Sarlin Race elää Punkalla kansainvälisen moottoriurheilun keskiössä

Se näyttää tavalliselta uusikäyttöön otetulta navetalta hevosvaltaisessa maalaismaisemassa Punkalla, mutta onkin kansainvälinen moottoriurheilun solmukohta myymälöineen, varastoineen, konepajoineen ja varikkoineen.

Paikka, jossa on käynyt vieraita Etelä-Koreasta saakka. Paikka, josta on lähtenyt osa poikineen juuri ajettuun Saksan MM-rallin autoihin.

– Tämä on tällainen päästäjatkettava navetta, Kalle Sarlin sanoo ja viittaa alkuperäisen rakennuksen jatkeeksi rakennettuun halliin, joka on itse asiassa kerrostalorakentamisen tieltä purettu entinen Malmin Puukeskus.


Kalle Sarlin ovella missä vanha navetta päättyy ja uusi halli alkaa.

Kilpa-autojen osia tuovan, vievän ja valmistavan Sarlin Race Teamin tarina alkoi Kalle Sarlinin omasta, 70-luvun alussa mikroautoilla alkaneesta autourheilu-urasta. Uran kirkkaimpia saavutuksia ovat mm. FIA NEZ mestaruus Baltic GT-luokassa kaudelta 2005, Suomen, Viron ja Latvian mestaruudet sekä useita Cup-mestaruuksia.

Punkan paikka ostettiin aikanaan hylättynä maatilana kodiksi ja tuunattiin paikaksi, jossa voi palkkatyön ohella iltapuhteena rakentaa ja ylläpitää kilpa-autoja.

– Kun yritin omaan autooni etsiä osia, ei niitä löytynyt Suomesta ja jos ulkomailta löytyi, niin jo joku ehti ne ostaa nenän edestä, Kalle taustoittaa yrityksen syntyä.

Ensin osia ja tarvikkeita tilattiin oman tarpeen lisäksi muillekin muutama ylimääräinen, myynnin muuttuessa vuosi vuodelta ammattimaisemmaksi.

– Perustaessani yritystä vuonna 1984, silloinen verojohtaja totesi ettei tuollaista yritystä voi olla olemassakaan, Kalle sanoo ja kertoo samaan hengenvetoon tekevänsä tänä vuonna oman ennätysliikevaihtonsa.

Sarlin Race Team on kasvanut palvelemalla asiakkaitaan niin hyvin kuin mahdollista, ratkaisemalla tekniset ongelmat paremmin kuin muut. Kun jotain osaa ei ollut saatavilla, yritys ryhtyi pikkuhiljaa niitä valmistamaan ja nyt navetan suojissa toimii myös täysiverinen konepaja. Yritys on ainutlaatuinen Suomessa valmistaessaan myös itse kilpa-autoilussa tarvittavia osia, mutta erikoiskonepajan palvelut on löytänyt jo monen muunkin alan toimija.

Yrityksen ydin on kuitenkin edelleen moottoriurheilussa. Siellä Kallella on pitkän uran aikana kasvanut korvaamaton verkosto, joka on poikinut paljon muutakin kuin kauppoja; ystäviä, kutsuja, palkintoja, kokemuksia ja mitaleita.

– Vaikka puhutaankin yritysten välisestä yhteistyöstä, niin käytännössähän on aina kysymys ihmisten keskinäisestä vuorovaikutuksesta, Kalle sanoo ja esittelee venäläisilta saamaansa 10v yhteistyömitalia.

Tuttuja on alalla niin paljon, että varikkokäynti vaikka Ahvenistolla kestää ja kestää. Kalle ei enää itse aja huvikseenkaan, työpaikallekin on muutamana askeleen matka pihan poikki, mutta varaosabisneksen ohella tiimi kiertää kartingkisoja kahdella 10 auton varikkoteltalla ja pitää huolta tallin ajajien autoista.

Laadun lisäksi olennaisessa roolissa on oikea ajoitus, täydelliselläkään osalla ei tee mitään, jos se ei ole paikalla silloin kun sitä tarvitaan. Hämäläinen maalaismaisema saattaa hämätä rauhallisuudellaan, mutta Janakkala on ihan yhtä hyvä paikka lähettää jarrusatula seuraavaksi päiväksi Ranskaan kuin vaikka Helsinki, mistä Sarlin on kotoisin.

Sarlin Race Teamin nettisivuille