Keltainen tupa ja perunamaa

Hirsirunkoinen, keltainen, mansardikattoinen, pihasauna ja leivinuuni sekä palvelut 10 kilometrin säteellä. Sellainen oli Riikka Grohnin toivelista kun hän lähti siippansa Villen kanssa oman talon etsintään. Helsingistä kotoisin oleva Riikka ja Toivakasssa syntynyt Ville asuivat tuolloin Tammelassa vuokramökissä, mutta mieli paloi omaan.

Riikka hurmaavassa kesähuoneessa. Kuvassa tuoksuu uunituore banaanikakku. 

Nyt pariskunta, sekä heidän kolmikuinen Aarni-vauva asuvat Janakkalan Tarinmaalla 1920-luvulla rakennetussa keltaisessa mansardikattoisessa viehättävässä puutalossa. Pihalla on pitkä hirsirakennus, josta löytyy sekä kahden lehmän navetta että pihasauna ja Turenkiin on matkaa viitisen kilometriä.

– Vain leivinuuni puuttuu, mutta ehkä saamme senkin joskus muurattua takaisin, Riikka nauraa silminnähden onnellisena, sillä myös miljöö miellyttää.

Tonttia rajaa yhdeltä sivulta metsä, toiselta peltoaukea ja kolmannelta Pyhän Laurin kirkon hautausmaa, joka on osa Tarinmaan ikiaikaista kulttuurimaisemaa.


Pihasaunan pukuhuone.

Uuden kodin sijaintikin Hämeessä on täydellinen, sillä toisen suku ja ystävät ovat Helsingissä ja toisen Tampereella, molempiin suuntiin on asiaa usein, myös töiden puolesta. Vaikka perheessä auto onkin, sen käyttöä pyritään välttämään ja siksi on olennaista että kaupoille tai julkisen liikenteen äärelle pääsee ilmankin.

– Täältäkin pitää välillä lähteä töihin Helsinkiin, mutta matkaan menee sama reilu tunti kuin pääkaupunkiseudun sisällä siirryttäessä paikasta toiseen.

Nuoresta iästään huolimatta Riikka on ehtinyt paljon. Riikka on kouluttautunut luonto- ja eräoppaaksi, mutta hän on myös mediatekniikkaa opiskellut puuseppä. Myös Ville on vaihtanut ICT-alalta eräoppaan hommiin ja aikoo vastaperustamassaan Kulkukivi-yrityksessään tarjota luontohetkiä nimenomaan ict-ammattilaisille. Molempia alan keikkatyöt kuljettavat ympäri Suomea, välillä on oltu talvi Lapissa ja kesä etelässä melontaoppaana tai Villa Mandalassa huolehtimassa retriittivieraista.

Talo Tarinmaalla tarjoaa mahdollisuuden elää juuri sellaista elämää kun he haluavat, ekologisesti ja luonnonläheisesti.

– Palatessani Suomeen vietettyäni joitakin vuosia Englannin järviseudulla, tiesin ettei minusta ole enää kaupunkiasujaksi. Vaikka Helsingistä olenkin kotoisin, metsä sienestyksineen ja marjastuksineen on aina ollut minulle tärkeä. Mutta onhan se ihana yhdistelmä, että luonto on tässä ympärillä ja silti Hämeenlinnan museot, leffateatteri ja Verkatehdas tapahtumineen ovat ihan lähellä.

Riikka tunnustautuu citymaalaiseksi, jolla on sydän maalla, mutta tarve ja kyky hyödyntää myös kaupunkien mahdollisuuksia.

Bonusta on omalta kylältä löytyvä Laurinmäki tapahtumineen, luontopolku laavuineen ja Kernaalanjärvi uimarantoineen. Janakkalan reko-lähiruokaryhmä oli iloinen yllätys, samoin kun se, miten kysyjää paikallisissa some-ryhmissä neuvotaan eteenpäin asiassa kuin asiassa.

Ostaessaan vanhan talon joulukuussa 2019 Riikka ja Ville tiesivät, että korjattavaa riittää, muttei mitään sellaista, mistä ei itse selvittäisi. Käsistään kätevät nuoret ovat laittaneet tuulemaan niin talossa kuin pihalla. Talon alta on vaihdettu kostea maa-aines soraan, alimpia lahoja hirsiä vaihdetaan parhaillaan, kylmää vinttiä on rakennettu lämpimäksi, sisääntulo vaihdetaan toiselle puolelle taloa, jotta lämminvesivaraajalle saadaan tilaa eteiseen, ikkunanpokat maalataan jne….

Pusikoitunutta ja puustottunutta pihaa on raivattu urakalla, niin että halkoja riittää nyt vuosiksi eteenpäin. Metsänrajaan tulevaan riukuaitaan on materiaalit jo valmiina ja pihaan muurataan grilli.

– Näin ensimmäisenä keväänä täällä on ihana seurata mitä kaikkea maasta puskee esiin.

Kaiken tekemisen ja vauvanhoidon keskellä Riikka on ottanut paikallishistorian haltuun. Ja sitähän Tarinmaalla riittää, arvatenkin pian myös lähiluonnossa järjestettävissä luontoretkissä hyödynnettäväksi saakka.