Maneesi on piste tavoitteellisen hevosharrastuksen päälle

Krista Taipale-Kovalainen viettää kultaisen noutajan pennun Rozien kanssa huhtikuista vapaapäiväänsä kotitallillaan Turengin kupeessa. Kengittäjä on tallilla vaihtamassa kalustoa kavioihin ja vuolee samalla niin tyttärien ponien kaviot kuin lemmikkilampaiden sorkat.  Kotoa on punamultaiselle tallille kivenheitto, niiden välissä jykevät tarhat sekä viimeisen päälle laitettu kouluratsastuskenttä.  Miljöö, tarhat, talli ja piha ovat niin siistejä, että tallityöntekijöitä luulisi olevan useampikin, vaan ei ole yhtään.

2017-04-13 12.38.54

Koko ikänsä hevosia harrastanut, maajoukkuetasolla teininä kouluratsastuksessa kisannut Krista rakentaa Turenkiin omaa hevosonnelaansa.

– Pidin ennen omia hevosiani yksityistalleissa ja ratsutin muiden hevosia toisaalla.  Elämä oli yhtä kellon kanssa juoksemista tallilta toisella päivätöiden päälle, vapaa-aika kului auton ratissa, Krista muistelee.
Kun hevosten lisäksi elämään tuli perhe oli aika etsiä oma paikka kodille ja hevosille.

2017-04-13 12.05.46

Turengin paikka löytyi vuonna 2010.

– Tämähän on ihan huippupaikka! Maalla täysin omassa rauhassa ja silti taajaman kupeessa, koko Etelä-Suomi lähellä.

Kauniille kotitalolle Kovalaiset eivät tehneet mitään, mutta pientä tallia laajennettiin, tarhat ja kenttä rakennettiin uusiksi. Maata ostettiin vierestä lisää.

– Päätimme heti alkuunsa, että se mitään tehdään, tehdään kunnolla. Kenttä esimerkiksi on valkoista kvartsihiekkaa, jossa on mukana kuituseosta. Alla on erikoiskumimatot, jotka keräävät sadevettä ja kuivalla ilmalla haihduttavat kosteutta materiaalin läpi. Kenttä pysyy joustavana, mikä on äärimmäisen tärkeää hevosten jaloille kovassa rasituksessa, Krista kertoo.

2017-04-13 12.05.25

4-vuotias Liza Aron on yksi Kristan omista hevosista.

Hevosten hoitoa on helpotettu mm. siten, että koko päivän heinät ladataan kerralla tarhojen heinähäkkeihin, joten hevosia ei tarvitse päivällä erikseen ruokkia.

Lisää on tulossa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, marraskuussa käytössä on myös maneesi. Janakkalan ainoa täysmittainen lämpöeristetty maneesi, missä on optimaaliset harjoitusolosuhteet niin talvella kuin kesällä.

– Maneesin puute on oikeasti monessa paikassa ongelma ja sellaisen perässä matkustetaan pitkiäkin matkoja. Moni ei edes halua tuoda hevostaan ratsutettavaksi sellaiselle tallille, missä maneesia ei ole. En minäkään haluaisi.
Maneesi tulee palvelemaan kaikkia seudun hevosharrastajia, sillä sitä vuokrataan halukkaille.

– Ehkä joskus järjestämme siellä myös pienimuotoisia ykköstason kilpailuja.

Rakkaudesta lajiin

Tällä hetkellä tallissa on 4 vierasta ja 3 omaa hevosta, joista yksi varsoo hetkenä minä hyvänsä, sekä lasten ponit. Krista kasvattaa ja ratsuttaa hevosia, mutta ratsastajia hän ei valmenna.

– Se ei vain ole mun juttu.

Omaa kisahevosta Kristalla ei juuri nyt ole, mutta toivottavasti taas joku päivä.

Krista ja Allu 2013

Krista ja Al Jaro: Valittiin Suomen Top Dressage valmennusryhmään vuonna 2014.

– Voitin kyllä viime vuonna barokkihevosten mestaruuden Friisintamma Iris Bartiella, jonka kanssa olen neljä vuotta tehnyt töitä. (isossa valokuvassa)
Barokkihevosilla tarkoitetaan mm. rotuja lusitanot, PREt, friisit, lipizzat.

krista ja ruffe palkinnoilla bp 2012

Krista Ja 6 vuotias Don Royal, 5 vuotis Derby 2. sija ja 6 vuotis kasvattajakilpailun 2. sija v. 2012

Sekä ratsuttamisessa että omassa ratsastamisessa olennaisinta on tavoitteellisuus, ennakkoon asetettu päämäärä, jonka eteen tehdään töitä.  Kurinalaisen opin hevosen ratsutukseen ja valmentautumiseen Krista sai Saksasta, jossa hän oli nuorena töissä.

Kun useimmille meistä riittää päivien täytteeksi leipätyö ja kotikoira, niin Kristan tahti äitinä, proviisorina, tallinpitäjänä, kilparatsastajana tuntuu hurjalta. Kaiken lisäksi hän paljastaa tekevänsä väitöskirjaa. Mikä saa jaksamaan?

– Intohimo lajiin! Se meitä kaikkia hevosihmisitä taitaa ajaa eteenpäin. Ja olen kyllä luonteeltani sellainen, että yhtä aikaa pitää olla monta rautaa tulessa. Mutta eihän tästä mitään tulisi, elleivät mies ja perhe tukisi täysillä.

turpa0

Suomenhevosori Murron Into

Jokainen hevosharrastaja tietää, että oma hevonen tuo tullessaan paitsi tolkuttoman määrän päivittäin kottikärrättävää lantaa, heinää ja kuivikkeita, niin myös monenmoisia kuluja rehuista varusteisiin ja kengityksestä eläinlääkäriin. Kilparatsastuksen puolella kertoimet ovat moninkertaiset.

Krista toteaa, että isoja ratsastuskouluja tai huippuvarsojen onnellisia omistajia lukuun ottamatta Suomessa on jokseenkin mahdotonta saada ratsuhevostoiminnasta kannattavaa. Lisäksi ala on riskialtista, hyvälläkin hevosella voi joku päivä olla jalka poikki tai toisen luonne ei sovikaan kilpailukäyttöön.

2017-04-13 12.49.18

Hotline’s Melody varsoo minä hetkenä hyvänsä.

– Optimaalista on, kun onnistun ostamaan edullisen, lupaavan hevosen ja pystyn myymään sen koulutettuna ratsuna kalliimmalla eteenpäin.

Useimmat, kuten Kristakin tarjoaa hevosalan palveluja muille rahoittaakseen oman harrastamisen ja kilpailemisen. Tulevan maneesin myötä hevosten ratsutusmahdollisuudet paranevat ja oman kilpailu-uraan tähtäävät tavoitteet selkeytyvät.

Jos tulevan maneesin käyttö kiinnostaa, Kristalle voi laittaa meiliä: krista.taipale.kovalainen@gmail.com.