Talkooenergialla Suomen kaunein liikuntapaikka ja komein lintutorni

Tarina kertoo, että Tervakosken paperitehtaan patruuna Franz-Emil Humble antoi vaimolleen Matildalle kesähuvilaksi rakennuttamalle paikalle nimeksi Suruton, ettei vaimon tarvitsisi siellä ikinä surra.

Tervakoskelainen asukasyhdistys Suruton ry jatkaa samalla teemalla; se on rakentanut uskomattomalla talkooenergialla ja lähes 100 000 euron Linnaseutu ry:n Leader hankerahoituksella Suruttoman rantaan Hyvän mielen reitin kenen tahansa kuljettavaksi.

– Ja toivottavasti kaikki, jotka rannalla liikkuvat, tekevät sen hyvällä tuulella, sanoo Olli Dahl, yksi hankkeen aktiiveista.

liikuntavälineet
Ulkoilmakuntosali järvinäköalalla

Hyvän mielen reitti saatiin valmiiksi juuri ennen talvea, mutta varsinaiset avajaisseremoniat jäivät odottamaan tulevaa kevättä. Rantareitti raivattiin, sen varrelle rakennettiin 10 penkkiä, alueen valaistusta parannettiin, reitin varrelle pystytettiin ulkokuntosali ja sokerina pohjalle Luuliolahden ruovikkoon rakennettiin pitkospuiden päähän komea lintutorni.

Lettuja

Samalla parannettiin yhdistyksen ja kuntalaisten käytössä olevan mökin varustelua, mökille ja saunalle hankittiin ilmalämpöpumput, uimarantaan tuotiin lisää hiekkaa, avantouimareille hankittiin lämpömatto ja saunapuille rakennettiin puuvarasto.

Eikä tässä vielä kaikki. Liikkujien iloksi ostettiin 12 paria lumikenkiä sekä kaksi kanoottia ja kaksi kajakkia kuljetuskärryineen.

Aika hengästyttävä lista.

WP_20171015_14_27_40_Rich

– Meillä oli tarve parantaa mökin olosuhteita, vähän jo rahallista pääomaa kerättynä ja aikaisempaa hankekokemusta, niin siitä kokonaisuus lähti pala palalta rakentumaan, kertaavat yhdistyksen aktiivit Olli Dahl, Elina Wathen, Heikki Tamminen ja yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Leipijärvi.

WP_20180123_15_28_05_Pro
Elina Wathen (vas), Tiina Leipijärvi, Heikki Tamminen ja Olli Dahl.

Linnaseudulta haettiin ja saatiin hankkeelle Leader-rahoitus, yhdistys otti kunnan takauksen turvin 70 000 euron pankkilainan, kääri hihat ja ryhtyi hommiin.Kaksi vuotta, yli 1500 talkootuntia ja vino pino paperitöitä myöhemmin ollaan maalissa.

– Tekemisen keskiössä meitä oli toistakymmentä henkilöä, mutta kaiken kaikkiaan 60 henkilöä antoi hankkeelle aikaansa. Paitsi että paiskimme talkootöitä, niin työllistimme ison joukon paikallisia yrityksiä kaivinkoneurakoitsijasta sähkötaloon. Lintutornin rakensi alan guru, Jouko Alhainen.

Hankeaktiiveja on ajanut eteenpäin vilpitön halu kehittää Tervakoskea kaikkien iloksi, mutta yhdistysväen naamalta paistaa myös tekemisen ilo ja hyvä yhteishenki.

– Kuka tahansa on tervetullut mukaan juuri sellaisella osaamisella ja ajankäytöllä kuin haluaa, hallitusväki kannustaa.

Kun Suruton ry perustettiin 2009, sen tehtäväksi määriteltiin yleiseen käyttöön tarkoitetun rannan kunnostaminen ja kehittäminen kaikkien janakkalalaisten iloksi sekä alueen asukkaiden yhteisöllisyyden lisääminen. Ja sitä se on tosiaan tehnyt.

WP_20160105_11_08_47_Pro_LI

Rantaa ja mökkiä käyttävät niin koulut, muut yhdistykset kuin yksityishenkilötkin. Sitä saa kuka tahansa vuokrata päiväkäyttöön tai tulla vaikka silloin kun saunassa on yleisövuoro. Käyttöaste on 75 %.

– Meidän avannossa käydään Riihimäeltä asti, avantouinnin yleisövuoroilla käy joka kerta 25-30 uimaria, mutta kyllähän se saunoineen onkin kulmakunnan paras avanto!

Vaikka takana on huikea urakka, yhdistys miettii jo seuraavia kujeita. Hyvän mielen reitti täydentyy vielä opastetulla luontopolulla ja liikuntaportaat rantaan olisivat aika kivat. Tulossa on myös elokuinen Tervassa tapahtuu –tapahtuma, jonka toteuttamisessa yhdistys on vahvasti mukana, tänä vuonna yhdessä 200 vuotta täyttävän paperitehtaan kanssa.

Suruton ry:n nettisivuille.