Teatteriseurue PSL syntyi ystävyydestä ja luovasta hulluudesta

Teatteriseurue PSL.
Pirun Sujuvaa Lausuntaa? Perin Sinnikkäitä Leidejä? Parratta Sujuu Luovemmin?

Tervakoskelaisen teatteriseurueen nimi houkuttaa sanaleikkeihin, mutta ei se sellainen ole.  Se tulee ihan vaan nimistä Piirainen Niini, Saarela Sanna ja Laitinen Outi. Syytä lennokkaisiin sanaleikkeihinkin olisi, sillä PSL:n naisten puhe polveilee ja pomppii aiheesta kolmanteen, soljuu toisten päälle ja taukoaa naurunremakkaan. Päivän selvää on, että naiset viihtyvät toistensa seurassa ja siitä kaikki saikin alkunsa.

PSL1

Ihanat naiset ikkunassa, Outi (vas.), Niini ja Sanna.

– Me on Niinin kanssa tutustuttu 1991 Painonvartijoissa, kuljettiin siellä samoilla kyydeillä. Ei mennyt kauaa, kun olimmekin seinänaapureita, Outi kertoo ja muistelee vähän haikeana aikaa, jolloin ystävän saattoi komentaa kahville koputtamalla seinään. Nyt välimatkaa on joitakin kymmeniä metrejä enemmän.

Sekä Outi että Niini näyttelivät Napialan Työväennäyttämön näytelmässä, jonka Sanna ohjasi. Samanlainen huumorintaju ja ronski tekemisen meininki sekä tietenkin teatteri yhdisti naisia, jotka ystävystyivät. Pitkään hautunut ajatus yhteisistä teatteriproduktiosta synnytti kolme vuotta sitten PSLn, joka rekisteröitiin yhdistykseksi.

Päiväkodin palveluvastaavana työskentelevä Outi kiipesi ensimmäistä kertaa Napialan Työväennäyttämön lavalle jo vuonna 1977 ja siitä asti teatteri on ollut osa elämää.

– Kun oma työ on nykyään aika rutiininomaista eikä lämmityskeittiö enää haasta edes kokintaitojani, niin teatteri on se, joka antaa virtaa.

– Mä kävin puolestani katsomassa kaikki Napsan näytelmät siitä asti kun muutin Tervakoskelle ja rohkaistun ilmoittautumaan kiukkuisen naisen rooliin, jos sellainen joskus tulisi.  Siitä on nyt kymmenisen vuotta, kun se tuli, luokanopettajan työtä Lopella tekevä Niini kertaa. Myös hänelle teatteri on tärkeä vastapaino työlle.

– On ihanaa välillä olla itse ohjattavana, kun työkseen ohjeistaa muita.

Sanna on teatterin ammattilainen, teatteriohjaaja ja –opettaja, Riihimäen Nuorisoteatterin rehtori. Lukuisat muut lisätyöt, ohjaukset ja koulutukset kuljettavat ympäri Suomea.

– Sanna tekee liikaa töitä.
– Niin tekee.
– No niin teenkin. Mutta vaikka tämäkin on mulle vähän niin kuin työtä, niin näitä kahta on vaan niin erilaista ohjata. Nämä on sellaisia voimanaisia, että ne voi haastaa mihin tahansa. On ollut ihan huikeaa seurata miten he ovat kehittyneet!

PSL_muovikassi

Muovikassissa kaikki, tytär, äiti ja ohjaaja. Kuva: Ville Säteri/Janakkalan sanomat

Loppuunmyyty

PSL:n ensimmäinen produktio oli Napialan Wanhalla Koululla kesällä 2015 esitetty Sirkku Peltolan käsikirjoittama Muovikassissa kaikki.

PSL maalasi räsymatoin lavastetulle näyttämölle elämänmakuisen tarinan tyttärestä, joka palaa äitinsä nurkkiin koko omaisuus yhdessä muovikassissa.  Outi ja Niini olivat vuoronperään äänessä lähes taukoamatta koko koskettavan esityksen ajan.

teatteri3_PSL

Maksalaatikko ei naisille ole tämän näytelmän jälkeen maistunut, sen verta sitä tuli esityksissä laitettua suuhun. Kuva: Ville Säteri/Janakkalan sanomat

– Ja kyllä me niitä vuorosanoja harjoiteltiinkin. Tässä istuttiin keittiön pöydän ääressä tunti tolkulla.
– Tai käytiin repliikkejä läpi samalla kun vesijuostiin.
– Mutta harjoituksia ei sitten ollutkaan kuin yhdeksät.
– Mitä! Eikö muka enempää ollut?

Outi ja Niini kutsuvat Sannaa lempeästi natsiohjaajaksi, joka vaatii mm. että vuorosanat on osattava, ennen kuin harjoitukset alkavat.

–  No niin onkin, mitä siitäkin tulisi että kaikilla olisi harjoituksissa plarit käsissä. Miten siinä silloin harjoittelee itse näyttelemistä, Sanna sanoo ja toiset ovat samaa mieltä.

PSLn toinen produktio tarjoiltiin marras-joulukuussa 2016 Tervakosken Seuratalolla.  Näytelmä oli sovitus elokuvaklassikosta Illallinen yhdelle ja sen aikana Outin valmistama herkullinen illallinen tarjoiltiin yleisölle, 75 hengelle.

–       Ei me tiedetty itsekään mihin me ryhdyttiin.
–       Työmäärä oli aivan järjetön.
–       Ja tänä vuonna me hullut tehdään se uudestaan!

teatteri

Illalinen yhdelle, kahden näyttelijän voimin tämäkin. Kuva: Ville Säteri/Janakkalan sanomat

Hovimestaria näytelmässä esitti pitkän linjan teatterintekijä Ari-Pekka Louhelainen ja mukana tuotannossa oli kaiken kaikkiaan 20 vapaaehtoisen joukko, mukaan lukien naisten luottomiehet Kari Torikka äänissä ja Juuso Viskari valoissa.

Kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä.

– Miettikää, Show & dinner Tervakosken kokoisella paikkakunnalla ja kaikki loppuunmyytyjä! Mitä mainosta Janakkalalle, etteikö täällä tapahtuisi! Ei mun tutut pääkaupunkiseudullakaan olleet uskoa, Sanna toteaa.

illallinenPSL

Kuva: PSL

Seuratalo on naisille rakas paikka ja yksi toiminnan pontimista onkin tuoda sinne eloa.

–       Seuratalon näyttämöllä on sellainenkin upea erikoisuus, kuin näyttämötorni, joka mahdollistaa täysmittaisen lavasteen nostamisen köysistön avulla kokonaan ylös. Sille on aikanaan haettu mallia Aleksanterin teatterista, Sanna kertoo.

Äitienpäivänä PSL tarjoaa Seuratalolla kolmatta kertaa ohjelmallista äitienpäivälounasta, jolla kerätään rahaa seuraavan produktion markkinointi- ja tuotantokuluihin.

–       Outi laittaa ruuan.
–       Me muut saadaan ehkä vähän pilkkoa jotain.
–       Sanna laulaa ja Niini lausuu runon.

PSLKreikka

Ystävyys on sillä mallilla, että se antaa jo tilaa riidelläkin -joskus harvoin. Väillä lipunmyyntiä esityksiin on tehty etänä Kreikasta. Kuva: PSL

Teatteri on ryhmätyötä

Kaikki kolme kehuvat teatteria sen kokonaisvaltaisesta imusta, joka pakottaa laittamaan itsensä niin täysillä likoon, että kaikki muu unohtuu.

–   Mitä ikinä, iloja tai suruja omassa elämässä onkaan, niin ne voi kaikki unohtaa harjoituksissa ja esityksissä. Teatteri on hengähdystauko omasta elämästä.

Toinen tärkeä elementti on ryhmäytyminen, johon tähdätään erilaisin harjoittein jo ennen varsinaisia harjoituksia.

–       Siinä Sanna on tosi taitava.
–       Jokainen esitys on tasan niin hyvä kuin ryhmä on.

Harrastajateatterissa pääsee kuka tahansa turvallisessa ympäristössä kokeilemaan olla ihan jotain muuta kuin on ja se kokoaakin yhteen mitä erilaisimpia ihmisiä.

– Mulle taas yksi suurimmista syistä ohjata harrastajia, on nähdä mahtavan potentiaalin vapautuminen, Sanna sanoo.

Mutta se seuraava produktio?
Se on Anna-Leena Härkösen Rantarouvat, joka esitetään kesällä 2018.

– Voi apua, se on sitten kanssa tehtävä, kun se on nyt ääneen sanottu.

Jäämme odottamaan.