Päiväkoti Helmiä syntyi rohkeilla ja nopeilla päätöksillä

Kevättalvisena päivänä päiväkoti Helmiän eteisessä kuoriutuu haalareistaan punaposkisia lapsia, jotka ryhmittyvät omatoimisesti uusien leikkien pariin legojen, leikkiastioiden ja piirustusvälineiden kanssa. Lasten äänet täyttävät pian uututtaan hohtavan kodinomaisen päiväkodin huoneet.

Vielä 1 ½ vuotta sitten päiväkodin paikalla oli tyhjä tontti. Oli sattumien summa, että kolme alan ammattilaista löysivät toisensa ja ryhtyivät sananmukaisesti tuumasta toimeen. Rohkeita ajatuksia, nopeita päätöksiä ja ympäripyöreitä päiviä muiden töiden ohella ja niin syntyi yksityinen päiväkoti Helmiä. Sitä pyörittävät alan moniammattilaiset Paula Honkasalo, Minna Taiponen ja Pia Vilkman.

Paula (vas)., Minna ja Pia

– Yhteydenotto elinvoimapäällikkö Ismo Holstilaan oli innostava. Hänen johdolla kartoitettiin eri vaihtoehdot ja lähdettiin etsimään sopivia tontteja. Tämä tapahtui marraskuussa ja elokuussa päiväkoti aloitti toimintansa uudessa talossa.

– Kunnan puolesta signaali oli vahvasti sellainen, että me halutaan teidät tänne. Prosessi eteni nopeasti ja joka vaiheessa autettiin eteenpäin, Paula kiittelee.

– Samoin yhteistyö muiden toimialojen kanssa on ollut alusta asti saumatonta, esimerkiksi kirjastosta soitettiin heti, että sopiiko että kirjastoauto vierailee luonanne, Minna lisää.

Mieleinen tontti löytyi Turengin Pyhämäestä ja sijainti onkin osoittautunut mitä parhaimmaksi.

– Tässä on ihanat ulkoilumaastot ympärillä ja kaikki tarpeellinen lähellä, talvella kävimme luistelemassa melkein joka päivä ja retkeilemme paljon, kirjaston satutunnille, Liinalammin urheilukentälle, junalla Arxiin Hämenlinnaan tai vaikka Turengin Wanhalle Asemalle, naiset kertovat.

Edessä Anni sekä Siiri ja Tuukka legojen kimpussa.

Lapset jaetaan iän ja kiinnostusten mukaan pienempiin ryhmiin, joiden kanssa liikutaan ja touhutaan milloin mitäkin.

Oman päiväkodin perustamisen taustalta löytyy halu tehdä työtä lasten kanssa omalla tavalla.

– Lapset ovat meidän helmiä ja heidän arvostuksena näkyy toiminnassamme.

– Me vastaamme omilla kasvoillamme kaikesta, varhaiskasvatuksesta tilojen siisteyteen, kukaan ei sanele ylhäältä päin ja toiminta on läpinäkyvää.

Näkemystä ja kokemusta naisilta löytyy ja hommat on jaettu niin, että jokaisella on oma vastuualueensa, missä vahvuuksiaan pääsee hyödyntämään. Päiväkotitoiminnan lisäksi Helmiä tarjoaa myös kodeissa tehtävää perhetyötä.

Yrittäjäkolmikon lisäksi Helmiässä työskentelee yksi lastentarhanopettaja.

Uuden päiväkodin toiminta on vasta saatu vakiintumaan uomiinsa, niin jo naisilla riittää uusia ideoita.

– Nämä tilathan ovat tyhjät iltaisin, näitä voisi hyvin vuokrata muillekin toimijoille, joiden käyttöön ne sopivat, kuten vaikka kerhotoimintaan, Paula pohtii.

Helmiän nettisivuille.