Napialan Nahkatehdas: Trendiasumista Tervakoskella

– Ajoitus oli kyllä aika hyvä, myhäilee Otto Kokko kertoessaan siitä, miten tuli ostaneeksi vanhan tehdaskiinteistön, jonne hän remontoi juuri nyt niin trendikkäitä loft-asuntoja.

Oton ja hänen avopuolisonsa Janita Horpun oma tehdas on entinen Napialan Nahkatehdas Tervakoskella. Salomon Waaran vuonna 1880 perustama nahkurinverstas kasvoi mm. hevosvaljailla, repuilla ja rukkasilla menestyväksi liiketoiminnaksi, jonka kotipesäksi rakennettiin 1937 uusi komea tiilinen päärakennus.  Rakennusta laajennettiin vielä 40-luvulla, mutta pikkuhiljaa uudet materiaalit syrjäyttivät nahan ja autoistuminen hyydytti valjaiden kysynnän. Tehtaan toiminta päättyi 1991.

IMG_5982

Otto osti kiinteistön isältään, joka oli aikanaan hankkinut tyhjilleen jääneen kiinteistön leipomolleen. Perhe myös asui rakennuksessa, joten Otto tiesi hyvin mitä oli ostamassa.

– Alun perin ajatuksenamme oli ostaa vain yksi huoneisto kodiksemme, sillä monien muiden tapaan tehdasasuminen  kiinnosti meitäkin, Otto ja Janita kertaavat.

Koko rakennuksen ostaminen alkoi kuitenkin tuntua selkeämmältä ratkaisulta. Se vaati pitkää pohtimista ja neuvonpitoa niin perheen kuin pankin kanssa, mutta lopulta nuoresta parista tuli kuin tulikin tehtaanomistajia.

Nyt takana on kaksi vuotta lähes tautonta työtä, eikä loppua näy. Kaiken kaikkiaan 3000 neliössä riittää remontoitavaa, ennen kuin tehdassalit, vintti ja muut tilat ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen. Käytävillä on voimakkaasti läsnä rosoinen tehdastunnelma, mutta ovien takaa avautuu häkellyttävän erilaisia miljöitä, kuten vaikka valoisa ja vaalea asunto. Se, mitä tehdään seuraavaksi, riippuu vähän siitä, mille on kysyntää. Tällä hetkellä talossa on mm. vuokrattavia pienvarastoja, yksityinen skeittihalli, ulos vuokrattuja harrastetiloja, seitsemän bändikämppää ja kolme asuntoa, joista yhdessä nuoripari asuu itse.  Käyttöaste on noin 60%.

sisalta

Neljäs asunto valmistunee kuluvan vuoden sisällä ja tavoitteena on jatkaa yhden asunnon vuositahdilla kunnes tehtaassa on kymmenen asuntoa.

–  Erilaisia vuokralaisia on tällä hetkellä yli 30 ja kiinteistö pyörii niistä saatavilla tuloilla. Tietenkin uuden tilan remontoiminen vaatii aina investointeja, ennen kuin siitä saadaan tuloja, Otto kertoo.

Ostaessaan talon, Otto osti itselleen myös työpaikan – ja uudenlaisen elämäntavan. Hän tekee itse niin paljon kuin suinkin mahdollista. Ja paljon on, kun koko ajan oppii uutta. Janita opiskelee vielä, mutta tekee minkä ehtii.

–  Tämä on siitä kiva työmaa, että jos joku homma kyllästyttää, aina voi siirtyä toiseen, vaikka sisältä ulos pihatöihin, Janita nauraa.

Bisnesälyä, luovuttaa ja rohkeutta sekoittamalla nuoripari on luonut Tervakosken kupeeseen varsin uniikin kokonaisuuden.

IMG_5973