmitetty taloakin, jostakin palasista ei vaan kerta kaikkiaan ottanut selvää, mikä sen käyttötarkoitus on, sisarukset naurahtavat.
– Isälle oli hyvin kuvaavaa se, että hän saattoi tehdä jotain lelunosaa 100 kappaletta, mutta innostus työstää loputkin osat lopahti kymmenen valmiin lelun jälkeen.

www.napialanwanhakoulu.info

napialanleluja