Kiipulassa kasvaa luomua lähiruokaa

Kiipula Gardens Turengin kupeessa elää sananmukaisesti aikaansa edellä. Kun kotipuutarhurit kesähelteillä nyppivät orvokkejaan, puutarhoilla laitetaan ensimmäisiä joulutähtiä kasvamaan. Ja kun kodeissa joulunaikaan nuuhkitaan hyasintin tuoksua, Kiipulassa kylvetään kesäkukkien siemeniä.

Kiipulankukkia

Kiipula Gardens on yhteinen nimi koulutus- ja kuntoutuskeskuksen yhteydessä toimiville puutarhoille, avomaatuotannolle ja suoramyymälä-kahvila Miinantorille. Kiipulan kasvihuoneissa kasvatetaan vuosittain satojatuhansia kukkien ja vihannesten taimia,  kukkakaupoille, tukkureille ja suoraan kuluttajille. Osa tulee pikkiriikkisinä taimina Euroopan kukkamaista tai Suomesta, osan kasvatus aloitetaan siemenestä. Jos kilpailutuksissa onnistaa, Kiipulassa kasvatetaan myös kuntien, kaupunkien ja seurakuntien kesäkukkaistutuksia. Vuonna 2015 Hämeenlinnan lyhtypylväskukat ovat kotoisin Kiipulasta.

–    Taidamme tätä nykyä olla myös Suomen ainoa leikkogerberan kasvattaja, toteaa ylipuutarhuri Henni Nuutinen.
Myös opetuspuutarhana toimivan Kiipulan toiminta on muutenkin Suomessa poikkeuksellisen monipuolista.
–    Tämä johtuu siitä, että opetusympäristön on tarjottava monenlaista oppia, Nuutinen jatkaa.
Valjun kylmänä talvipäivänä käynti Gerberahuoneessa on elämys, josta voisi kerätä väriterapiamaksun. Myös visiitti tomaattihuoneissa häkellyttää kotipuutarhurin; käsittämättömän paksut tomaatin varret kiipeävät kohti korkeaa kattoa metrien korkeuteen ja ovat jokseenkin täynnä tomaatteja.
tomaatit
Avomaan puolella kasvatetaan puutarhuri Erkki Laukkasen ohjauksessa vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Viljelyssä on siirrytty kokonaan luomutuotantoon. Porkkanat, sipulit, kaalit, salaatit ja yrtit myydään Miinantorin kautta suoraan kuluttajille ja käytetään koulutuskeskuksen omassa keittiössä, missä kokoataan herkkuja opiskelijoille, kokousvieraille ja kuntoutusryhmille.

Satokaudella avomaan satoa voi tilata netin ennakkotilauslomakkeella ja noutaa haluamanaan ajankohtana Miinantorilta.  Herttainen Miinantori kahviloinen toimii ympäri vuoden, sesonkiaikoina kukkia myydään myös suoraan puutarhalta.

IMG_5995

Paitsi oiva lähiruokakauppa, Kiipula upeine istutuksineen on näkemisen arvoinen retkikohde muutenkin.  Lähimaaston harjumaisemissa voi ulkoilla kävellen, juosten tai hiihtäen. Kävijöiden käytössä on maksutta myös 12-väyläinen frisbeegolfrata.

www.kiipula.fi
www.kiipula.fi/fi/frisbeegolf