Harvialan kartanon upea miljöö

Harvialan kylän paikalle syntyi perimätiedon mukaan kartano Ruotsin vallan aikaan. Kartanon ensimmäinen omistaja on todennäköisesti ollut Birger-Jaarlin poika Pentti, myöhempi Suomen herttua. Kartano periytyy jopa keski-ajalta asti ja on silloin ollut esimerkiksi Kurki-suvun omistuksessa.

Valkoinen päärakennus on 1940-luvulla rakennettu, puolustusvoimien räjähdysainetuotannossa tapahtuneen räjähdyksen seurauksena palaneen vanhan päärakennuksen paikalle. Alueen muut rakennukset on rakennettu vuosina 1898-1920.

Kartanoaluetta on aina ympäröinyt upea puutarha- ja puistoalue, missä edelleenkin kasvaa harvinaisia jalopuita. Keltaisen konttorirakennuksen kulmalla kasvaa erittäin harvinainen amerikanjalopähkinä. Jalopuut ovat merkitty maastossa nimikyltein ja niiden sijainnin löytää kartanon pihalla olevasta opaskartasta.

Nykyisin kartanon alueella toimii myös taimitarha, sen toiminta alkoi kun tilasta muodostetun Harviala Oy:n osakkeet myytiin W.Rosenlew & Co osakeyhtiölle vuonna 1913. Taimien vähittäismyynti aloitettiin vuona 1977.

Kartanon alueella on myös erilaista toimintaa. Muun muassa Juha Ruokankaan yritys, jossa tehdään kitaroita käsin. Yli puolet soittimista menee vientiin.

Kartanolle o tietojen mukaan ollut kymmeniä eri omistajia, samaa sukua osa omistajista kuitenkin on ollut. Välillä kartano on myös ollut ilman omistajaa.

Harvialan kartanolle pääsee ajamaan Harvialantien kautta. Sama tie kulkee sekä kartanolle, että taimitarhalle. Tien vieressä on kyltti kartanolle. Vanhan kartanon upeat maisemat ovat näkemisen arvoisia.

Kuvat: Timo Martola