Janakkalan lukion urheilulinjalla treenataan tosissaan

Maanantai-aamuna kymmenen jälkeen Turengin Kuumola-talon salissa lopetellaan aamun ekoja treenejä. Venytysten jälkeen Janakkalan lukion urheilulinjalaisten matka jatkuu suihkun kautta oppitunneille ja mitä luultavimmin illalla omiin lajitreeneihin.

Tommi Tiitta ei pane liikunnallista aamua pahakseen, päinvastoin.

WP_20180312_10_33_27_Pro

– Kun saa kehon herätettyä heti aamusta, siitä saa päivään tosi paljon potkua, lukion toista luokkaa käyvä Tommi sanoo.

Ikänsä tavalla tai toisella liikuntaa harrastaneelle Tommille urheilulinja oli luonnollinen valinta.

– Urheilulinja on antanut tosin paljon eväitä oman fysiikan ja kunnon kehittämiseen. Erityisesti pidän siitä, että täällä on eri alojen urheilijoita ja valmennus sopii meille kaikille.

Tommin oma laji on rockin ja swingin siivittämä kilpatanssi, mutta harrastuksiin kuuluu myös jalkapallo.

– Jalkapallo jäi viime vuonna vähemmälle, kun kilpailimme parimme kanssa viimeistä vuotta junioreissa. Ekat vuodet aikuisten sarjassa otetaan iisimmin, joten nyt ehtii taas jalkapallonkin pariin, Tommi pohtii.

WP_20180312_10_17_00_Pro

Urheilulinjan valmentaja Jari Kataja vahvistaa, että toisin kuin monet muut urheilulukiot, Janakkalan urheilulinja ei ole erikoistunut mihinkään lajiin, vaan siellä kehitetään monipuolisesti nopeutta, voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta, joita tarvitaan jokaisessa lajissa.

Linja sai aikanaan alkunsa, kun kolmikko Eija Stenroth, Leena Peltonen ja Jari Kataja löivät päänsä yhteen pohtiessaan sitä, miten opiskelun ja urheilun voisi paremmin yhdistää.

WP_20180312_10_24_12_Pro

– Olihan se ekalle porukalla yhdeksän vuotta sitten pieni shokki, että toisin kuin tavallisella koulun liikuntatunnilla, täällä tuli oikeasti hiki, Jari Kataja muistelee ensimmäistä syksyä.

Siitä eteenpäin opiskelijat ovat tienneet mikä on homman nimi ja hakeneet linjalle motivoituneina. Ja se homman nimi on se, että urheilulinjalla treenataan tosissaan.

Valmennustunteja on aamuisin kaksi viikossa, joista ehtii fyysisesti palautua koulupäivän aikana ennen illan lajitreenejä, joita osalla saattaa olla kuusikin kertaa viikossa.

Maanantaiaamuna tanssin lisäksi lajeista oli edustettuina jalkapallo, yleisurheilu, salibandy ja pesäpallo.

– Tämä on sellainen lajien sulatusuuni, jossa nuoret oppivat paljon myös toinen toisiltaan ja kunnioittamaan toistensa lajeja.

Urheilulinjalle otetaan vuosittain noin 16 opiskelijaa. Halukkaat haastatellaan ja kokeilujaksolla ehtii vielä pohtia, riittääkö motivaatio lukio-opintojen ohella treenaamiseen.

– Onhan tällainen urheilulinjan, lukio-opintojen ja lajitreenien yhdistelmä nuorille valtavan iso kokonaisvaltainen kakku. Mutta hyvä niin, kyllä sitä tavista ehtii myöhemmällä iällä leikkimään ihan tarpeeksi, Jari Kataja pohtii.

Janakkalan lukiolle oma urheilulinja on kiistaton markkinointivaltti, joka tuo välillä ulkopaikkakuntalaisiakin lukioon.

– Ilman urheilulinjaa osa nuorista lähtisi muualle opiskelemaan, summaa lukion rehtori Timo Hillman.

Janakkalan lukio nettisivuille

Yksi urheilulinjan kasvateista on tulevaisuuden olympiatoivo Luukas Saha